Microsoft HoloLens: újabb részletekre derült fény

A Microsoft Tel Avivban tartott egy bemutatót, amelynek keretén belül sok érdekesség derült ki a kiterjesztett valóságot használó szemüveggel kapcsolatban.

Microsoft HoloLens: újabb részletekre derült fény

A Microsoft HoloLens névre keresztelt termékéről már több bemutató videó is napvilágot látott, de a termék még azóta sem kapható kereskedelmi forgalomban, viszont a fejlesztőknek szánt, 3000 dollárt kóstáló kiadás szállítása legalább már megkezdődött. A különleges szemüveg riválisaival ellentétben a kiterjesztett valóság felé nyit, ugyanis képes a felhasználó környezetét egybeolvasztani a digitális valósággal, ami újszerű felhasználói élményt ad.

Nemrégiben egy rendezvény keretén belül lehetett még többet megtudni a HoloLens aktuális kiadásának legfontosabb tulajdonságaival, illetve a fejlesztés fő csapásirányával kapcsolatban. A Tel-Avivban tartott bemutatón a Microsoft neves szakembere, Bruce Harris rántotta le a leplet néhány fontos, eddig nyilvánosan még nem hangoztatott részletről. Kiderült, hogy a Microsoft a HoloLens esetében csak és kizárólag vezeték nélkül működő példányok fejlesztésében és piacra dobásában gondolkodik, ugyanis szerintük a VR/AR felhasználói élményt jelentősen ronthatják a tekeredő, folyamatosan útban lévő kábelek. Emiatt a HoloLens Bluetooth és WiFi kapcsolatot használ az adott rendszerhez való csatlakozáshoz – maga a szemüveg természetesen sokféle konfigurációval tud majd együttműködni.

Az is kiderült, hogy minden olyan univerzális alkalmazás, amely jelenleg fut Windows 10 alatt, natívan fog futni a HoloLensen is. Nagy hiányosság viszont, hogy a HoloLens viszonylag kisméretű kijelzőket használ annak érdekében, hogy a költségek ne emelkedjenek az egekig, a fogyasztás pedig vállalható szinten helyezkedjen el. Ez a beszámolók szerint azt jelenti, hogy a HoloLens nagyjából olyan vizuális élményt ad, mint ha 15 hüvelykes kijelzőket néznénk nagyjából kétlábnyi, azaz 60 centiméternyi távolságból. A cég szerint, ahogy a gyártástechnológia lehetővé teszi, és költség fronton is lehetőség nyílik rá, javulni a látómező – addig viszont a jelenlegi megoldással kell beérni. A kompromisszumnak köszönhetően jelenleg átlagos felhasználás mellett nagyjából 5,5 órányi üzemidőre képes a HoloLens, de erőforrás-igényesebb feladat esetén is elketyeg 2,5 órát egyetlen teljes akkumulátortöltéssel.

A HoloLens esetében különlegesség, hogy több eszköz összekapcsolására is van mód, így megosztható a vizuális élmény: ebben a módban kettő vagy több felhasználó nézheti egy időben ugyanazt az objektumot. Ehhez persze nincs szükség arra, hogy a felhasználók egy szobában legyenek – internetkapcsolaton keresztül akár több ezer kilométerre is lehetnek egymástól, mégis átélhetik ugyanazt az élményt.

A Microsoft HoloLens fejlesztői kiadása 3000 dolláros áron érhető el, azzal kapcsolatban viszont egyelőre nincs hír, hogy a végleges, kereskedelmi forgalomba szánt változat mikor érkezik, így várható ajánlott végfelhasználói ára is rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward