Microsoft: Búcsúzik a Cortana alkalmazás az Androidtól és az iOS-től

Meg vannak számlálva a digitális asszisztens napjai a nagy mobilos platformokon.

Microsoft: Búcsúzik a Cortana alkalmazás az Androidtól és az iOS-től

A Microsoft egyre több alkalmazást készít a Androidra, melyek közül néhány az iOS-re is elérhető. De a jelek szerint nem minden fejlesztés váltja be a hozzá fűzött reményeket, és ezért a redmondiak néha nehéz döntéseket kénytelenek meghozni. A vállalat hamarosan elkaszálja a Cortana saját applikációját.

A Cortana app 2015 júliusában jelent meg először az Androidra, majd 2015 decemberében érte el az iOS-t, és 2020. január 31-én pedig egyszerre fog búcsút venni mind a kettő jelentős platformtól a legtöbb régióban. A vállalat hivatalos magyarázata szerint azért volt szükséges meghozni ezt a döntést, mert a Cortana úgy segíti tovább a felhasználókat, hogy már Microsoft vonatkozású alkalmazások részévé válik.

A vállalat elmondása szerint nem azért kell a Cortana alkalmazásnak mennie, mert csalódást keltő volt a szereplése, hanem azért, mert nincs rá túl nagy szükség. A Microsoft leszögezte, hogy a Cortana része a víziójának, és hozzájárul ahhoz, hogy még hatékonyabb, erősebb, produktívabb legyen a cég összes platformján és eszközén a különböző szolgáltatások működése. Ezt pedig úgy kívánja elérni, hogy minden érintett applikációjába belecsempészi különböző módokon a digitális asszisztens szolgáltatást. A Microsoft szerint a mélyebb integrációval pedig kevesebb figyelmet kapna a mostaninál is a különálló applikáció, és ezért nincs értelme széles körben terjeszteni.

Galéria megnyitása

A Cortana tehát továbbra is ott lesz az Androidon és az iOS-en egyaránt, csak éppenséggel más szolgáltatásoknak a részét fogja képezni. A Windowsnak pedig továbbra is szerves része marad minden szinten a vállalat tervei szerint. Arról egyáltalán nincs szó, hogy a Cortana lehúzná a rolót, csak a Microsoft nagyobb fókuszt szeretne helyezni az igazán hasznos fejlesztésekre, és ennek keretében elvet olyan projekteket, amik nem hoztak túl nagy sikert, és nincs is nagy jelentőségük. Azt pedig már egyébként korábban elmondta Satya Nadella, a cég első embere, hogy a Cortanát már nem úgy kezelik, mint a Google Assistant vagy az Amazon Alexa riválisát.

A továbbiakban olyan szoftverekben fog aktívan segíteni a felhasználóknak a Cortana, mint például a Microsoft 365 alkalmazáscsomag, vagy a Microsoft To Do applikáció. Ezekben számos módon tudja majd az asszisztens szolgáltatás segíteni az embereket. A Cortana révén felvehetőek értesítések, listák állíthatóak össze vagy feladatok vehetőek fel, de sok más egyéb dologra is használható lesz ez, és a továbbiakban a Microsoft biztosan fog olyan fejlesztéseket nyújtani, amelyekben a szolgáltatás hozzájárulhat a jobb felhasználói élmény biztosításához, csak nem önálló alkalmazásként.

A Cortana alkalmazás az Egyesült Államokban még január 31-ét követően is elérhető lesz, de valószínűleg nem fog már túl nagy figyelmet kapni, csak egyszerűen ott képes a legfejlettebben ellátni a feladatát, és ott aránylag sokan használják más régiókhoz képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap