Microsoft: a virtualizáció drága és szükségtelen

Az informatikai világban sokan a jövő egyik fontos technológiájaként tekintenek a virtualizációra, amivel hardvert, energiát és így pénzt lehet megspórolni. Azonban vannak akik - érthető okok miatt - nincsenek annyira oda a technológiáért.

Microsoft: a virtualizáció drága és szükségtelen

Az informatika világában sokan a jövő egyik fontos technológiájaként tekintenek a virtualizációra, amivel hardvert, energiát és így pénzt lehet megspórolni. Azonban vannak akik - érthető okok miatt - nincsenek annyira oda a technológiáért.

Ilyen virtualizáció-ellenző például a Microsoft, annak ellenére hogy számos ilyen szolgáltatást nyújt (például Microsoft Virtual PC). Ez érthető is a vállalat szempontjából, mivel ha elterjednének a számítási felhőre-alapuló vékony-kliensek a virtualizációnak köszönhetően, akkor jóval kevesebb jövedelemre számíthat a Microsoft. Ugyanis egy "kövér klienssel" (például a Microsoft Windows) több pénzt tud bekaszírozni a vállalat, mint egy vékony-kliensű licensszel. Ha megtörténik egy majdnem száz százalékos átállás a számítási felhőre, akkor egy teljesen új piaci helyzethez kell alkalmazkodnia a Microsoft-nak, ami kétség kívül megdöntené a monopóliumát.

A virtualizáció-ellenes hangját újabban az amerikában "turnézó", "Windows és a vállalat" nevű workshopjaiban fejti ki a vállalat, szerintük ugyanis ez egy drága, és a legtöbb nagyvállalat számára szükségtelen technológia. A nagyvállalatok azonban teljesen másként látják a problémát, számukra a virtualizáció költségcsökkentést eredményezett, és "zöldebbé" tette a céget. A támogatók szerint a virtualizáció nagyobb igényt támaszt az adatközpontokra, ahol a legtöbb kihasználatlan számítási teljesítmény található, így növelhető a hatékonyság, ezért pedig csupán egy egyszeri kiadásra kell rászánnia magát a vállalatnak: át kell alakítania IT-infrastruktúráját hogy megfeleljen az adatközpontok iránt fektetett nagyobb igénynek. Számos virtualizációval foglalkozó cég található a piacon, például a Sun, VMware és a Citrix amik szoftverei a bátrabb otthoni felhasználóknak is elérhetők (Microsoft Virtual PC, VMware Workstation, Sun Virtualbox, Citrix XenDesktop).

Minden jel azonban arra mutat, hogy a virtualizáció egyre népszerűbb hatékonyság-növelő eszköz a mai, nehéz gazdasági időben, amikor a cégek minden lehetőséget megragadnak a költségek lefaragására. A virtualizációval csökken a hardverigény, ezáltal az adatközpontok áramszámlája is zsugorodik, kisebb létszámú IT-részleget kell fentartani és még sorolhatnánk az előnyöket naphosszat. A kérdés, hogy miért küzd a Microsoft ennyire az ár ellen és próbálja meggyőzni a cégeket hogy ne implementáljanak virtualizációs technikákat? Csupán a bevetélcsökkenés veszélye motiválja, vagy készül valami a háttérben?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward