Megújult a Sony notebook kínálata

A japán gyártó bejelentette első ultrabookját, valamint megújította üzleti S, és átlagfelhasználásra szánt E szériáját.

Megújult a Sony notebook kínálata

A Sony a nyárra teljesen felfrissíti a notebook kínálatát: megérkezett az első ultrabookjuk, és rengeteg extra funkcióval felvértezve befutott az új E (mindennapokra) és S (üzleti) széria. Közös tulajdonság, hogy minden gépen lesz már USB 3.0-s port (még a Sandy Bridge-eseken is), ami kikapcsolt notebook esetén is képes tölteni a ráaggatott eszközöket (több USB3-as port esetén csak az egyik), valamint minden gép HD webkamerát kapott, amihez gesztusvezérlés is jár, kézmozdulatokkal vezérelhetjük például a média lejátszást. Adatkapcsolat terén minden gépben van 4.0-s Bluetooth és n-es WiFi modul, de utóbbi szinte alapkövetelmény manapság. Ami viszont messze nem az, így üdvözlendő, hogy még az olcsóbb E széria is környezeti fény érzékelővel ellátott billentyűzetvilágítást kapott.

VAIO E széria a mindennapokra

Az új gépek között találunk 11, 14, 15 és 17 colos példányokat, és mindegyik az új „wrap” designt kapta. Szavakkal ezt kicsit nehéz körülírni, de a képeken jól látszik, mit értenek alatta a Sonynál. A 11 colos példány Brazos 2.0-ra épít, egy E2-1800-as processzor van benne 4GB memória társaságában. A 11,6 colos kijelző felbontása 1366*768 pixel és az akkumulátor a Sony mérései szerint 6 órán keresztül képes életben tartani a konfigurációt. A 14 colos E14 már komolyabb hardvereknek ad otthont, a processzor szerepét ezúttal egy második generációs Core i3-ra bízták, de hogy a gép grafikus képességei jók legyenek, a HD3000 mellé került egy Mobility Radeon HD7670M (480 shaderes mint az asztali 6670-es) is, 1GB memóriával. A képernyő felbontása továbbra is 1366*768, valamint a memória mennyisége is változatlan (4GB).

Feljebb ugorva jön az E15-ös, ami hasonló áron kapható, mint 14 colos társa. Valószínűleg ezért történhetett meg az, hogy bár ebben már Core i5-ös processzor van, a grafikus vezérlő fixen egy HD7650M, de legalább ugyanúgy 1GB memóriával. A specifikáció többi része hasonlít a kistestvérre, az egyetlen különbség az, hogy míg a 11-es és 14 colos változatokban alapból egy 500GB-os merevlemez található, addig az E15 már 640GB-os példányt kapott. A sort a legnagyobb és egyben legerősebb gép zárja, az E17-es. A 17 colos kijelző itt már 1920*1080-as felbontású, a merevlemez mérete is tovább nőtt 750GB-ra, memóriából is 6GB az alapfelszereltség, és a processzor itt először Ivy Bridge alapú, ráadásul egyből egy négymagos i7-es példány (3612QM). A grafikus vezérlő viszont maradt a HD7650M, csak ezúttal 2GB memóriával. Persze egy ekkora képernyőn már nem árt néha megnézni egy-egy HD filmet sem, így az E17 Blu-ray meghajtót is kapott.

A ma elrajtolt konfigurációk közül az E14 ajánlott végfelhasználói ára 229 990 forint, az E15-é 219 990 míg az E17-é 349 990.

S széria az üzleti felhasználóknak

Az S szériában már csak 13 és 15 colos példányok vannak. A kisebbek a szokásos 1366*768-as felbontást kapták, míg az egy szem 15 colos konfiguráció már Full HD-s felbontással rendelkezik. Extra az S-eknél, hogy míg az E szériában TN paneles kijelzők kaptak helyet, addig itt már IPS alapú paneleket kapunk, amik szebb képet adnak és jóval szélesebb látószögekkel rendelkeznek. A gépház minden esetben magnézium-alumínium ötvözetből készült, aminek köszönhetően még a 15 colos példány súlya is csak 2kg. Mivel ezek a gépek már az üzleti szférát vették célba, így dokkoló csatlakozóval is rendelkeznek, és érdekesség, hogy a Sony új dokkolóiban egy 500GB-os merevlemez is található, amit használhatunk például automatikus mentésekre, vagy tárolhatjuk rajta az olyan belsős adatokat, amiket nem akarunk hazavinni.

S13-ból jelenleg kétféle konfiguráció létezik, az egyik i3-as, a másik i5-ös processzort használ, utóbbi természetesen itt már Ivy Bridge alapú. Az olcsóbb változat csak az integrált HD3000-es grafikus vezérlőt használhatja, a drágábban a HD4000 mellett már egy GeForce GT640 LE is található 1GB memóriával. Ezeken felül különbség csak a merevlemez méretében (500 vs 640GB) és a memória méretében van (4 vs 6GB).

A 15 colos példány eltekintve a Full HD-s kijelzőtől és a 4GB memóriától, megegyezik az erősebb 13 colos példánnyal. Mindegyik üzleti notebook olyan szoftverekkel érkezik, mint a Windows Live Essentials 2011, az Adobe® Acrobat® X Standard, az Adobe® Reader® 10, sőt az S15-ös modellbe már egy Imagination Studio – VAIO Edition csomag is került, amely remek partner a média fájlok megosztásában. Az S modellekhez 1 évig ingyenesen jár az Intel Anti-Theft Service is. A Sony mérései szerint ezek a gépek 7-8 órán át képesek működni egyetlen akkumulátor töltéssel, és ha ezt keveselnénk, akkor kapható hozzájuk extraként lapakkumulátor ami megduplázza ezt az időt (ráadásul a gép dokkolható marad). A két 13 colos gép ára sorrendben 259 990 és 389 990 forint, míg a 15 colos változat 349 990 forintos ajánlott végfelhasználói árat kapott.

VAIO T – A Sony első ultrabookja

Tavaly rajtoltak el az első ultrabookok, de igazából idén látszik az, hogy a kategória kezd éretté válni, így a Sony is előrukkolt a saját megoldásával, ami a T szériában foglal helyet. Jelenleg egyetlen egy féle kiszerelésben kapható, ez egy 13,3 colos példány, amelynek a kijelzője 1366*768-as felbontású. Az adatok tárolásáról egy hibrid rendszer gondoskodik, ami egy 320GB-os merevlemezből és egy 32GB-os SSD-ből áll, ez utóbbi a gyorsítótár. A gép lelke egy alacsony fogyasztású Core i3-as processzor, ami 1.4GHz-en ketyeg. Grafikus vezérlőként az ebben lévő integrált HD3000-est használhatjuk, memóriából pedig 4GB került a gépbe.

Az 1,6kg-os gép körülbelül 8 órán keresztül képes működni egyetlen töltéssel, és ajánlott végfelhasználói ára 239 990 forint.

Bővebb információk a ma bemutatott szériákról aSony honlapján találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward