Megnyitja a 6 GHz-es frekvenciatartományt a WiFi 6E szabvány

A cél az interferencia mértékének csökkentése, valamint az eszközök zökkenőmentes kiszolgálása.

Megnyitja a 6 GHz-es frekvenciatartományt a WiFi 6E szabvány

A WiFi szabvány fejlesztéséért felelős WiFi Alliance bejelentette, hamarosan elérhetővé válhatnak a WiFi 6E szabványú eszközök, amelyek lényegében a WiFi 6 alapú megoldások hatékonyabban működő, 6 GHz-es frekvenciatartományt is használó változatai lesznek. Jelenleg problémát okoz az a tény, hogy a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül nincs elég lehetőség az eszközök maradéktalanul hatékony kiszolgálására, aminek az az oka, hogy ezek a tartományok egyre zsúfoltabbak, a gigabites vezeték nélküli hálózatok terjedése pedig tovább rontja a helyzetet.

Hiába állnak rendelkezésre 160 MHz-es csatornák a WiFi 6 szabvány keretén belül, ugyanis ezeket csak nagyon kevesen tudják kiaknázni, mert a DFS (Dynamic Frequency Selection), azaz a dinamikus frekvenciaválasztó szolgáltatás legtöbb esetben alapértelmezetten le van tiltva. Márpedig erre szükség van annak érdekében, hogy az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül működő WiFi hálózatok ne zavarják az ugyanebben a sávszélességben dolgozó radarok működését, vagyis ne keletkezzen interferencia.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy a későbbiekben, ahogy egyre több 5 GHz-es frekvenciatartományon belül működő eszköz kerül használatba, ne legyen probléma a nem-licencelt frekvenciasávok működésével, bevezetik a WiFi 6E szabványt, amely az 5 GHz feletti 1,2 GHz-nyi sávszélesség kiaknázását teszi lehetővé. A szélessávú, nem-licencelt 160 MHz-es csatornákra egyre inkább szükség is lesz ahhoz, hogy megfelelő teljesítményhez juthassunk a 802.11ax, a 802.11be, a 4G LTE, illetve az 5G NR szabványokat használó eszközök esetében, amelyek a nem-licencelt tartományban dolgoznak. Erre ez az 1200 MHz-es spektrum tökéletes lesz, ugyanis tekintélyes mennyiségű sávszélességet tesz elérhetővé, ami az igényeknek megfelelően több szélessávú csatornára bontható.

Noha a 6 GHz-es tartományt jellemzően nem használják nem-licencelt felhasználók, egyes fix vezeték nélküli egységek, amelyek pontból pontba történő adatforgalmazást végeznek, licencek birtokában használhatják. Éppen ezért a Qualcomm és a Broadcomm szakemberei együtt is működnek a licencekkel rendelkező felhasználókkal annak érdekében, hogy a későbbiekben elkerülhető legyen az interferencia kialakulása.

Galéria megnyitása

Ebben segít majd az, hogy a 6 GHz-es frekvenciatartományban működő WiFi eszközök jellemzően alacsony teljesítményű beltéri megoldások lesznek (LPI – Low Power Indoor), és ráadásul automatikus frekvencia-koordinációt is használni fognak (AFC – Automatic Frequency Coordination). Az LPI korlátozhatja a teljes EIRP-t, azaz az effektív izotrópikus sugárzási teljesítményt, valamint a PSD-t, azaz a teljesítmény spektrális sűrűségét is. Ezek együttesen csökkenteni fogják az interferencia kialakulásának lehetőségét, plusz az épület falai is útját állják a jelek egy részének, ahol pedig fennáll az interferencia lehetősége, automatikusan csatornát válthat az eszköz, így nem zavarja a licencelt frekvenciát használó infrastruktúrát.

A WiFi 6E szabvány támogatásához a gyártóknak mind a rádiófrekvenciás részleget, mind pedig az antennákat úgy kell majd hangolniuk, hogy termék profitálhasson a 6 GHz-es frekvenciatartomány nyújtotta előnyökből, valamint a fenti technológiák támogatását is biztosítani kell. Az új frekvenciaspektrum segítségével az említett 1200 MHz-es tartományon belül 14 darab 80 MHz-es, vagy éppen 7 darab 160 MHz-es új csatorna jöhet létre, így az eszközök megbízhatóbban és stabilabban működhetnek zsúfoltabb környezetben is. A WiFi Alliance rövidesen elérhetővé teheti a gyártók számára a WiFi 6E megfelelőséget ellenőrző teszteket, amelyek fejlesztése éppen most indult meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap