Megjöttek a Sandy Bridge alapú MacBook Pro-k

Megjöttek a Sandy Bridge alapú MacBook Pro-k

Az elmúlt hetek folyamán, illetve az elmúlt napokban több olyan pletyka is érkezett, amelyek arról számoltak be, hogy hamarosan frissül az Apple MacBook Pro kínálata. A magukat jól értesültnek beállító források azt állították, hogy az új noteszgépekben SandyBridge processzorok és hatos sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok kapnak helyet, sőt, a napokban már az is tudható volt, hogy a friss termékek az Intel Light Peak technológiája köré épülő adatátviteli megoldással is el lesznek látva, ami új néven mutatkozik be. Most végre lehullott a lepel az új notebookokról, ugyanis azok végre megjelentek az Apple kínálatában, így most már nyugodtan mondhatjuk, hogy a pletykák ezúttal is igazaknak bizonyultak.

A második generációs Core sorozatú Intel processzorokat alkalmazó noteszgépek között 13 hüvelykes, 15 hüvelykes és 17 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott modelleket találunk, amelyek mindannyian unibody dizájnnal büszkélkednek, ami annyit jelent, hogy a noteszgép alumíniumból készült házát egyetlen alumínium tömbből marják ki. A 13 hüvelykes modellből kétféle konfiguráció készült, amelyek mindketten kétmagos Sandy Bridge processzorral rendelkeznek. Ezek a notebookok az Intel HD Graphics 3000-es integrált videó vezérlőjére támaszkodnak, de a 15 hüvelykes és a 17 hüvelykes modelleknél az Intel HD Graphics 3000-es vezérlő mellett ütőképesebb videokártya is helyet kap. A 15 hüvelykes és 17 hüvelykes konfigurációk már négymagos Sandy Bridge processzorral érkeznek és modelltől függően vagy Radeon HD 6490M, vagy pedig Radeon HD 6750M típusú videokártyát tartalmaznak. A diszkrét videó vezérlőt is tartalmazó modellek esetében a rendszer a pillanatnyi 3D-s terheléstől függően automatikusan képes váltogatni az IGP és a GPU között annak érdekében, hogy a noteszgép lehető leghatékonyabban gazdálkodhasson az akkumulátoridővel.

A specifikációk tételes felsorolásába most nem kezdünk bele, inkább az alábbi képek segítségével nyújtunk információt mindarról, hogy az egyes konfigurációk pontosan milyen összetevőkkel érkeznek.

Általánosságban elmondható, hogy az új MacBook Pro konfigurációk akár 7 órán át is képesek üzemelni egyetlen akkumulátortöltéssel akkor, ha vezeték nélküli kapcsolaton keresztül internetezünk velük. További közös tulajdonság, hogy mindegyik modell tartalmaz legalább két USB 2.0-s portot – a 17 hüvelykes modellen három darab ilyen csatlakozó található – valamint mindegyikük rendelkezik egy FireWire 800-as porttal is A 13 colos és 15 colos modellek SDXC memóriakártya-olvasóval is fel vannak szerelve, ami a 17 hüvelykes példányról hiányzik, de cserébe kapunk egy ExpressCard/34 bővítőhelyet, ami a másik négy modell esetében hiánycikk. Az újdonságok ezen kívül FaceTime HD webkamerával, többérintéses technológiát is támogató érintőpaddal, valamint egy teljes méretű, LED-es háttérvilágítással ellátott billentyűzettel is rendelkeznek. Az újdonságokból az optikai meghajtó sem hiányzik, amely ezúttal sem más, mint egy 8x-os SuperDrive. Minden egyes új MacBook Pro modell előtelepített Snow Leopard operációs rendszerrel érkezik.

Az új MacBook Pro modellek az Apple állítása szerint feladattól függően akár kétszer gyorsabbak, mint az előző generációs modellek, ez pedig nem elhanyagolható előny. A termékek legérdekesebb újításának mégsem a Sandy Bridge processzorok, vagy az AMD-től származó videokártyák minősülnek, hanem az a különleges adatátviteli eljárás, amely Thunderbolt névvel debütált.

Az Intel és az Apple által kifejlesztett technológia az Intel Light Peak eljárása köré épül és két darab 10 Gbps-os adatcsatornát kínál.

A Thunderbolt a DisplayPort és a PCI Express szabványokat egyaránt támogatja és a FireWire 800-as szabvány által kínált maximális tempónál tizenkétszer nagyobb adatátviteli sebességet kínál. A Thunderbolt porton keresztül összesen hat különböző eszköz csatlakozhat egyidejűleg a noteszgéphez, amelyek között lehet monitor, külső merevlemez vagy egyéb olyan eszköz, amely nagy sebességű adatátvitelt igényel.

A PCI Express támogatásnak köszönhetően a Thunderbolt porton keresztül külső RAID tömböket, különböző videó vágással és szerkesztéssel kapcsolatos eszközöket, sőt, meglévő FireWire és USB-s eszközöket is csatlakoztathatunk a MacBook Pro noteszgépekhez, a siker érdekében mindössze a megfelelő adapter alkalmazására van szükség. Igény esetén akár Gigabites vagy optikai hálózathoz is csatlakozhatunk a technológia használatával. Azáltal, hogy a technológia PCI Express és DisplayPort támogatást egyaránt kínál, egy kábelen egyazon időben folyhat az adatátvitel és az A/V jelek átvitele is: például fájlmásolás közben nyugodtan nézhetünk Full HD videót, amelynek a videó folyama és az akár nyolccsatornás hangja egyaránt a Thunderbolt porton keresztül érkezik, csakúgy, mint az éppen másolt fájl.

Az említett lehetőségek mellett natív mini-DisplayPort támogatás, valamint DVI, HDMI és D-Sub támogatás is rendelkezésre áll, amelyeket a megfelelő adapter segítségével lehet igénybe venni. A Thunderbolt porton keresztül az eszközök áramellátása is biztosítható, egészen 10W-ig.

A Thunderbolt technológia ugyan elsőként az Apple MacBook Pro noteszgépeinél érhető el, de természetesen nem ezek lesznek a piacon az egyetlen konfigurációk, amelyek használják a friss technológiát.

Az Apple friss MacBook Pro noteszgépei mostantól elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A konfigurációkkal kapcsolatban további információkat az Apple hivatalos weboldalán, egészen pontosan itt találnak az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward