Shop menü

MEGJELENTEK AZ ADATA LEGÚJABB PCI EXPRESS 5.0-S SSD-I: GYORSAK ÉS VENTILÁTOROS HŰTÉST IS KAPTAK

A Legend 970 Pro sorozat tagjai rövidesen felbukkanhatnak az üzletek polcain is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjelentek az ADATA legújabb PCI Express 5.0-s SSD-i: Gyorsak és ventilátoros hűtést is kaptak

Az ADATA SSD kínálata egy új sorozattal bővült, hála a Legend 970 Pro modellek érkezésének, amelyek a jelenleg is kapható Legend 970-es szériát váltják le. A Legend 970 Pro család tagjait még a Computex 2024 alkalmával villantotta meg a gyártó, most pedig hivatalosan is elrajtoltak, igaz, maradtak még kérdések velük kapcsolatban.

Galéria megnyitása

A Legend 970 Pro PCIe NVMe SSD kártyák természetesen a manapság oly népszerű M.2-2280-as formátum köré épülnek, az adott rendszerrel pedig PCI Express 5.0 x4-es csatolófelületen keresztül kommunikálnak, az NVMe protokollon használata mellett. Az újdonságok között 1 TB-os, 2 TB-os, illetve 4 TB-os verzió egyaránt található, amelyek az előző generációhoz képest mind SSD vezérlő, mind pedig NAND Flash chipek terén fejlődtek.

Az említett komponensek pontos paramétereit nem tartalmazza a hivatalos dokumentáció, de a fejlődés mértéke látványos, hiszen míg a Legend 970-es modelleknél a maximális folyamatos olvasási- és írási tempó 10 000 MB/s volt, addig a Legend 970 Pro széria tagjai már 14000 MB/s-os maximális folyamatos olvasási-, illetve 11000 MB/s-os folyamatos maximális írási sebesség elérésére képesek. Az egyes modellek persze eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek ezen a téren, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

A 4K-s véletlenszerű olvasási teljesítmény nagyot nőtt, hiszen az már 1 800 000 IOPS-os értéket is elérhet, míg a 4K-s véletlenszerű írási teljesítmény 1 300 000 IOPS-os szinten helyezkedik el. A Legend 970-es széria ehhez képest maximum 1 400 000 IOPS-os 4K-s olvasási és írási teljesítmény elérésére volt képes.

Galéria megnyitása

Az új SSD kártyák a DRAM alapú gyorsítótár mellett SLC módba programozott pSLC gyorsítótárat is használnak, valamint hardveres LDPC ECC technológiát is bevetnek. A melegedő komponenseket egy kétrétegű hűtőtömb fedi, ami egy pici ventilátornak is helyet ad, így lényegében aktív hűtés áll rendelkezésre, ami az M.2-es sloton keresztül nyeri a működéséhez szükséges áramot. A masszív hűtéssel ellátott SSD kártyák 80,6 milliméter hosszúak, 17,9 milliméter magasak és 24,2 milliméter szélesek – érdemes ellenőrizni, a kiszemelt M.2-es slotban elférnek-e, vagy sem.

Strapabíróság terén arra számíthatunk, hogy az 1 TB-os kiadás 740 TBW, a 2 TB-os modell 1480 TBW, míg a 4 TB-os csúcsmodell 2960 TBW írásmennyiséget visel el a jótállási időn belül, ami 5 esztendő. A gyártó új SSD sorozatának tagjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, azt azonban egyelőre nem árulták el a vállalat illetékesei, hogy az egyes példányok pontosan milyen listaáron érkeznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére