Megérkeztek az asztali AMD Richland APU-k

FM2 platform, fokozott energiahatékonyság, megnövelt teljesítmény, új szolgáltatások és jó árak jellemzik a friss APU kínálatot.

Megérkeztek az asztali AMD Richland APU-k

Kicsit több, mint egy éve, 2012 májusában startolt el a második generációs APU sorozat a Trinity kódnevű egységekkel. Akkor az új modellek nem keltettek rossz benyomást, a Richland pedig a Trinity alapjaira épült. A mobil és az ultramobil kiadások már korábban piacra kerültek, az asztali felhozatal került utoljára terítékre.

Az AMD marketingesei sem pihentek időközben, az új sorozatot Elite A-Series néven azonosíthatjuk. A típusszámozások között azonban nem fogunk eltévedni, gyakorlatilag a modellek egy ezressel nagyobb jelölést kaptak, azaz A-6000 családról beszélhetünk.

Fontos megemlíteni, hogy a Richland nem képvisel architekturális váltást, sokkal inkább a Trinity továbbfejlesztésének, tökéletesítésének tekinthető. Ennek megfelelően ugyanúgy 32 nanométeres SHP gyártástechnológiával készült Piledriver modulokból építkezik, és az integrált grafikus mag felépítését sem érte komolyabb módosítás. Ebből természetesen az is következik, hogy hatalmas teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani, de a dolog jó oldala, hogy a Richland így megőrzi a kompatibilitást a mostani socket FM2 alaplapokkal, valamint az összes jelenlegi FCH-val, azaz A55-tel, A75-tel és A85X-szel egyaránt használható.

Az egyetlen követelmény az alaplap oldaláról egy BIOS frissítés, amely lehetővé teszi a friss A sorozat működtetését. Adódik a kérdés, akkor mégis mivel nyújtanak többet az új termékek, mint elődeik? Természetesen rengeteg újítás van, ha nem is feltétlenül az architektúra kapcsán. Az AMD integrált grafikus magjainak vonatkozásában mindig kulcsfontosságú a RAM órajele, mert az IGP-k szomjazzák a memória sávszélességet a DDR3 miatt.

AMD belső mérések
AMD belső mérések

Tudják ezt a mérnökök is, ezért tovább csiszoltak a memóriavezérlőn, melynek eredményeként a Richland elsőként kínál hivatalosan kétcsatornás memóriavezérlést 2133 MHz-es modulok használatával. Természetesen magasabb frekvenciák beállítására is lehetőség van, de az már tuningnak minősül. Valóban érdemes lehetőségeinkhez mérten minél gyorsabb RAM-okat beszerezni, mert ahogy az AMD belső mérései is mutatják, súlyos FPS-ekbe fájhat az, ha az IGP-t visszafogja a RAM sávszélessége.

AMD belső mérések
AMD belső mérések

Kissé érthetetlen, és negatívum viszont, hogy a 2133 MHz-es órajel hivatalosan csak az A10-6800K-nál támogatott, a többinél ez 1866 MHz-re csökken. Természetesen a Richlanddel is van lehetőség a Dual Graphics alkalmazására, ebben nem történt változás, tehát az adott APU-khoz ugyanazok a diszkrét grafikus kártyák párosíthatóak, mint a Trinity egységeknél. Ugyanakkor a fejlesztéseknek és frissebb meghajtóknak köszönhetően hatékonyabb kooperációval számolhatunk, itt is sikerült egy kis teljesítménynövekedést elérni.

AMD belső mérések
AMD belső mérések

Ez önálló mód esetén is igaz. Bár a két A10-es modellben dolgozó HD8670D továbbra is VLIW4 architektúrára épül és 384 darab stream processzort foglal magában, van előrelépés. Az IGP órajele 844 MHz, és egy érdekes adat, hogy az IGP immáron a teljes lapka 42 százalékát teszi ki. Továbbfejlesztésre került a HSA-MMU (IOMMU v2) egység is, ennek kapcsán az előd tudása adott, de a friss változat jobban alkalmazkodik majd a HSA infrastruktúrához, illetve annak követelményeihez. Továbbra is a tudástár részét képezi az Eyefinity támogatása, az APU-kra 3+1 FULL HD felbontású kijelző köthető. A Richland az elhangzottak mellett főleg a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. Tovább fejlődött a Miracast Support, azaz az AMD Wireless Display technológia, melynek segítségével a kompatibilis TV-nket, erősítőnket anélkül csatlakoztatjuk a számítógéphez, hogy ahhoz bármilyen kábelre szükség lenne.

AMD belső mérések
AMD belső mérések

Újdonság a Personal Cloud Gaming. Az AMD partneri viszonyba került a Splashtoppal, ami lehetőséget biztosít a "távoli játékra" a friss AMD APU-k segítségével. Mire jó ez a gyakorlatban? Ha rendelkezünk például egy Temash-alapú táblagéppel és egy Richland APU-s asztali konfiggal, akkor a szoftver mindkét oldalra történő telepítését követően az eljárás képes kiszámoltatni a tabletnek szükséges grafikát az APU-val, amit aztán hálózaton kapcsolaton keresztül kap meg - kissé leegyszerűsítve. További érdekes szoftverek is elérhető, például gesztusvezérlés, arc alapú bejelentkezés, "android-fordító", stb.

Az utóbbi időben az AMD központi egységei kapcsán mindig kardinális kérdés a fogyasztás, a Richland ebben is próbált előre lépni. Többféle működési állapottal rendelkezik, illetve ilyen szempontból a Turbo Core-t is jelentősen továbbfejlesztették, ami így hatékonyabban dolgozik, mint elődjei esetében. Egy nagyon érdekes szolgáltatás az alaplapok vonatkozásában a BIOS-ból eszközölhető, dinamikusan állítható TDP manuális módon. A szabályozás 1 watt egységnyi lépésekben történik, a minimum határ 35 watt lesz, ilyen esetben természetesen majd teljesítménycsökkenéssel kell számolni. További jó hír, hogy a szolgáltatás nem csak a Richland, hanem a Trinity modellekhez is elérhető lesz az új BIOS-okban, ezért mindenféleképpen érdemes figyelni a gyártók honlapjait. Okos, ötletes húzás ez az AMD részéről, hiszen így nincs égető szükség alacsonyabb fogyasztású példányok kiadására, a felhasználó maga döntheti el, hogy mire van igénye: alacsonyabb fogyasztásra vagy nagyobb teljesítményre.

Az AMD hivatalos anyagában külön kiemeli a terméktámogatást is, melyhez negatív példákat az Intel háza tájáról vonultat fel. Az első a Tomb Raiderben elérhető Tress FX hajeffekt, amely Intel IGP esetén nem elérhető, vagy az újabb drivereket a program lefagyását eredményezi. Ez sem dicséretes dolog, de lássuk be, a Tomb Raider Tress FX-ét érdemes inkább a diszkrét megoldásokra hagyni, az viszont már tényleg elképesztő, hogy a hónapokkal ezelőtt megjelent SimCityben Intel IGP-vel textúrahibák sokasága tapasztalható, valamint nem rajzolódik ki pontosan az egérkurzor, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a játékot. Szó mi szó, a múltban is akadtak precedens értékű esetek, amikor az Intel a grafikus meghajtó kapcsán enyhén szólva nem állt a helyzet magaslatán, az AMD viszont azt ígéri, náluk folyamatosan kiemelt szerepet kap a terméktámogatás, és ilyen nem fordulhat elő.

Ez természetesen még csak egy ízelítő volt az új A-sorozat háza tájáról, melyekkel később részletesebben is foglalkozunk. Az új termékek már jelen pillanatban is elérhetőek (ide értve az IPON webáruházat is), így aki nem tud várni, és hajlandó az első pár napra jellemzően mindig magas induló árat kifizetni, az már most is beszerezhet a Richland APU-kból, melyek a normalizálódás után igen kedvező cédulákkal próbálnak harcolni majd a vásárlók kegyeiért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward