Megérkezett az iOS 7.1

Az új iOS sok változást hoz, és néhány modell esetében jelentős gyorsulásra is van kilátás, így mindenképpen érdemes lesz telepíteni.

Megérkezett az iOS 7.1

Az Apple a korábban kiszivárgott menetrend szerint mutatta be az iOS 7.1-et. Az új rendszerben a legszembetűnőbb változások a felhasználói felületen vannak – ahogy arra már előzetesen is számítani lehetett. Rengeteg kisebb nagyobb grafikus változtatáson, finomhangoláson esett át az ősszel bemutatott iOS. Átalakult egyebek mellett a tárcsázó és a híváskezelő, de a kikapcsolásért felelős részleg sem maradt érintetlen. Néhány effektet kikapcsolhatóvá tettek, változott a billentyűzet, és a zenelejátszó sem kerülhette el a sorsát.

A külső mellett a legnagyobb prioritást a CarPlay szolgáltatás támogatása kapta, ami néhány nappal korábban mutatkozott be a 84. Genfi Autószalonon. Ennek köszönhetően az iOS által nyújtott élmény a személygépjárműveknek is szerves része lehet. Ehhez a felhasználónak mindössze csatlakoztatnia kell a támogatott okostelefonok valamelyikét (iPhone 5, 5S, 5C) a CarPlay-jel felvértezett járműhöz. (Amiből a partnerek számát tekintve nem lesz hiány a jövőben.) Ezt követően lényegében minden fontos képesség elérhetővé válik az autó fedélzeti számítógépén keresztül a telefonról: legyen szó különböző üzenetekről, bejövő hívásokról, térképekről vagy bármilyen zenei alkalmazásról. A CarPlay lelke a Siri lesz, ugyanis szinte minden lehetőség irányítható majd hangfelismerés útján.

És ha már a Sirinél tartunk, akkor nézzük, milyen újításokat kapott ez az iOS 7.1 érkezésével. Az Apple által életre hívott személyi asszisztens mostantól új módszerekkel lesz vezérelhető. Kézi irányítás esetében, hasonlóan a walkie-talkie-hoz, addig hallja a felhasználóját a masina, ameddig az nyomva tartja a középső billentyűt; az automatikus észlelés esetében pedig már magától fel fogja ismerni a Siri, hogy mikor van vége a kérdésnek – az Apple elmondása alapján, elég jó válaszidővel fog dolgozni az utóbbi megoldás. Ezen felül a brit angol, az ausztrál angol és a japán nyelvekhez új beszédhangok kerültek bevezetésre, melyek sokkal természetesebbek lesznek mind a férfi, mind pedig a női hangszínnél, mint a korábbiak.

Nem maradt ki a változtatások sorából az iTunes Rádió sem. Immáron a kiemelt állomások mellett elhelyezkedő keresőmező segítségével saját rádióadókat is könnyedén létre lehet majd hozni, ahol a készülék tulajdonosa által kijelölt zenék (kedvencek) fognak szólni. Egyszerűbb lesz az éppen megszólaló számok és albumok vásárlása is, mivel már egyetlen érintéssel végrehajtható ez a művelet. Mostantól elő lehet fizetni az iTunes Matchre mobiltelefonról, táblagépről vagy iPod Touch-ról is, hogy reklámok nélkül élvezhesse az iTunes Rádiót a felhasználó. A naptár is kapott néhány újítást, így például a bejegyzett események új, havi szintű nézetben is megtekinthetőek lesznek. Továbbá már megtanították az adott régiókban specifikusan jelen levő ünnepeket, ünnepnapokat is „neki” – itthon ilyen egyebek mellett a közelgő március 15. – így jobb részletességgel tud szolgálni.

Ezeken túlmenően sok apróságra is odafigyeltek a fejlesztések során. A felhasználói felület például sokat változott, ahogy arról már volt szó, ám még ennek a részeként a félkövér betűtípus is felbukkant a virtuális kezelőszerveken – legyen szó a billentyűzetről vagy a számológépről. A „Mozgás csökkentés” lehetőség pedig már elérhető az időjárásnál, az üzenetkezelőben és a feladatkezelő animációinál is. Végül új beállítási lehetőségek érkeztek a megjelenítőn feltűnő gombokhoz, a sötétebb színekkel operáló alkalmazásokhoz és a fehérpontok csökkentéséhez is.

Készülék, vagy régió specifikus változásokban is bővelkedik a frissen leleplezett iOS, így ezeket is érdemes megemlíteni. Az iPhone 5S esetében például a kamera új beállítási pontot kapott, amelynek köszönhetően a HDR automatikusan is engedélyezhető lesz. Az iPhone 4 tulajdonosokra nagyobb teljesítmény vár a rendszer több pontján is. Az iCloud-kulcskarika támogatása immáron több országra terjed ki, és finomhangolták a Touch ID ujjlenyomat olvasó működését is. A FaceTime hívások értesítései szinkronizálva lesznek, így ha egy másik eszközön fogadja a hívást a hívott fél, akkor az mindenhol fogadottnak lesz jelezve. Az olvasatlan e-maileknél nem okoz már gondot, ha a számláló tízezer fölé megy. Zárásul pedig kiemelte az Apple a változások listáján, hogy javításra került a főképernyő lefagyásához vezető hiba.

Az iOS 7.1 OTA módon lesz a legegyszerűbben frissíthető, de mindenképpen körültekintően ajánlott elvégezni a műveletet (a töltöttségi szint megfelelő legyen). Az új rendszer minden olyan „iEszközre” elérhető, amin korábban az iOS 7.0 valamely verziója volt jelen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward