Megérkezett az Android 4.4.3

A Google megkezdte a Nexus és a GPE széria frissítését, és ezzel együtt a Motorola Moto család sem késlekedett.

Megérkezett az Android 4.4.3

Az Android 4.4 legújabb – és egyben vélhetően az utolsó – „foltjának” érkezésére már egy ideje számítani lehetett, hiszen rengeteg információ napvilágot látott vele kapcsolatban az utóbbi néhány hétben. Ez az újdonság természetesen a Nexus modelleken debütált, de a Motorola okostelefonjai és a Google Play Edition gépek is szinte azonnal megkapták.

Az Android 4.4.3 a KitKat bemutatkozása óta a harmadik alverzió, és ezúttal már szinte csak és kizárólag hibajavításokkal van megtöltve. Az egyetlen szembetűnő újítás egy friss tárcsázó. Az aktuális főverzió egyébként elég jól sikerült stabilitás tekintetében, ugyanis az október 31-i megjelenését követően legutóbb tavaly december 9-én kellett javítást eszközölni rajta, vagyis több mint fél éve zavartalanul – illetve a most kiküszöbölt kisebb hibákkal – működött. Ekkor érkezett az Android 4.4.2, ami mostanra valószínűleg az Android rendszerű okostelefonok több mint 10 százalékán jelen van, és ez a részesedés nagyon jó ütemben gyarapodik (önmagához mérten), mert a KitKat eddig soha nem látott sikernek örvend.

A Google a mostani frissítés révén javított a kapcsolati lehetőségeken, így például Bluetooth-on, és s Wi-Fi-n. Az előbbinél a kapcsolatkezelés igényelt beavatkozást, az utóbbinál pedig az automatikus kapcsolódást kellett górcső alá venni. Néhány esetben megkeserítette a felhasználók életét, hogy látszólag teljesen véletlenül újraindul az eszköz, de állítólag erre is sikerült gyógyírt találni. A kamera esetében korábban előfordulhatott, hogy magától elindult, és lemerítette az akkumulátort, nos, remélhetőleg ilyenre már egyik készüléknél sem kerül majd sor. Dolgoztak a visszajelző LED működésén, az energiahasználat követése is pontosabb lesz, az USB hibakeresőt pedig biztonságosabbá tették a mérnökök. Javították az adatforgalom monitorozásán, a parancsikonokon, illetve a kapcsolat- és üzenetkezelőn is. A Google hivatalosan nem tette közzé a változáslistát, így még sok más egyéb is megbújhat a háttérben, a lényeg viszont az, hogy ennek köszönhetően még stabilabb lesz a rendszer.

Az Android 4.4.3 a referencia gépek körében először a Google Nexus 5 és a Nexus 7 2013 modelleken bukkant fel. Hamarosan pedig minden olyan Nexus készülék meg fogja ezt kapni, mely két évnél fiatalabb, hiszen ilyen feltételekkel indulnak útnak a Nexus termékek, legyen szó tábláról vagy mobiltelefonról. Ebbe az intervallumba beleesik még a Nexus 4, az első generációs Nexus 7, valamint a Nexus 10 is. A Nexus 5-re érkező csomag az egyesült államokbeli T-Mobile képviselet elmondása alapján a KTU84M jelölést kapta, a Nexus 7-nél pedig a KTU84L kóddal megbélyegezett szoftver bejelentkezésére kell várni. A frissítés mérete egészen nagy (kb. 54 MB) ahhoz képest, hogy jóformán csak kisebb javításokat tartalmaz – ezek persze egészen szép létszámban vannak. Fontos ezeken felül, de még a Google-höz kapcsolódóan, hogy a GPE modellek is frissültek. Ezek között a HTC One, a HTC One (M8), a Samsung Galaxy S4 és Sony Xperia Z Ultra részesülhet OTA módon az Android 4.4-ből. Sajnos az LG G Pad 8.3 Google Play Edition frissítéséről nem szólt a fáma.

A Motorolánál a frissítés a Moto termékcsalád tagjaival vette kezdetét, ennek értelmében elsőként a Moto E, a Moto G, valamint a Moto X részesülhet az újdonság által nyújtottakból. Ezeknél is a hibákra koncentráltak elsősorban – kiváltképp a kamera alkalmazását tekintve –, ám itt már új funkciókat is becsempésztek a Motorola fejlesztői, függetlenül az Android 4.4.3-tól. A Motorolákon is feltűnik a mostani KitKat frissítését követően az említett, új tárcsázó, valamint a Motorola Alert applikáció is alapból jelen lesz már a mobilokon. Az Alert egy olyan program, ami szükség esetén értesíteni tudja a körülöttünk levő ismerőseinket – már amennyiben nekik is telepítve van ez a készülékükre. Tud vészjelzést leadni a felhasználó ennek a használatával, de egyszerűen találkozóra is invitálhatóak az ismerősök.

Az Android 4.4.3 kiadás esetében már az is körvonalazódik, hogy mely készülékek kaphatják meg a következő körben. Természetesen a csúcs- és egyéb felsőkategóriás modelleken lesz a sor, legalábbis a mostanáig napvilágot látott információk alapján. A Samsungtól olyan értesülések szivárogtak ki, miszerint az Android 4.4.3-at már tesztelik a néhány hete debütált Galaxy S5 esetében, és a Galaxy S4-nél is vizsgálják a lehetőségeket. A friss KitKattel kapcsolatban hallani lehetett még az LG háza tájáról is, itt nagy valószínűséggel a G2 korábbi zászlóshajóé lehet a megtiszteltetés. Az LG-nél persze biztosan gőzerővel dolgoznak az újonnan leleplezett G3 frissítésén is, így az sem zárható ki, hogy ez azért beelőzheti a napokban leváltott G2-t. Más gyártók részéről egyelőre nem lehet tudni, miként vezetik be, illetve használatba veszik-e egyáltalán az Android 4.4.3-at.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward