Maximális adatbiztonság, költségcsökkentő megoldások az Invitelnél

Maximális adatbiztonság, költségcsökkentő megoldások az Invitelnél

- A jelenlegi globális és hazai gazdasági környezetben a vállalkozások minden erejükkel költségeiket igyekeznek csökkenteni. Jó volt az Invitel több százmilliós befektetésének időzítése?

- Egy folyamatosan változó gazdasági környezetben az adatközpontunk által nyújtott szolgáltatások maximálisan támogatják és segítik a vállalkozások költségoptimalizációs törekvéseit. A DataCenter minimalizálja a vállalatok IT infrastruktúra működtetésével járó kockázait, az üzemeltetési költségek akár 50 százalékos csökkentése mellett. Szerverbérleti és -virtualizációs konstrukcióink pedig hatékony megoldást jelent a beruházási költségek csökkentésére és a vállalati IT infrastruktúra fejlesztésére és naprakészségének megtartására. Éppen ezért a legjobbkor nyitottuk meg legújabb adatközpontunkat.

- Az Invitel adatkommunikációs szolgáltatásainak ügyfélköre a kkv-szektorban folyamatosan bővül. Hogyan szolgálja ki a DataCenter ezen vállalkozások infokommunikációs igényeit?

- Megoldásaink jelentős költségmegtakarítást biztosítanak, miután nincs szükség vállalati beruházásra, illetve a költségek csak a tényleges igények fényében realizálódnak. A legmagasabb szintű környezetvédelmi előírások betartása az energiaköltségeket csökkenti, menedzselt szolgáltatásaink pedig jelentősen megkönnyítik például a hibakeresést, -elhárítást és a bővítést, így ügyfeleink optimalizálhatják a szerverek teljesítményét és felügyeletét is. Adatközponti szolgáltatásaink sikerének titka, hogy olyan körülményeket biztosítunk, amelyet csak nagyon magas beruházási költségek mellett lehet reprodukálni. Ma Magyarországon egy IT vezető számára a legnagyobb kihívás, hogy a szűkülő erőforrások mellett is képes legyen megvalósítani az előírt fejlesztéseket. Erre pedig megoldást jelenthet, ha kiszervezi az IT infrastruktúrájuk egy részét vagy teljes egészét. Az új Invitel DataCenter kritikus rendelkezésre állású szerverek biztonságos elhelyezésére szolgáló géptermeket biztosít ügyfeleinek, de garantáljuk a szerverek fizikai biztonságát és a megbízható hálózati összeköttetéseket is.

- Milyen vállalatmérettől jelenthetnek megtakarítást a DataCenter szolgáltatásai?

- Az Invitel bármelyik üzleti szegmens IT-igényére tud megoldást szállítani, a legegyszerűbb kész szolgáltatásoktól, a legkomplexebb, teljesen testre szabott, egyedi megoldásokig. Egyes ügyfelek saját szervereiket hozzák be a központjainkba, mások a teljes IT infrastruktúrát outsourcing formájában működtetnek nálunk. Ügyfeleink között vannak légitársaságok, amelyek nálunk virtualizálták szerverparkjukat, és van olyan banki ügyfelünk is, amely a teljes szerverparkját hozzánk telepítette. Míg korábban csak a nagyobb ügyfelek gondolkodtak szerver-virtualizációban, ma a kisebb ügyfeleket is egyre inkább érdeklődnek a lehetőség iránt. Üzleti megoldásainkkal már 30-50 százalékos költségmegtakarítás is realizálható.

- A szerverhoszting és -virtualizáción kívül milyen kapcsolódó szolgáltatásokat kínál az Invitel azok számára, akik a DataCenter szolgáltatásait veszik igénybe?

- Ügyfeleink igényeivel összhangban jelenleg nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző szerver és alkalmazás virtualizációs megoldások, azonban tervezzük a kliens (desktop) virtualizációs szolgáltatások mielőbbi bevezetését is. Emellett arra törekszünk arra, hogy a komponens szintű megoldásokon túl teljes körű, integrált virtualizációs megoldásokat ajánljunk ügyfeleink részére. Fejlesztési céljaink között szerepel többek között az automatikus terhelés menedzsment, a dinamikusan skálázható infrastruktúra és a hálózati hozzáférések virtualizációjának termék és szolgáltatási szintű bevezetése.

- A vállalati szegmensben milyen tipikus tévhitek jelenthetik az adatközponti szolgáltatások tömeges elterjedésének gátját ma Magyarországon?

- A cégek mintegy ötödére jellemző az a sztereotípia, hogy a saját hálózatban költséghatékonyabb lehet a szerverüzemeltetés. Ezen kívül a legtöbb cégnél nem kezelik azokat a rejtett költségeket, amelyek az informatikai eszközpark elhelyezése, fenntartása, üzemeltetése során merülnek fel. Megfigyelhető mindemellett az eszközök és menedzselés iránti tulajdonlási vágy, még akkor is, ha a szükséges kompetenciák és feltételek biztosítása jelentős kiadásokat emészt fel.

- Mikorra várható az adatközponti szolgáltatások "robbanása" Magyarországon?

- Bár a különböző virtualizációs megoldások még életciklusuk elején tartanak, már kevésbé beszélhetünk divatról. A virtualizációs eljárások logikus választ jelentenek az egyre költséghatékonyabb működés iránti igényre, valamint a magasabb rendelkezésre álláshoz kapcsolódó elvárásokra. A virtualizált infrastruktúra a következő négy-öt évben válik majd általánosan elterjedté.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward