Shop menü

MASSZÍV SZUPERSZÁMÍTÓGÉPET TERVEZ ÜZEMBE ÁLLÍTANI A MICROSOFT AZ MI SZÁMÁRA

Az OpenAI és az új Bing támogatására fókuszálva tervezhet több száz millió dolláros eszközparkot létrehozni a szoftveróriás.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Masszív szuperszámítógépet tervez üzembe állítani a Microsoft az MI számára

A Microsoft lényegében fejest ugrott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések tengerébe, és óriási tétet rakott a generatív MI-re. Mostanra több milliárd dollárt fordított erre a területre, és az elmúlt hónapokban soha nem látott vehemenciával kezdte a lehető legtöbb szolgáltatásába integrálni a nagy nyelvi modelleket használó mesteréges intelligenciát.

A vállalat erőteljes partnerkapcsolatot alakított ki az OpenAI-jal, melynek fejlesztései 2022 második felében több mint 100 millió felhasználót vonzottak be. A ChatGPT robbant igazán nagyot, a generatív MI alapú chatbot ugyanis széles közönség számára tett elérhetővé egy olyan szolgáltatást, ami sokakat ténylegesen ámulatba ejtett. A redmondi alakulat pedig úgy érezte, hogy ezt a lehetőséget ki kell használnia, és a saját nagy nyelvi modelljét, valamint az OpenAI által fejlesztett ChatGPT-t felhasználva megalkotta az új Binget.

Galéria megnyitása

A Bing AI, vagyis a mesterséges intelligencia révén chatbottá formált Bing már elérhető a több millió felhasználó számára, de még kísérleti jelleggel fut. Viszont már az irodai szoftverek felé is terjeszti ezt a technológiát a Microsoft, integrálta az Edge böngészőbe, sőt mi több, már a Skype keretei között is felütette a fejét a fejlett chatbot. Nehéz követni, hogy éppen melyik szolgáltatásban és miként kerül bevezetésre, a Bloomberg pedig most arról adott hírt, hogy egy újabb óriási befektetést készít elő a Microsoft ezen a fronton.

Több száz millió dollárból fog egy új szuperszámítógépet építeni a vállalat, hogy segítse a mesterséges intelligenciát használó rendszereket.

Az OpenAI fejlesztéseit, így a ChatGPT szolgáltatást, valamint a Bing AI-t egyaránt kiszolgálhatja majd a friss szuperszámítógép, ami az Azure égisze alatt állhat majd munkába, tovább bővítve, színesítve a vállalat cloud computing infrastruktúráját. Már eddig is igyekezett a lehető legnagyobb számítási kapacitást biztosítani az új rendszerek számára.

Galéria megnyitása

Az új szuperszámítógép a Bloomberg tudomására jutott információk szerint több ezer Nvidia kártyát fog tartalmazni, és már az alapoktól úgy építik fel a rendszert, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal szolgálja az OpenAI érdekeit. Minden eddiginél gyorsabb lesz ezáltal a tréningezés, még nagyobb modellek jöhetnek létre ezáltal, több paramétert használhatnak az újabb rendszerek, és ennek köszönhetően még újabb mesterséges intelligencia alapú funkciókat „tanulhatnak meg”. Így például a ChatGPT és az új Bing is jobb képességűvé válhat.

A vállalat nem is tagadta a dolgot, sőt, Scott Guthrie, a Microsoft alelnöke lényegében megerősítette az értesüléseket. A szakember elmondta, hogy egy néhány száz millió dolláros projekten dolgoznak a mesterséges intelligenciát és a felhős számítási kapacitás fejlesztését illetően. De látni kell azt, hogy ez igazából nem túlzottan nagy tétel ahhoz mérten, hogy a vállalat több évre szóló, több milliárd dolláros összegű együttműködést köttetett az OpenAI csapatával.

Galéria megnyitása

Egy ideje pedig már eleve azon volt a cég, hogy az Azure esetében jelentősen javítsa az MI alapú szolgáltatások kiszolgálásának a képességét. Eleve sok Nvidia kártyás szervert üzemeltet már a vállalat, amikben H100 és A100 kártyák dolgoznak, és alkalmazza a Microsoft a Quantum-2 InfiniBand platformot is, hogy a hardverekből a lehető legtöbbet tudja kihozni. Ezeknek köszönhetően az OpenAI szakemberei az eddigieknél lényegesen összetettebb dolgokkal is próbálkozhatnak majd a jövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére