Már bővítményeket is kezel a Microsoft új webböngészője

A Microsoft Edge alá már elérhető néhány bővítmény, igaz, ezeket egyelőre külön weboldalról kell letölteni és telepíteni. De legalább már működik a dolog.

Már bővítményeket is kezel a Microsoft új webböngészője

A Microsoft legújabb operációs rendszere tavaly július 29-én vált elérhetővé, méghozzá egy teljesen új webböngészővel, amely a Microsoft Edge nevet viseli. Az új szoftver eleinte még nem rendelkezett bővítménykezelővel, ugyanis az Internet Explorer által alkalmazott megoldást nyugdíjazták, az Edge pedig egy teljesen új rendszert kapott, amelynek kifejlesztése egészen idáig tartott.

Mostantól a Windows Insider programban résztvevő vállalkozó kedvű felhasználók végre elkezdhetik próbálgatni a Windows 10 alá szánt Microsoft Edge bővítménykezelőjét, de csak akkor, ha a frissítések fogadásánál a Fast Ring van beállítva, egyéb esetben ugyanis csak később kapják meg a funkciót elhozó frissítést. A végleges Windows 10 esetében szintén várni kell még néhány hetet a Microsoft Edge bővítménykezelőjére.

Jelenleg, a tesztváltozat esetében még úgy működik a rendszer, hogy a bővítményeket külön kell letölteni és telepíteni, de később a Windows Store-ba is bekerülnek, így nem csak egyszerűbben, de biztonságosabban juthatunk hozzájuk. Az új bővítménykezelő bővítményei nagyon hasonlítanak a Google Chrome bővítményeire, így a Microsoft szerint egyszerűen és gyorsan lehet majd portolni a Chrome bővítményeket Edge alá, ami nem csak a fejlesztőknek, de a felhasználóknak is jó hír. Első körben háromféle bővítmény érhető el, de később néhány meglehetősen népszerű bővítmény is érkezik: ezek között jelen lesz az AdBlock, az AdBlock Plus, az Amazon, a Lastpass és az Evernote is.

A debütáló bővítménykezelő mellett további fontos hír, hogy maga a Microsoft Edge webböngésző is kapott néhány frissítést, így új funkciókkal bővült a repertoárja. Mostantól a kívánt weboldalakat kitűzhetjük, így minden egyes webböngésző-indításnál megnyílhatnak, igaz, kompakt méretben, ahol a címsor helyett csak a „favicon”, azaz a weboldal kisméretű logója jelenik meg. Ezek a lapok a bal szélen sorakoznak és kényelmesen, gyorsan elérhetőek. Sokan kérték azt is, hogy kerüljön be a kínálatba a „Paste and Go”, azaz a „Beillesztés és Ugrás” funkció – ez mostantól elérhető, ha a címsorra jobb egérgombbal kattintunk, csak ki kell választani a felugró menüből.

A Fast Ring egyébként gyorsabban szállítja az újításokat, mint valaha, azaz a Windows Insiderek nagyon sűrűn kapnak új buildeket, igaz, ez azzal a kockázattal jár, hogy sok hibajelenséget kell elviselniük, viszont mindent gyorsan, az elsők között próbálhatnak ki – valamit valamiért, ugye. A másik két frissítési gyakoriságot választva egészséges kompromisszum köthető, ahogy arról korábban már beszámoltunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward