Már az EU-ban is támadást indít az Apple ellen az Epic Games

Innentől már az Európai Bizottságon múlik az Apple üzletpolitikájának a jövője a kontinensen.

Már az EU-ban is támadást indít az Apple ellen az Epic Games

Csak idő kérdése volt, hogy Team Sweeney jogi serege mikorra fog elkészülni a haditervvel, ami a Google és az Apple európai dominanciájának megdöntését célozza. Megtörtént ugyanis az elkerülhetetlen: az Európai Unió, pontosabban az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóság részére az Epic Games megküldte az antitröszt panaszát, erről pedig egy blogposztban számoltak be nekünk.

Az általuk benyújtott panasz szerint az Apple gondosan megtervezett versenyellenes korlátozások sorozatával nem csak ártott, hanem teljesen megszüntette a versenyt az alkalmazások terjesztésében és fizetési módok folyamataiban. Az Apple arra használja az iOS rendszereket, hogy saját maga arathassa le a babérokat úgy, hogy közben a versenytársakat blokkolják, az ilyen módú erőfölényükkel való visszaélés pedig szerintük sérti az EU versenyjogi törvényeit.

Tim Sweeney, az Epic alapítója szerint a tét a mobilplatformok jövője. Szerinte a fogyasztóknak jogában áll bármilyen forrásból alkalmazásokat telepíteni és a fejlesztőknek pedig joga van arra, hogy tisztességes piacon versenyezzenek.

Kijelenti, hogy nem fogják tétlenül nézni, hogy az Apple platform dominanciája határozza meg és ellenőrizze, mi lehetséges a digitális értékesítés során és mi nem. Ez rossz a fogyasztók számára, hiszen a különböző alkalmazásboltok hiánya miatt nem alakul ki verseny, így mindenki az Apple által uralt tranzakciós díjak miatt kénytelen többet fizetni az alkalmazásokon belül. Rossz a fejlesztőknek is, mert a megélhetésük az Apple mérlegelésétől függ, hiszen az iOS platformon belül az Apple dönt a feltételekről.

Az Epic már tapasztalta az Apple versenyellenes feltételeit a fizetés és a kiadási fronton. Amikor az Epic alternatív fizetési módot adott a Fortnite-hoz, hogy a felhasználók választhassanak, az Apple letiltotta a program frissítéseit. Amikor az Epic arra kérte az Apple-t, hogy elhozhassa az Epic Games Store-t a platformra, azt az Apple megtagadta, miközben ők maguk elindították a hasonló játékterjesztési platformjukat, az Apple Arcade-ot.

Az Apple tehát senki másnak nem hagyja, hogy azt tegye, amit ő maga is tesz, egyszerűen kizárja a versenytársakat.

Az Epic szerint itt többről van szó, mint az Apple és az ő cégük közötti párviadalról: arról van szó, hogy meg kell adni a lehetőséget a felhasználóknak és a fejlesztőknek a döntéseket illetően, vagy sosem fog megszűnni ez az önző monopolista hozzáállás. Az Epic Games közleménye szerint ők csak jogorvoslatot kérnek a helyzetre és nem kívánnak kárt okozni az Apple-nek, egyszerűen csak fair versenykörnyezetben kívánnak működni a sorstársaikkal együtt.

Az Epic Games a „hadműveletet” az Egyesült Államokban kezdte, majd Ausztráliában folytatta, nemrég pedig az Egyesült Királyságban került jogi össztűz alá az Apple.

Tim Sweeney Twitteren nyomatékosította, hogy az Apple rendszerek alapvetően a megfélemlítésre épülnek. Ha ellenszegül valaki az Apple-nek, azt megsemmisítik, ahogyan megtették ezt a Fortnite iOS rendszereken, illetve ahogy az Unreal Engine-t próbálták letiltani, csak ezt már a bíróság nem engedte. Szerinte a felhasználókat is hasonló módon félemlítik meg, miszerint, ha nem így működne a rendszerük, akkor a kártevők és vírusok mindent ellepnének. Ez viszont úgy gondolja hazugság, hiszen a szabadabb Mac rendszereket sem lepték el ezek a rosszindulatú programok az idők során.

Az Apple-t viszont nem csak az Epic Games miatt vizsgálják. Japán és Oroszország kormánya szerint is elképzelhető, hogy jogszerűtlenül élnek vissza a hatalmukkal és lehetséges, hogy ezen törvényekkel vagy bírságokkal fognak változtatni.

Az Apple szerint viszont az Epic Games a hibás, amiért felelőtlen hozzáállásukkal megsértették a felhasználói feltételeket, ami minden fejlesztőre egyformán vonatkozik, ezzel pedig felhasználja a fogyasztókat a saját játszmájához. Ezt tisztázni fogják majd az Európai Bizottság előtt is. Ha az Epic nyerne, akkor valószínűleg egy sokkal szabadabb iOS rendszer jutna a felhasználókhoz, ha viszont az Apple, akkor minden marad a régiben. Mindenképpen érdekes lesz ez az ütközet, ami számtalan játékfejlesztő jövőjét és felhasználó pénztárcáját tudja majd akár végleg befolyásolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap