Már a WWDC alkalmával bejelenthetik az első ARM alapú Mac-eket

Ha az új termékeket nem is leplezik le, az ARM alapokra történő átállásról már szó eshet a Bloomberg szerint.

Már a WWDC alkalmával bejelenthetik az első ARM alapú Mac-eket

Elég régóta pletykálják, hogy az Apple hamarosan elkezdheti termékpalettájának átalakítását, már ami a Mac kínálatot illeti, ahol jelenleg Intel processzorok köré épülnek az egyes konfigurációk, ám a nem is oly távoli jövőben elkezdhetnek terjedni az ARM alapú megoldások is. A váltás a hírek szerint fázisokra osztva mehet végbe, azaz első körben az alacsonyabb teljesítményű eszközök válthatnak át ARM alapokra, míg később a nagyobb teljesítményű termékeknél is ki lehet majd váltani az Intel processzorait, ahogy a nagyobb teljesítményű SoC egységek is elkészülnek.

A Bloomberg információi szerint már idén júniusban, a szokásos WWDC alkalmával megtörténhet az első bejelentés az ARM alapokra való átállással kapcsolatban. Ez a bejelentés valószínűleg a fejlesztőket veszi célba, illetve a korai mivolta is azt segíti, hogy a 2021-re időzített termékbejelentésekig legyen idő felkészülni a váltásra, vagyis kézzel fogható ARM alapú Mac konfigurációkat majd csak jövőre láthatunk.

Galéria megnyitásaAz eddigi pletykák alapján a Mac sorozatot célzó ARM alapú SoC egységek első képviselői maximum 12 maggal rendelkezhetnek, amelyek közül 8 nagyteljesítményű, 4 pedig energiahatékony lehet, ahogy azt a big.LITTLE architektúra esetében megszokhattuk. Ezek a SoC egységek várhatóan a TSMC műhelyében készülhetnek el, méghozzá 5 nm-es csíkszélességgel. Az viszont egyelőre kérdéses, milyen iGPU kerül a processzormagok mellé: nincs kizárva, hogy az eddigi megoldásokat turbózza fel a vállalat, de az is lehet, hogy külső segítséget vesz igénybe például akár az AMD-től, ugyanis a vállalat már a Samsunggal is együttműködik olyan SoC-ok gyártásában, amelyek AMD iGPU-t tartalmaznak. Az új konfigurációk várhatóan továbbra is a macOS-t alkalmazzák majd, nem térnek át iOS-re, az ugyanis a mobileszközök piacán marad.

Az Apple vélhetően azért döntött a váltás mellett, mert az Intel az utóbbi időben nem szállított igazán komoly újításokat a processzorpiacon, valamint termékeinek elérhetőségével is voltak kisebb-nagyobb problémák, ami az Apple lehetőségeit is alaposan behatárolta. Éppen ezért azzal, hogy saját fejlesztésű, ARM alapú SoC egységekre ülteti át a vállalat egyes termékeit, nagyobb szabadságot kap termékfejlesztés és termékbejelentés terén – nem kell igazodnia egy másik partnerhez.

Ezzel a váltással egy 15 éves partnerkapcsolat végére kerülhet fokozatosan pont, ugyanis az Apple 15 évvel ezlőtt tért át a PowerPC processzorsorozatról az Intel termékeire. A váltás akkoriban nem volt zökkenőmentes, ám az aktuális átállás remélhetőleg kevesebb fejfájást okoz majd a fejlesztők, a partnerek, illetve a Mac rajongók számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap