Egy IT biztonsági cég 2017-ben még nőgyűlöleti adót is kért a Blizzardtól

Nyílt levélben támogatják Ubisoftosok az Activision Blizzardos kollégáikat

Egy IT biztonsági cég 2017-ben még nőgyűlöleti adót is kért a Blizzardtól

Az Activision Blizzard nagy bánatára nem csitul a körülöttük lévő botrány, hiszen egyre többen panaszolják be a cégkultúrát, amit sok-sok éve képviselnek. Ezek mellé pedig jön még az is, hogy a Ubisoft alkalmazottak támogatásukat fejezték ki az Activision Blizzardos kollégáiknak, de egyben jelezték, hogy szinte semmi sem változott az elmúlt egy évben náluk sem.

Mostanra több, mint ezer Ubisoft volt vagy jelenlegi alkalmazott csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amit cégen belülről küldtek el a dolgozók az Activision Blizzardosoknak. Ebben támogatásukat fejezik ki és szerintük mára-már senkit sem kéne meglepnie, hogy milyen tarthatatlan állapotok vannak a játékiparon belül. Ideje lenne, hogy a valóság ne sokkolja, hanem cselekvésre kényszerítse az embereket.

A Uisoftosoknak az az egyik legnagyobb fájdalmuk, hogy a vezetés csak a leglátványosabb zaklatókat küldte el a cégtől, a többi ügyet igyekszik eltusolni. Ahelyett, hogy elvesztették volna az állásukat, sokan még előléptetést is kaptak és más stúdióba helyezték át őket, ahol ugyanúgy folytathatják a kis játékaikat.

Szerintük bár történt előrelépés, ez még édeskevés, úgy érzik, a vállalati kultúra szinte semmit sem változott.

Jeff Strain egykori Blizzard fejlesztő, az ArenaNet egyik alapítója szintén nyílt levelet tett közzé, amiben hosszasan leírja, hogy milyen problémákat látott zaklatások terén a játékiparban és éppen ezért azt a következtetést vonja le, hogy a fejlesztőknek szakszervezetekbe kellene tömörülniük.

Eközben pedig az Activision Blizzardnál továbbra is kellemetlen történetek jönnek elő.

Még 2015-ben Emily Mitchell biztonsági kutató egy állásbörzén ment oda a Blizzardosokhoz, hogy megnézze, milyen nyitott pozíciók vannak náluk. Mivel az IT biztonsággal foglalkozott, ezért a pólóján fel volt tüntetve több tevékenység is, ami ezzel kapcsolatos, például a „penetration testing” vagyis a behatolás tesztelése a külső IT támadásokkal szemben.

Mikor odament a standhoz, a Blizzardosoktól (magukat meg nem hazudtolva) folyamatosan kapta az ezzel kapcsolatos szexuális „vicceket”, például mikor volt utoljára behatolása, szereti-e, ha behatolnak neki és milyen sűrűn teszik ezt. Felhozták neki, hogy biztos csak elveszett a rendezvényen, amikor a barátja magával hozta és amúgy azt sem tudja milyen helyen van és mit csinál itt. Magyarul még véletlenül sem kezelték lehetséges munkatársként, nem is próbálták felmérni a szaktudását, egyszerűen csak női mivoltán gúnyolódtak. Több nővel is beszélt a rendezvényen, kiderült, másokkal is így bántak.

Emily dühös lett és megalázva érezte magát, ott is hagyta őket.

Két évvel később viszont a Blizzard megkereste azt a biztonsági céget, ahol Emily operatív igazgató volt, hogy segítsenek nekik ellenőrizni, hogy elég biztonságos-e a jelszókezelő rendszerük.

Több sem kellett Jeremi M Gosney-nak, a cég tulajdonosának, hogy beolvasson a Blizzardosoknak. Válaszában felhozta, hogy milyen undorító módon viselkedtek a mostani vezető kollégájukkal (akkoriban még szabadúszó volt) és képzelhetik, hogy mennyire ellene van az ilyen viselkedésnek cégalapítóként. Mint írta, nem lepte meg, hogy ez a színvonal van az IT szektorban, de tudja jól, hogy ezekből az alja népekből is kerülnek ki ügyfelek, így megváltást kínál a Blizzard számára és elfogadják a munkát, amennyiben teljesítenek pár követelést.

Az egyik az, hogy 50%-os felárat kell fizetniük a munkáért, amit nőgyűlöleti adónak szán és jótékonysági célokra kell menjen a pénz.

Ezen kívül kérte még, hogy Gold státuszú szponzor legyen a Blizzard a Grace Hopper Celebration of Women in Computing 2017-es konferencián, illetve egy bocsánatkérést is várt Emily irányába.

Mindezt a nemzetközi nőnapon küldte el, ezzel is erősítve az üzenetet.

Jeremi M Gosney még 2017-ben tette közzé a történetet, de akkor még nem közölte, hogy a Blizzardól van szó. Valamelyik Blizzard alkalmazott tálalhatott most ki a nyomozás során és adta ki ezt a levelet, mint az egyik bizonyíték, így Jeremi megerősítette, hogy valóban a Blizzardról volt akkoriban szó.

A Blizzard soha nem reagált érdemben Jeremi válaszára és sosem kértek bocsánatot Emily-től.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap