LG 34GK950 – Játékra tervezve

Szinte tökéletes gamer monitorokat pakolt le az asztalra az LG, aki extra-szélesvásznú kijelzőt keres a felsőkategóriában, nem kell tovább nézelődjön.

LG 34GK950 – Játékra tervezve

Anno az LG egyedül indította be az extra-szélesvásznú monitorok őrületét, most pedig úgy néz ki, hogy elért a csúcsra a 21:9-es mezőnyben, legalábbis játékos szemmel nézve mindenképpen. A 34GK950-es sorozat két tagot számlál, egy FreeSync-eset (34GK950F), és egy G-Sync-eset (34GK950G), nálunk az utóbbi járt. A wide color gamutos (!), 34 colos IPS panel ugyanaz mindkét termékben, és a kasztni is nagyon hasonló, képes magasságállításra, forgatásra és döntésre, a G változatnak pedig van annyi előnye, hogy kapott egy világító gyűrűt a hátuljára, ami igazából meglepően hangulatos egy sötét helységben (mondom ezt úgy, hogy én nem vagyok a nagy RGB őrület híve). Főleg ha van egy fal a monitor mögött, amit megvilágíthat, és hát azért az esetek többségében van.

Azonban félreértés ne essék, ez nem olyan, mint a Philips Ambilight technológiája! Nem változtatja a színét a képernyő tartalmától függően, mi állíthatjuk be, milyen árnyalatot vegyen fel (de lehet akár színváltós is, viszont az szerény véleményem szerint idegesítő).

Galéria megnyitása

Jelenleg kétféle G-Sync modul van a piacon, az első generációs, ami már régóta velünk van, és a nemrég bemutatott második generációs, ami képes nagyobb felbontásokat is magas képfrissítési rátával kezelni, valamint már nem ismeretlen számára a HDR és a zónákra osztott háttérvilágítás sem. Utóbbit jelenleg csak brutálisan drága monitorokban látni, a 34GK950 az első generációs változatra épít, viszont némileg megtuningolva azt, hogy elérhető legyen a 120 Hz 3440*1440-es felbontás mellett (igazából az ez első monitor, aminél ilyet láttunk).

Sajnos az első generációs modulnak megvannak a hátrányai. Az első pont a sebessége, a FreeSynces változat ugyanis 144 Hz-re is képes, és ez a csatlakozóinak is köszönhető, ami a G-Sync modul második problémája. Ha ki akarjuk használni a G-Syncet, akkor azt az egyetlen DisplayPorton (1.2) keresztül tehetjük meg. Van mellette egy HDMI is, de régi verzió, így natív felbontáson csak 50 Hz-re képes, tehát még a megszokott 60-nak is búcsút inthetünk (nem valószínű, hogy sokan használni fogják, de egy PS4 mondjuk rádugható). A bemenetek tehát eléggé limitáltak, ez a monitor tényleg csak arra van, hogy rákössük a játékos erőművünkre. A videó bemeneteket egy füles kimenet és egy kétportos USB 3.0 hub egészíti ki (ennél sosem fogjuk megérteni, hogy ezen az árszinten miért nem lehet négyportos).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az OSD is eléggé fapados (mint szinte minden G-Sync monitornál), de ami a kalibrációhoz kell, az megvan, és még profilokat is menthetünk el, úgyhogy ez igazából a játékosok 99%-ának biztosan elég lesz. Az eddigiek alapján valószínűleg sokan gondolják, hogy némi zavar van az Erőben, hol van a közel tökéletes gamer monitor?

Galéria megnyitásaNos, a lényeg csak most következik! A G-Sync modulnak hála a bemeneti késleltetés szinte mérhetetlen, mondhatni nincs, ez a régi CRT-s időket idézi. Túlvezérlésből fakadó hibák sincsenek, és a panel is egy igazán minőségi darab, bekalibrálva ragyogó a színhűsége (gyárilag nem volt annyira erős, de könnyen lehet rajta segíteni). A válaszidő inkább átlagos a jobb gamermonitorok körében, de igazából ez bőven elég, akinek sokkal alacsonyabb kell, úgyis egy TN paneles megoldást választ.

A háttérvilágítás villódzásmentes, bevilágítást szabad szemmel sehol sem láttunk, és elég széles tartományban állítható, hogy sötétben is szemkímélő maradjon, és hogy napsütésben is lássuk mi történik. HDR-hez kevés, de a régi G-Sync modul miatt ez úgyis mindegy. Viszont ha már itt tartunk…

Mi a különbség a G-Sync és FreeSync változatok között?

Nos, ami azt illeti elég sok. Azt már fentebb említettük, hogy a GK950F 144 Hz-es, és meglepő módon a TFT Central mérései szerint csak minimálisan van több bemeneti késleltetése, mint a G-Sync változatnak, ami ritkaság a FreeSync mezőnyben, és a túlvezérlési hibák is kicsik. (Akiket minden apró részlet érdekel, ajánljuk is a linkelt cikket, nekik megvan a felszerelésük ahhoz, hogy mindent mérjenek. Amit nem mérnek, azt kb. nem érdemes).

Érdekes módon a FreeSync változat képes elmosódás ellen villogtatni a háttérvilágítását (pedig régen az a G-Sync modulok sajátja is volt), és az alap HDR400 támogatásnak hála kezeli a 10 bites színmélységet (8bit+FRC trükkel, a panel nem valódi 10 bites). Ezen felül az F változat kapott gyári kalibrációt, és a modern vezérlő miatt 1.4-es DisplayPortot és 2.0-s HDMI-t is, tehát minden porton képes 144 Hz-en kezelni a panelt (sőt, egy HDMI bemenettel több van rajta, mint a G változaton). sRGB emulációra is képes, aki dolgozna is vele, annak ez fontos lehet.

A G változat előnyeinek tehát megmarad a hátlapon található gyűrűs világítás, és a kicsit jobb (tulajdonképpen nem létező) bemeneti késleltetés, valamint a nem létező túlvezérlési hibák. Ezek szép dolgok, de talán egy kicsit kevesek manapság, mert pár hónap alatt nagyot fordult a világ.

Év elején még egyértelműen a GK950G lett volna a király, hiszen csak az működött együtt a GeForce kártyákkal, a FreeSynces változat kihajtásához pedig kevesen rendelkeznek megfelelő Radeonnal, hiszen a felsőkategóriában most nem túl erős az AMD (a maroknyi Radeon VII tulaj előnyben). Mostanra viszont a GeForce-ok is hajlandóak kezelni a FreeSync monitorokat, és bár a GK950F még nincs a G-Sync compatible listán, az első tapasztalatok alapján egész jól működik az RTX sorozattal.

Az egyetlen dolog, ami most nem döntő tényező, az az ár. Normál esetben a G-Sync változatok jóval drágábbak, de most nem ez a helyzet, nagyon hasonló áron mozog a két termék, 400 ezer forint környékén, szóval az LG a felsőkategóriához mérten is árazta a 950-eseket.

Megéri?

Ezen az árszinten már egyik gyártó sem kispályás megoldásokkal van jelen, és mindenféle különlegesség közül is lehet válogatni, tehát a GK950-esek látszólag nincsenek egyszerű helyzetben, de az a helyzet, hogy a 21:9-es mezőnyben egyértelműen a legjobb megoldások között vannak (de az is lehet, hogy a legjobbak). Azoknak nem ajánljuk, akik HDR-es kijelzőt szeretnének, bár egyelőre borzasztóan kevés az olyan monitor, ami értékelhető HDR teljesítményt nyújt, és mellette gamingre is ajánlható.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap