Lezárult a Disney - Fox felvásárlás

Létrejött a hatalmas üzlet, több ezer elbocsátás jöhet.

Lezárult a Disney - Fox felvásárlás

A mai nappal hivatalosan is befejeződött az üzlet, melynek keretében a The Walt Disney Co. összesen 71,3 milliárd dollár értékben megszerezte a 21th Century Fox portfoliójának egy jelentős részét.

A megállapodás értelmében többek között a Disneyhez került a Fox filmes és tévés stúdiója, az FX-hálózat, a National Geographic, és a Fox 30%-os részesedése a Hulu streaming szolgáltatóban. Mivel az utóbbiban a Disney eleve rendelkezett 30%-os tulajdonrésszel, így ez most 60%-ra bővült (további 30%-a van a Comcastnak, és 10%-a a Warner Mediának).

A Disney szerint az újonnan megvett tulajdon már rövid távon is jelentős forgalmat, mintegy 19,3 milliárd dollárt hozhat évente, 1,6 milliárd nettó árbevétel mellet. Ugyanakkor a felvásárlást követően egy 2 milliárd dolláros költségcsökkentési programot is véghez visz a vállalat, aminek következtében várhatóan 4 - 10 ezer ember munkája szűnhet meg (valószínűleg a párhuzamos részlegek, duplikációk kiiktatásáról lehet szó).

A megállapodás értelmében a Disneynek el kell adnia 22 regionális sportcsatornáját az Egyesült Államokban, Mexikóban és Brazíliában, Európában pedig meg kell válnia a részesedésétől több tévéhálózatban, így a Lifetime-ban és a Historyban is.

Az egész felvásárlás még 2017-ben kezdődött, amikor a Disney megállapodott a Murdoch-család által irányított Fox-szal egy 52,4 milliárd dolláros üzletben, amire azonban 2018-ban a Comcast 65 milliárddal kontrázott rá, és végül erre ajánlott a Disney 71,3 milliárdot. A Fox befektetői dönthettek, hogy készpénzben fizessék ki őket, vagy Disney-részvényeket kérnek.

Habár a felvásárlás minden elemző szerint egyértelműen jó hatással lesz a Disneyre, a vállalat figyelmeztette a befektetőket, hogy az idén elindítandó Disney+ streamelős szolgáltatás felállítására nagyon sokat költenek, ez pedig megmutatkozhat majd a pénzügyi eredményeken.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap