Shop menü

LEHULLOTT A LEPEL A GOOGLE TV STREAMERRŐL, A GEMINIT IS MEGKAPTA

Az új lejátszó többet nyújt az elődjeinél, lényegesen gyorsabb, és a mesterséges intelligencia sem maradhatott ki belőle, de szerencsére azért nem erről szól a fejlődése.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lehullott a lepel a Google TV Streamerről, a Geminit is megkapta

Hosszú évek óta dolgozik az Apple különböző televíziók mellé szánt eszközökön, és a TV Streamer megalkotásába az eddigi tapasztalatát belepakolta, és végre hiánypótló újítások is akadnak. Ez a készülék persze már lényegesen drágább, de még így sem kerül annyiba, mint például egy Apple TV 4K.

Azt mindenképpen rögtön le kell szögezni, hogy nem egy klasszikus értelemben vett Chromecast utódról beszélhetünk a TV Streamer esetében, hanem egy olyan termékről, ami minden eddigi megoldás felett áll majd. Az olcsóbb eszközök már nem sokáig lesznek a palettán, hamarosan csak a jobb teljesítményre képes, okosotthon platformokat is támogató eszköz marad. Ez már egy nagyobb termék, mint a korábbi kiegészítői a Google-nek, nem fog a TV mögött rejtőzni, éppen ezért egy szebb formavilágot kapott, illeszkedve a Google Pixelek ökoszisztémájához. Fehér és szürke színekben lehet majd rendelni.

Galéria megnyitása

4K Ultra HD támogatást nyújt az újdonság, a Google hivatalosan még a termék nevében is kiemeli ezt. Képes a termék 60 FPS-es anyagokat lejátszani, és a HDR tartalmakkal is megbirkózik, legyen szó akár HDR10+ vagy Dolby Vision felvételről. Ha már Dolby, adott a Dolby Audio és a Dolby Digital Plus mellett a Dolby Atmos támogatás is, az igazán jó hangzás elérése érdekében. Az Android TV operációs rendszert használja a szerkezet, amin aligha kell meglepődni, viszont itt már van egy extra csavar: ide is megérkezett a Gemini. Persze meglepőnek ezt sem igazán nevezhetjük.

Galéria megnyitása

A generatív MI szolgáltatás a TV Streamer használata során többször felüti majd a fejét. Képes lesz például a filmekről jobb összegző leírást adni, az elemzésekből egy egységes konklúziót vonhat, és így tovább. Ezen felül lehet majd mesterséges intelligenciával kreált képernyőkímélőt létrehozni, ami érdekesen hangzik, de aligha fog ezzel túl sűrűn szórakozni a felhasználó. Elvileg már a tartalomajánló is hatékonyabban fog működni, ami ugyancsak az MI-nek köszönhető, és működni fog a főbb streaming szolgáltatásokkal.

Galéria megnyitása

A TV Streamer támogatja a Matter protokollt és a Threadet is. Biztosítja a Google Home központi egység által nyújtott lehetőségeket. A Google Home panelt bármikor elő lehet majd hívni a készülék használata során, és lehet ezen ellenőrizni például a kapcsolódó Nest termosztátok állapotát, vagy meg lehet nézni a kapucsengő kamerájának a képét, ha éppen csengetett valaki. Kapcsolók és egyéb eszközök menedzselésére is képes lesz a készülék.

Galéria megnyitása

Továbbra sem fogja szétvetni az erő a lejátszót, de elvileg kellően jó lesz a teljesítménye és az optimalizálása a gördülékeny működéshez. Az új rendszerchip 22 százalékkal gyorsabb, mint a Chromecast with Google TV esetében volt, a rendszermemóriát pedig megduplázták a tervezők, így ez már 4 GB lett. A tárhely 32 GB-os kapacitással szolgál, és lehet helyben is tárolni multimédiás tartalmakat – noha 32 GB már nem sok mindenre elég manapság, ha a 4K Ultra HD minőséget vesszük alapul.

Galéria megnyitása

Már USB-C csatlakozón keresztül táplálható a Google TV Streamer, Rendelkezik a készülék egy gigabites Ethernet (RJ45) csatlakozóval is, nem kizárólag Wi-Fi kapcsolattal lehet használni, ami mindenképpen remek hír. A WLAN továbbra is 802.11ac szabványnak megfelelő és kétsávos, nincs 6 GHz-es opció, de még csak alap 802.11ax támogatás sem. A kapcsolati lehetőségek listáján még a Bluetooth 5.1 modul szerepel. Egy HDMI-vel rendelkezik a lejátszó, ez 2.1-es szabványnak felel meg.

A távkapcsoló a formavilágot tekintve maradt a régi, de a Google azért módosított kicsit a gombok kiosztásán. Úgy tűnik, hogy meghallgatta a vállalat a felhasználói visszajelzéseket – végre –, mert olyan dolgok módosultak, amiket már hosszú ideje kértek az emberek. A jobb gombkiosztásnak hála kényelmesebb lehet majd a TV Streamer kezelése. Már programozható gyorsgomb is van, amire többféle akciót be lehet állítani igény szerint. Került az eszközbe távirányítókereső funkció is, amit a lejátszón elrejtett gombbal lehet aktiválni, és csipogni kezd majd a kapcsolódó kapcsoló, hogy könnyen a nyomára bukkanhasson a tulajdonosa.

Galéria megnyitása

A Google TV Streamer (4K) forgalmazása még várat magára, hiába jelentette be a cég ezt az újdonságot már a nagy Pixel eseményt megelőzően. Csak szeptember 24-én került forgalomba az újdonság, az ára pedig nettó 100 dollár lesz az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére