Különleges Radeon HD 6800-as videokártyák

Radeon HD 6800-as sorozatú videokártyákból már igen-igen sokféle van jelen a piacon, de eddig ebben a kategóriában olyan modellel nem találkozhattunk, amelyen gyártója passzív hűtőt helyezett volna el, legalábbis eddig. Most egy ilyen modellt mutatunk be, valamint lerántjuk a leplet az MSI Radeon HD 6870 Twin Frozr II-es videokártyájáról is.  

Különleges Radeon HD 6800-as videokártyák

Radeon HD 6800-as sorozatú videokártyákból már igen sokféle van jelen a piacon, de eddig ebben a kategóriában olyan modellel nem találkozhattunk, amelyen gyártója passzív hűtőt helyezett volna el, legalábbis eddig. Most egy ilyen modellt mutatunk be, valamint lerántjuk a leplet az MSI Radeon HD 6870 Twin Frozr II-es videokártyájáról is. 

[bold]Radeon HD 6850 passzív hűtéssel

[/bold]

A PowerColor mérnökei elkészítették a világ első passzív hűtővel felszerelt Radeon HD 6850-es videokártyáját amely kis túlzással nem áll másból, csak hűtőből. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a termék még jelenleg is készül: éppen az utolsó simításokat végzik a dizájnon.

A referencia modellekkel ellentétben a PowerColor SCS3-as családjába tartozó videokártyája teljes egészében passzív hűtésre támaszkodik. A kétslotos hűtő összesen öt darab hőcsővel rendelkezik, amelyek hatékonyan és gyorsan továbbítják a GPU által termelt hőt a nagyméretű, alumínium lamellákból álló hűtőtömbhöz. A hűtő tömb "L" alakú lamellákkal rendelkezik annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló hőleadó felület minél nagyobb lehessen, ezáltal pedig a termék hűtése a lehető legjobb legyen. Az SCS3-as családba tartozó újdonság tökéletesen csendben üzemel, ez a tény pedig sokak számára teheti vonzóvá a terméket.

A videokártya egy 40 nm-es csíkszélességgel készülő Barts GPU-ra alapoz, amely 960 stream processzorral rendelkezik és 256-bites adatsín segítségével kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy az újdonság végleges verziója pontosan mikor jelenhet meg és mennyibe fog kerülni, de remélhetőleg hamarosan ezekre az információkra is fény derülhet, valamint arra is, hogy csökkentik-e a GPU feszültségét, illetve órajelét annak érdekében, hogy a passzív hűtő biztosan elbírjon vele.

[bold]Jön az MSI tuningolt Radeon HD 6870-ese is

[/bold]

A PowerColor újdonságánál a hangtalan működés, az MSI Twin Frozr II-es Radeon HD 6870-esénél pedig a minél nagyobb teljesítmény és a lehető legjobb hatásfokú hűtés elérése a legfőbb szempont. Az új videokártya - amely egyébként referencia órajelekkel érkezik - egyedi hűtőt kapott: az MSI által kifejlesztett Twin Frozr II-es megoldás a referencia hűtőknél 19 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tartja a GPU-t úgy, hogy zajszintje 12,8 dB(A)-el alacsonyabban helyezkedik el, mint a referencia megoldásoké. A kétslotos formátummal rendelkező Twin Frozr II-es hűtő egyébként öt darab hőcsövet és két darab légkeverőt tartalmaz.

Az új videokártya szokás szerint a 40 nm-es csíkszélességgel készülő Barts XT GPU köré épül, amely 1120 stream processzorral érkezik és 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A gyártó a GPU órajelét 900 MHz-en, azaz referencia értéken hagyta, a memóriachipek pedig 4200 MHz-es effektív órajelen üzemelnek, ami szintén a referenciával egyezik meg.

A termékhez jár az MSI nagysikerű Afterburner névre keresztelt segédprogramja is, amellyel egyszerűen és hatékonyan tuinngolhatjuk a terméket: a szoftver lehetőséget biztosít a GPU és a memóriachipek órajelének módosítására, sőt, még a GPU feszültségét is megemelhetjük, ha szükséges. Ezen kívül az alkalmazás segítségével a ventilátorok fordulatszámát is módosíthatjuk (az AfterBurner egyébként ingyenesen letölthető az MSI honlapján).

Az egyedi hűtővel érkező, tuningbarát videokártya két darab DVI, két darab mini DisplayPort és egy HDMI videó kimenetet kínál. Az újdonság pontos megjelenésével és várható végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem szolgált információkkal a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward