Közel 40 millió Android felhasználó adatait lopták el

20 millió érintett személyes információi már az internetre is felkerültek, és ez a szám tovább bővülhet.

Közel 40 millió Android felhasználó adatait lopták el

Sajnos egyáltalán nem szokatlan dolog az, hogy hekkerek kihasználják különböző alkalmazások sebezhetőségeit, és ezúttal is így sikerült illetékteleneknek hozzájutnia elképesztő mennyiségű személyes adathoz. A kiberbűnözők pedig fel is töltötték egy jelentős részét a birtokukba jutott információknak.

Az Aptoide alkalmazásboltnak a rendszerében bukkanhattak hekkerek olyan biztonsági résre, amit kihasználva jelentős károkat okozhatnak. A Play Áruház mellett működő alternatív piactérről felhasználók milliói szerezhettek be appokat regisztrációt követően. És a kiberbűnözők pedig ezeket a regisztráció során megadott információkat kaparinthatták meg.

Az Aptoide egy portugál eredetű alkalmazás, aminek köszönhetően reményeink szerint hazai felhasználókat talán nem érinthet az eset, de egyébként globálisan vannak regisztrált tagjai a rendszernek. A szolgáltatás hivatalos oldala szerint összesen több mint 150 millió felhasználóval rendelkezik, és több mint 1 millió applikációt kínál letöltésre, az emberek pedig 7 milliárdot meghaladó alkalommal használhatták már.

A hekkerek első körben nem kevesebb mint 20 millió felhasználóval kapcsolatban hoztak nyilvánosságra személyes információkat, és állítólag ez még nem minden. Egy a hekkerek által jól ismert közösségi fórumon található információk szerint 39 millió Atoide tag személyes adatait kaparinthatták meg az illetéktelenek.

Azoknak a regisztráltaknak az adatait szerezhették meg kiberbűnözők, akik 2016. július 21-e és 2018. január 28-a között léptek be az Aptoide piactérre. A mostani eset a súlyosabb adatlapások közé sorolható már. A kiberbűnözőknek sikerült hozzájutni a felhasználók e-mail címéhez, jelszavához, valódi nevéhez, a belépéskor használt IP-címéhez, az alkalmazott eszköz adataihoz, és a megadott születési időponthoz is. Öröm az ürömben, hogy az ellopott jelszavak csak titkosított formában voltak tárolva, szóval ezek közvetlenül nem használhatóak fel belépésre a megszerzett e-mail címmel kombinálva. Egyéb adatokat is megszerezhettek a fiókokkal kapcsolatosan a hekkerek, de szerencsére fizetéssel kapcsolatos információk nem kerültek rossz kezekbe.

Galéria megnyitása
Részlet az ellopott adatokból

A ZDNet megpróbálta az ügy kapcsán felvenni az összeköttetést az Aptoide készítőivel, de a vállalat mostanáig nem válaszolt a híroldal kérdéseire. Szóval hivatalosan megerősített részleteket egyelőre nem lehet tudni a súlyos adatszivárgás kapcsán.

Érdekesség a mostani ügy kapcsán, hogy 2018-ban a Google-t megvádolta az Aptoide azzal, hogy a Play Protect biztonsági rendszernek a használatával teljesen észrevétlenül, figyelmeztetés nélkül eltávolította a szolgáltatást felhasználók eszközéről. Az Aptoide akkori meglátása szerint emiatt 2,2 millió regisztrálttól esett el nagyjából két hónap leforgása alatt. A mostani ügy viszont több felhasználót fordíthat majd el.

Korábban egy ideig az a hír járta, hogy az Aptoide lehet majd a hivatalos áruháza a Google nélkül maradt Huawei eszközöknek, de végül nem így alakult, és most minden bizonnyal örül a kínai vállalat annak a döntésnek, hogy a felvásárlás helyett az AppGallery felfuttatása mellett döntött.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap