Közel 100 milliárd forintos büntetést kapott az Apple szabadalomsértésért

Egy 2015 óta húzódó perben született most döntés, és a győztes egy szabadalmi troll.

Közel 100 milliárd forintos büntetést kapott az Apple szabadalomsértésért

Az Apple esetében nem ritka az, hogy szabadalmi perbe bonyolódik, ahogy az igaz a legtöbb hasonló technológiai óriásra is. És a napokban egy különösen hosszú ideje húzódó pernek a végére került pont. Az Apple-nek pedig jelentős büntetést kell fizetnie, persze a törlesztés biztosan menni fog a cupertinóiaknak.

308,5 millió dolláros büntetést szabott ki az ügyben eljáró bíróság, és érdekessége az ügynek, hogy olyan régóta húzódik, hogy megjárt több hivatalt is. Eredetileg még 2015-ben kezdődött a per, és volt olyan pontja a tárgyalásoknak, amikor úgy tűnt, hogy az Apple megúszhatja büntetés nélkül, de végül máshogy alakult.

Galéria megnyitása

A nagyjából 95 milliárd forintnak megfelelő összeget a FairPlay digitális jogkezelő technológiája okán kapta az Apple. A texasi Personalized Media Communications azért perelte be az Apple még évekkel ezelőtt, mert az iTunes, az Apple Music és az App Store esetében is alkalmazott DRM technológia több olyan megoldást is tartalmaz, amiket a cég saját magának fejlesztett ki, viszont a cupertinóiak nem fizettek azért, hogy ezt felhasználhassák.

Az Apple a tárgyalások során sikeresen támadta meg a szabadalmai tárgyalások során a PMC beadványát, és tavaly már úgy tűnt, hogy nem kell majd fizetnie, de ez után jött a fordulat. A 2020 márciusában született döntést megsemmisítette a fellebbviteli bíróság, és újratárgyalták a beadványt. Ezúttal pedig már az Apple számára kedvezőtlen döntés született, a cupertinóaknak fizetnie kell.

Az ügy kapcsán megtudhattuk, hogy a Personalized Media Communications nemcsak az Apple-t perelte be korábban. Sőt mi több, elég sok nagyvállalatnak ment neki. Jelenleg is folyamatban van egy eljárás a Netflix ellen, de a Google és az Amazon is azon a listán van, akikkel pereskedik a PMC. Szóval azért eléggé úgy fest az ügy, hogy egy szabadalmi trollal van dolgunk, de ettől függetlenül a számára kedvező döntés született.

Galéria megnyitása

A bíróság indoklása szerint attól függetlenül, hogy a felperes valójában semmilyen terméket nem forgalmaz, tehát bevétele csak a szabadalmaiból van, az megkérdőjelezhetetlenül bizonyított, hogy valóban megvan ehhez a joga. Dokumentáltan a PMC fejlesztette ki azokat a technológiákat, amiket az Apple valóban használ a FairPlay DRM technológiája esetében. Ezt az Apple természetesen nehezményezte a tárgyalás során, és utólag is kiemelte a dolgot.

„Az ilyen esetek, amelyeket olyan cégek kezdeményeznek, amelyek semmilyen terméket nem gyártanak vagy értékesítenek, elfojtják az innovációt és végső soron károsítják a fogyasztókat” – jelentette ki az Apple. Korábban egyébként a YouTube például már nyert pert a PMC ellen, szóval arról sincs szó, hogy a bíróság folyamatosan a szabadalmi trollként kezelt vállalatnak kedvezne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap