Komoly változások jönnek a YouTube-on

A nyitóképernyőre és az automatikus lejátszási listára egyaránt hatással lesznek az újítások.

Komoly változások jönnek a YouTube-on

A YouTube folyamatosan azért küzd, hogy a felhasználók még több időt töltsenek el a szolgáltatás használatával, miközben kiemelkedő felhasználói élményben részesülnek. Éppen ezért most nagyobb kontrollt próbál biztosítani az embereknek abban, hogy személyesebbé tegyék a nyitóképernyőjüket, valamint a videoajánlójukat. A regisztráltak így már könnyebben találhatnak majd számukra valóban érdekes, érdemes néznivalót a YouTube-on.

A vállalat egyszerre három intézkedést harangozott be, amikkel szeretné javítani a felhasználói élményt. Az újításokat nem egyszerre fogják megkapni a felhasználók, hanem fokozatosan jelennek majd meg ezek az embereknél. Kezdetben még nem is minden nyelvterületen lesz minden elérhető, de idővel ez természetesen meg fog változni. A YouTube szakemberei a mostani módosítások esetében a főképernyőre és az automatikusan generálódó lejátszási listára fókuszáltak.

A YouTube-on már lehetősége lesz majd a regisztrált és bejelentkezett személyeknek arra, hogy különböző témák között váltogassanak a fent említett felületeknél, tehát a nyitóképnél és a lejátszási sornál. A megjelenő témák itt kicsit hasonlítanak az Instagram esetében a Felfedező szekcióban látott kategóriákhoz, azzal a lényeges különbséggel, hogy itt éppen az a legfontosabb, hogy már a témaajánlatok is a felhasználó ízléséhez igazodjanak, és nem a változatosság az elsődleges. A rendszer az előzőleg megnézett videókból és egyéb információkból próbál majd arra következtetni, hogy mik érdekelhetik a felhasználót, és ahhoz passzoló témajavaslatokat fog címkék formájában felkínálni. Nemcsak témák, hanem akár előadók is megjelenhetnek majd az ajánlott dolgoknál, vagy a legfrissebben feltöltött videók között is lehet nézelődni.

A YouTube tisztában van azzal, hogy az ajánlások nagyon fontosak, de azt is pontosan tudja, hogy az ajánlások csak akkor tudnak célt érni, ha megfelelőek. Éppen ezért mostantól lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy szelektálják az ajánlott csatornákat. Ha valami olyat lát az ember a nyitóképernyőjén, ami a legkevésbé sem tartozik az érdeklődési körébe, vagy valamilyen más okból eredően nem szeretné látni, akkor pillanatok alatt eltüntetheti. Mit kell ehhez tenni? Mindössze meg kell bökni a három pontos menü gombját az érdektelennek talált videó mellett, és ki kell választania a „Don’t recommend channel” opciót. Ezt meg lehet majd tenni a következő videók listáján is, nem kizárólag a nyitóképernyőn. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a csatorna onnantól ne lenne elérhető a fiókról, csupán az ajánlatok között nem fog szerepelni. Ha később a felhasználó mégis követni akarja a csatornát, akkor minden további nélkül megteheti ezt, és a Trending részen is belefuthat majd a videóiba.

Galéria megnyitása

Részben a hatóságok nyomására, de önállóan is próbál arról gondoskodni a YouTube, hogy átláthatóbban, világosabban működjön, és ehhez kapcsolódik a harmadik újítás. Már meg lehet majd azt nézni a videós platformon, hogy egy ajánlottként megjelenő videót a rendszer mégis milyen oknál fogva kínál fel. Az ajánlókba nagyon változatos szempontok alapján kerülhetnek be tartalmak, és az átláthatóság érdekében próbálja majd megmutatni a YouTube, hogy egy-egy videó éppen miért bukkant elő. Nemcsak az előzmények alapján tűnhetnek fel videók a kezdőképernyőn vagy az automatikus lejátszási listákon, hanem például abból kiindulva is, hogy mások mit néznek, akik ugyanazokat a csatornákat követik, amit a felhasználó – és még sok más egyéb ok is előfordulhat.

Galéria megnyitása

Az újítások közül az ajánlórendszernél a témák most még csak angolul működnek, és az Androidon érhetőek el, de hamarosan az iOS-es eszközök tulajdonosai is örülhetnek majd, és az asztali felületen is elérhetővé válnak – de a nyelvtámogatás is bővülni fog. Az ajánlóból a nemkívánatos tartalmakat már minden nagyobb mobilplatformon lehet ritkítani, és belátható időn belül a böngészőből is megtehető majd ez. Az ajánlásokról szóló információkat pedig egyelőre csak az iOS esetében lehet megnézni, de hamarosan ez meg fog változni, és a böngészőben, valamint az Androidon is láthatóvá válik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap