Shop menü

KIVONUL EURÓPÁBÓL AZ OPPO ÉS A ONEPLUS? DEHOGY!

Felröppent a hír, hogy elhagyja az öreg kontinenst az Oppo, és a döntés akár megalapozott is lehetne, de valójában szó sincs erről, hatalmas kacsa a pletyka.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kivonul Európából az Oppo és a OnePlus? Dehogy!

Az Oppo elhagyja az összes kulcsfontosságú európai piacot, így az Egyesült Királyságot, Németországot, Hollandiát és egyebek mellett Franciaországot is – számolt be a hírről a kínai 36Krypton portál. De hamar kiderült, hogy valójában nem megy sehova sem az Oppo, sem pedig a OnePlus, noha alapjuk tényleg lenne erre.

Egy ideje az Oppo és a Nokia nagyon komoly jogi háborút folytat, melynek tárgyát a licencek képezik. Erről korábban már többször is beszámoltunk, és jelenleg több olyan ország is van Európában, ahol a OnePlus okostelefonok forgalmazása be van tiltva, mert a Nokia peres úton ezt elérte. Az Oppo maga is elismerte, hogy szabadalmakat sért, de az ügy ennél egy fokkal bonyolultabb.

Galéria megnyitása

A szabadalomsértési perek általában úgy néznek ki, hogy a szabadalmakat birtokló vállalat igyekszik azt bizonyítani, hogy a perbe fogott cég használja az adott eljárásokat, technológiákat, de nem fizet ezekért. Ebben az esetben viszont ezt igazából tényként lehet közölni, és az Oppo azért nem hajlandó fizetni a Nokiának, mert véleménye szerint a finn vállalat irreális árakat szabott, ami egyébként szintén törvényellenes.

A szabadalmakat nem a FRAND feltételeknek megfelelően árazza a Nokia az Oppo szerint. A FRAND azt jelenti, hogy a szellemi tulajdonok értékesítésénél tisztességes (fair), észszerű (reasonable) és megkülönböztetésmentes (non-discriminatory) árakat kell szabni, nem lehet ezeket indokolatlanul magas összegért kínálni. Az Oppo viszont úgy érzi, hogy a Nokia egyértelműen nyerészkedni szeretne rajta és visszaélne a szabadalmaival.

Galéria megnyitása

Korábban a Nokia és az Oppo között élő szabadalmi licencszerződést volt, de ez lejárt, és nem sikerült a hosszabbítás. Azt nem tudni, hogy az ügy mikor rendeződhet a vállalatok között, de az biztos, hogy az Oppo hivatalosan bejelentette, hogy egyáltalán nem fontolgatják, hogy elhagynák Európát, és szó nincs arról sem, hogy a OnePlus kivonulna. Akárhogy is alakul a jövő, maradnak és elkötelezetten arra fognak törekedni, hogy minél nagyobb piaci részesedésre tegyenek szert, ha nem is a legegyszerűbb jelenleg a helyzetük.

„Az OPPO és a OnePlus elkötelezte magát az összes meglévő európai piaca mellett. A 2023-as évet nagyszerűen kezdtük több termék sikeres európai bevezetésével, és az év hátralévő részében számos új termékkel készülünk. Mint mindig, az OPPO és a OnePlus a jövőben is további innovatív termékeket és a legjobb szolgáltatást nyújtja majd a felhasználóknak.” – olvasható a cég hivatalos közleményében.

Galéria megnyitása

Nem is lenne túlzottan logikus a kivonulás annak fényében, amit az elmúlt időszakban láttunk, hiszen a cég hivatalos közleményének megfelelően több sikertermék is bevezetésre került Európában. A cég hatalmas összeget áldozott arra, hogy a Mobil Világkongresszuson részt vegyen, és elkezdte a Find N2 Flipet forgalmazni az öreg kontinensen, egyebek mellett Magyarországon is.

Galéria megnyitása

Azt nem tudni, hogy az Oppo és a Nokia a szabadalmi huzavonát illetően éppen hogy áll, de azért bízunk abban, hogy a feleknek végül sikerül majd megegyeznie. Mindenképpen komoly veszteséget jelentene az európai piac számára, ha az Oppo és a OnePlus kivonulna, ráadásul egy ilyen döntés könnyen lehet, hogy nem állna meg itt, és a Realme-t is vinné a hóna alatt az Oppo. A kínálat jelentős szűkülése pedig semmi esetre sem a vásárlók érdekét szolgálná.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére