Shop menü

KITERJESZTI AZ APPLE A SHAREPLAY TECHNOLÓGIÁT

A továbbiakban már a HomePod és az Apple TV, de egyéb eszközök is menedzselhetők lesznek a SharePlay révén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiterjeszti az Apple a SharePlay technológiát

2021-ben jelentette be az Apple a SharePlay technológiát, azzal a céllal, hogy az iOS ökoszisztémán belül a közösségi élményt erősítse. A FaceTime keretében jelent ez meg először, még a COVID-19 járvány idején, mikor az emberek kevesebbett tudtak találkozni. Azóta a SharePlay fejlődött, változott, és most ez a felhasználók otthonába is megérkezik.

A HomePod hangszórón, és annak kistestvérén, a HomePod Minin is menni fog már a funkció, továbbá megkapja ezt az Apple TV is, sőt mi több, igazából bármilyen kapcsolódó Bluetooth-os hangszóróval menni fog a fejlesztés. A kulcsa az újításnak az Apple Music szolgáltatásban rejlik ezúttal.

A felhasználók bárkinek átadhatják majd a kontrollt az otthoni zenelejátszás felett azáltal, hogy az Apple Music szolgáltatáshoz hozzáférést adhatnak.

A SharePlay fejlesztés keretében megoldható lesz a továbbiakban, hogy az Apple Music kezelését átvegye egy másik felhasználó. Barátoknak, rokonoknak, munkatársaknak egyaránt át lehet majd adni az Apple Music megosztott kezelését. Arra is kitért a vállalat, hogy a halláskárosulásban szenvedők sem fognak ebből teljesen kimaradni, hála a Music Haptics funkciónak, mely révén az iPhone-okon keresztül megtapasztalhatják a zenét.

Galéria megnyitása

Az Apple CarPlay használata közben a SharePlay hasonlóan működött, mint ami a jövőben már szélesebb körben elérhető lesz. A koncepció pedig lényegében ugyanaz, mint a Spotify Jams esetében, ahol egy Spotify lejátszási listát egyszerre több ember kezelhet megosztottan. A SharePlay lejátszást elindító felhasználónak rendelkeznie kell előfizetéssel, viszont azoknak már nincs erre szüksége, akik csatlakozni akarnak a lejátszás kezeléséhez. Elég egy iPhone és azon az Apple Music alkalmazás elérése.

Egy QR kóddal lehet majd a SharePlay fejlesztéssel megoldani a lejátszás megosztását a HomePodok, Apple TV eszközök vagy más kapcsolódó Bluetooth hangszóróknál. Minden csatlakozót el kell fogadnia a felhasználónak, ami azt jelenti, hogy véletlenszerű személyeknek nem lesz lehetősége a bejutásra. A biztonságra az Apple mindenhol igyekszik adni, és nem feledkezik meg erről akkor sem, amikor ilyen „mellékes” extrákon dolgozik.

Galéria megnyitása

A mostani hír érdekessége, hogy nem teljesen új dologról van szó. Az Apple az iOS 17.4 egyik béta kiadásában már bevezette tesztelési jelleggel a kiterjesztett SharePlay szolgáltatást, azonban akkor ez nem jutott el addig, hogy ténylegesen elérhető legyen. A kész iOS 17.4 frissítésből már valamilyen oknál fogva ez eltűnt. Most az iOS 18 hozhatja majd vissza. Sosem derült ki, hogy miért tűnt el a fejlesztés az iOS 17.4-ből, de már mindegy is, a lényeg az, hogy meg fog valósulni.  

A fentebb már említett Music Haptics is egy teljesen új technológia lesz, ez is az iOS 18 operációs rendszerrel fog debütálni. A kifinomult rezgőmotort kihasználva próbálja majd az okostelefon közvetíteni a siketek számára a zene ritmusát. Olyan élményben nem lehet részük, mint az egészséges társaiknak, de így mégis valahogyan tapasztalhatják azt, ami mások hallanak. Az Apple rendszeresen szolgál olyan fejlesztésekkel, amik a hátrányos helyzetűeket szolgálják, segítik.

Több millió dalnál lesz megoldott a Music Haptics biztosítása, de nem lesz általános, hogy megfelelően üzemel. Az Apple Music keretében lesz először kihasználható, de a vállalat kiadja az API-t, mellyel más alkalmazásokba is beépíthető lesz a jövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére