Kisebb, gyorsabb, hatékonyabb LTE modem a Broadcomtól

Megérkezett a BCM21892, ami az egyik legjobb hálózati modem lesz, de távoli még a megjelenés.

Kisebb, gyorsabb, hatékonyabb LTE modem a Broadcomtól

A Broadcom legújabb alkotása nagyon fontos a vállalat számára, hiszen rengeteg pénzt öl az ilyen irányú fejlesztésekbe, de a Qualcomm egyeduralma eleddig megtörhetetlennek bizonyult. A BCM21892 egy megfelelő eszköz lehet a piachódításhoz, ám nem szabad elfelejteni, hogy a jó tulajdonságok mellé a kedvező ár is szükséges, és a Qualcomm integrált megoldásaival nehéz versenyre kelni.

Ezt a modemet a csúcskategóriás okostelefonokba szánják, és az igazi előnye az LTE-Advanced technológia támogatása és az elképesztő, 150 Mbps-os maximális letöltési sebessége, amire szintén nem sok példa van. Persze a nem mindennapi teljesítményhez megfelelő infrastruktúra is szükségeltetik. A szolgáltatónak vagy frekvencia sáv összefogást kell alkalmaznia, vagy biztosítania kell 20 MHz-es csatornát. A kompatibilitás terén nincs különösebb akadály, megbirkózik a TD-LTE, FD-LTE, TD-SCDMA, GSM, EDGE és HSPA+ hálózatokkal is, így világszerte szinte minden területen használható lehet az új chip.

Végül a fizikai paraméterek mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a 28 nm-es eljárás számos ponton igen jó hatását érezteti. A komplett lapka 35 százalékkal kisebb lesz, mint a legtöbb rivális megoldása, és az energiaszükséglet is 25 százalékkal kedvezőbbnek ígérkezik az intelligens működési algoritmusoknak köszönhetően. Az integrált IMS/VoLTE (Voice over LTE) képességgel pedig lehetőség nyílik HD hanganyag közvetítésére, és egyéb speciális lehetőségek bevetésére is (ezt használva egy átlagos hívás WCDMA felett, 40 %-kal kevesebb fogyasztással jár).

A chip egyelőre még a minták készítésénél tart, így még várat magára a hírek szerint közel egy évet. 2014 elejéig tehát a Qualcommnak biztosan nincs félnivalója a Broadcomtól. Arról nem esett szó, hogy az MWC alatt láthatunk-e valamiféle bemutatót működő termékkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward