Kigolyózná a cégeket a kormány az állami szintű adatkezelésekből

Kigolyózná a cégeket a kormány az állami szintű adatkezelésekből

Egy múlt pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat szerint csak állami intézmény, illetve száz százalékban állami tulajdonú cég dolgozhat fel kiemelt fontosságú, többek között az adóhatóság, a vámhatóság által kezelt adatokat. Szintén szigorúbb lesz a nyugdíj- és egészségbiztosítási, a családtámogatással, energiafelhasználási támogatásokkal, ingatlan-nyilvántartással összefüggő adatkezelés, s csak állami irányítású feldolgozásra lesz mód a személyi és lakcímadatok, úti és közlekedési okmányok vagy a bűnügyi, szabálysértési adatok esetében is. Vagyis gyakorlatilag semmilyen adatfeldolgozást nem végezhet majd magáncég.

Szintén ebbe a körbe tartozik a cégnyilvántartással kapcsolatos adatfeldolgozás is, amely lényegében a kilencvenes évek óta a Microsec Kft. monopóliuma - akkor közbeszerzés nélkül lett a cégszolgálat informatikai beszállítója. A társaság több ízben is elnyerte az Igazságügyi Minisztérium közbeszerzési tendereit, a cég az üzemeltetője a céginformációs szolgálatnak is. A Microsec Kft. tevékenységét csak részlegesen érinti a változás - mondta lapunknak Vanczák József, a társaság ügyvezetője. Mivel a módosítás csak az adatfeldolgozást érinti, a cég szolgáltatásai változatlanul fennmaradhatnak. Az ugyanakkor tény, hogy az üzemeltetési feladatokat érinti majd a módosítás. A céget nem tájékoztatta a minisztérium a tervezett módosításról, ám Vanczák szerint ez nem is volt kötelessége. A kérdés az, miként módosulnak majd a megkötött szerződések, amelyeket akár fel is mondhat a tárca.

Az adatfeldolgozás állami körbe vonásával kapcsolatban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (képünkön) a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a módosítást többek között az indokolta, hogy a közelmúltban problémát jelentett az agrártámogatások kapcsán, hogy fontos adatokat magáncégek kezelnek. A tervek szerint így a magáncégektől a jövő év végéig kell állami kezelésbe venni az adatokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward