Kezdetben szűkös lesz a visszafelé-kompatibilitás PS5-ön

Csak a száz legnépszerűbb PS4-es játék egy része fog futni az új gépen.

Kezdetben szűkös lesz a visszafelé-kompatibilitás PS5-ön

A nagy PlayStation 5 összefoglalónkból kihagytuk a visszafelé-kompatibilitással kapcsolatos dolgokat, ugyanis szerettünk volna néhány információra várni, amik megerősítik a Mark Cerny által elmondottakat. Mostanra azonban úgy látszik, hogy letisztult a kép, és helyzet némileg csalódást keltő.

A helyzet ugyanis az, hogy a PS5 magas órajelei miatt minden egyes címet egyesével kell letesztelni:

"A PS4-es és a PS4 Pro-s címek magasabb órajelen futtatása hozott némi komplexitást magával, mivel olyan mértékben nőnek az órajelek az új konzolnál, hogy néhány játék programkódja ezzel nem tud megbirkózni. Ennek megfelelően a tesztelést egyesével kell elvégezni" - mondta Cerny.

A PS5 vezető rendszermérnöke elmondta, hogy a Sony a játékidő alapján legnépszerűbb 100 darab PS4-es játékkal kezdi a tesztelést, és egyelőre jók az eredmények. A szakember arra számít, hogy a PS5 megjelenésére ennek a 100 címnek a nagy többsége működni fog az új konzolon. Ahogy a technikai bemutatónkban leírtuk, a PS4-es játékok futtathatók lesznek külső HDD-ről is, azokhoz nem feltétlenül szükséges majd a belső SSD meghajtót használni, de természetesen ennek sincs akadálya.

Szomorú viszont, hogy egyáltalán nem esett szó a PS1-2-3-as visszafelé-kompatibilitásról, holott a konkurens Microsoft nagyon teljesít azon a téren, hogy a régebbi konzoljainak címeit elérhetővé teszi.

Az Xbox Series X a megjelenésekor támogatni fog minden egyes Xbox One-ra megjelent játékot, amiket ráadásul emulációs réteg nélkül lesz képes futtatni. Ráadásul szintén futni fog az új konzolon minden olyan Xbox 360-as és eredeti Xboxra készült játék, amik jelenleg is elérhetők a visszafelé-kompatibilitás tekintetében, ami most már lefed gyakorlatilag minden fontos címet a Microsoft első két konzoljáról.

A Microsoft tehát valódi, négygenerációs kompatibilitást ígér, ráadásul minden, az Xbox One-hoz kiadott kiegészítő is működni fog az Xbox Series X-szel. Ezzel kapcsolatban a Sony egyelőre nem nyilatkozott, ott nem egyértelmű, hogy a PS4-es hardverek közül mi az, ami kompatibilis lehet az új géppel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap