Két új X99-es alaplapot dobott piacra az ASRock

Az X99 Taichi a költséghatékony, de jól felszerelt modellek szegmensében versenyez, míg a Fatal1ty Professional Gaming a játékosokat veszi célba.

Két új X99-es alaplapot dobott piacra az ASRock

Az Intel nemrégiben mutatta be első olyan asztali processzorát, amely nem kevesebb, mint tíz maggal áll a felhasználók rendelkezésére, így óriási teljesítményt nyújt mindazokban az alkalmazásokban, ahol eredményesen lehet profitálni a több processzormag adta előnyökből. Az ASRock két új alaplapja már az említett Intel csúcsprocesszort is támogatja, felhasználói bázis terén pedig a két tábort céloznak: a játékosokat, illetve a költséghatékony, ugyanakkor jól felszerelt X99-es alaplapokat keresőket.

ASRock X99 Taichi és X99 Fatal1ty Professional Gaming

Kettőjük közül az X99 Taichi tehát a költséghatékonyságra gyúr, míg a Fatal1ty X99 Professional Gaming már inkább a játékosok igényeinek kielégítésére koncentrál. Mindketten megbirkóznak a legújabb, Broadwell-E sorozatú Core i7-es processzorokkal, valamint mindketten négy darab DDR4-es memóriafoglalattal rendelkeznek, sőt, nagyrészt alapjaik is közösek. Mivel az alapokat teljes egészében az X99 Taichi adja, így kezdjük a sort vele.

Az új, fekete-fehér színvilággal érkező deszka nyolcrétegű nyomtatott áramköri lapot használ, ami 2 unciányi rezet tartalmaz, így a tápellátás, a jelminőség és a hőeloszlás is kedvezőbben alakul, mint a hagyományos termékeknél. A processzor stabil tápellátásáról, illetve esetleges tuningjáról egy 12 fázisú VRM áramkör gondoskodik, ha pedig folyadékkal szeretnénk hűteni az adott központi egységet, jól fog jönni a dedikált 4-tűs szivattyú csatlakozó, hisz segítségével hatékonyan szabályozható a vízpumpa fordulatszáma és teljesítménye. Az LGA-2011 v3-as processzorfoglalat mellé nyolc darab DDR4-es memóriafoglalatot szereltek, amelyekben maximum 128 GB-nyi DDR4-3300 MHz-es RAM kaphat helyet, természetesen XMP 2.0-s támogatás kíséretében.

ASRock X99 TaiChi és X99 Fatal1ty Professional Gaming

A bővítőkártyákat fém erősítéssel ellátott PCI Express 3.0 x16-os slotok várják, ezekből összesen hármat kapunk. 40 sávos PCIe vezérlővel ellátott processzor esetén x16/x16, vagy x16/x8/x8 sávszélesség áll rendelkezésre, 28 sávos modell esetén azonban csak x16/x8 vagy x8/x8/x8 mód közül választhatunk – áll a gyártó hivatalos weboldalán. Rajtuk kívül két PCI Express 2.0 x1-es slot is szerepel a kínálatban.

Az adattárolókat két darab 32 Gbps-os Ultra M.2-es slot várja, természetesen SATA és PCIe támogatással együtt. Ezzel együtt 10 darab SATA 6 Gbps, valamint egy 10 Gbps-os SATA Express csatlakozó is rendelkezésre áll – utóbbi használatával két SATA 6 Gbps-os portról le kell mondani. A 10 darab SATA 6 Gbps-os port közül hathoz RAID 0/1/5/10 támogatás is jár. A sorból persze az USB 3.1-es portok sem hiányoznak: egy hátlapi Type-A, illetve egy hátlapi Type-C modellt kapunk.

ASRock X99 TaiChi és X99 Fatal1ty Professional Gaming

Az új alaplap két darab GbE vezérlővel rendelkezik, plusz egy 433 Mbps-os 802.11ac WiFi vezérlő lapul rajta, ami M.2 E bővítőkártyán foglal helyet, méghozzá egy Bluetooth 4.0-s vezérlő társaságában. Az Intel I218V és I211AT GbE vezérlők természetesen Teaming támogatással is rendelkeznek, ez viszont a hivatalos tájékoztatás alapján Windows 10 alatt nem érhető el.

Az audió vezérlő szerepét egy Realtek ALC1150-es megoldásra osztották, amely mellé minőségi kondenzátorokat helyeztek, tápellátását pedig izolálták a még jobb hangminőség érdekében. Az említett kodek mellé egy Texas Instruments NE5535-es fejhallgató erősítő is jár, ami akár a 600 ohmos impedanciájú fejhallgatók megszólaltatására is képes.

Az új alaplap TPM tüskesorral érkezik, emellett két UEFI BIOS chipet is tartalmaz, sőt, még egy SLI HB Bridge is jár hozzá, ami a GeForce GTX 1080-as és GeForce GTX 1070-es videokártyák mellé jöhet jól.

ASRock X99 TaiChi és X99 Fatal1ty Professional Gaming

Az Fatal1ty X99 Professional Gaming modell a fent elhangzott összetevők mindegyikét tartalmazza, dizájn tekintetében viszont már különbözik költséghatékony társától, ugyanis a fekete-fehér helyett a fekete-piros-ezüst színvilág mellett tette le a voksát. További különbség, hogy ez a modell lebilincselően élethű háromdimenziós hangzásvilágot kínál, hála a Creative Sound Blaster Cinema3 technológiának. Jár mellé az F-stream szoftver is, ami a professzionális játékosok igényeihez készült: segít a hatékony tuningban, de az energiahatékonyság növelésében, illetve a rendszer finomhangolásában is bátran lehet támaszkodni rá. Extraként a már jól ismert a Key Master szolgáltatás és a Fatal1ty Mouse port is szerepel a kínálatban – mindkettő az eredményesebb játékban segít.

Az új alaplapok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, várható végfelhasználói áraikkal kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward