Shop menü

KÉSIK A TESLA ÖNVEZETŐ TAXIJA, AMI TÖBB SZEMPONTBÓL IS KULCSFONTOSSÁGÚ LESZ

Néhány napja még csak pletyka volt, de mostanra Musk is megerősítette, hogy „extra időre” van szüksége a projektnek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Késik a Tesla önvezető taxija, ami több szempontból is kulcsfontosságú lesz

A Tesla az elmúlt egy évtizedben felforgatta a személygépjárművek piacát, és a tervek szerint augusztusban bejelentette volna az első önvezető taxiját, amit már hosszú évek óta folyamatosan fejlesztenek a színfalak mögött. Viszont az augusztusi bejelentés már biztosan nem fog összejönni, ezen azonban aligha kell meglepődni.

Nagyszerű eredményeket ért el a Tesla, nagyon kevesen hittek a sikerében, de végül tényleg olyan változásokat indított el, amire korábban senki nem számított volna. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a cég egy dologgal folyamatosan kemény küzdelmet folytat, és rendre alul marad, ez pedig nem más, mint az idő. Nagyon nehéz lenne olyan projekteket felsorolni, amik akkor és úgy valósultak meg, ahogyan azt Elon Musk előzetesen elhintette.

Nincs ez másként az önvezető taxival sem, ami most két hónapot csúszik, de szigorúan véve igazából van az már 4 év is.

Tavasszal Elon Musk arról beszélt, hogy a Robotaxi augusztus 8-án fog bemutatkozni. Ehhez képest a legfrissebb értesülések alapján már inkább arra kell számítani, hogy valamikor októberben rántják majd le a leplet az újdonságról. Ugyanakkor igazából már 2019 áprilisában arról lehetett hallani, hogy 2020-ra bevetésre készen állnak majd az önvezető személyszállító villanyautók. Ez azóta nem jött össze, de talán majd idén tényleg lesz ebből valami. Mindenestre októbernél előbb már nem kell arra számítani, hogy lesz bármi a Robotaxiból.

Galéria megnyitása

Folyamatosan dolgozik a Tesla a fejlesztéseken, és a csapat arra törekedik, hogy amikor végre bevetésre kész lesz a Robotaxi, akkor az tényleg olyan élményt legyen képes biztosítani, mint amit a cég elképzelt sok évvel korábban. Elon Musknak évtizedes álma az önműködő taxiszolgáltatást, hiszen pontosan tudja azt, hogy ezzel hatalmas profitot lehetne elérni. A Robotaxi sokkal hatékonyabb, gyorsabb és megbízhatóbb lehet majd a hagyományos taxiknál. A rendszernek fontos részét képezi majd az FSD, ami az utóbbi időben több mérföldkövet is elért.

Ha a pletykák igaznak bizonyulnak, akkor a Robotaxi abból a szempontból is érdekes lesz majd, hogy ez már a Tesla egy teljesen új platformjára épülhet. Egy kisebb, és éppen ezért minden korábbinál olcsóbb alapot kell majd elképzelnünk. Erre később olyan személyautó is épülhet, ami felveheti a verseny az egészen olcsó, és ezzel együtt kisebb kínai villanyautókkal. A Model 3 és a Model Y már egyfajta népautónak tekinthető, de a Tesla a jövőben szeretne ezeknél olcsóbb konstrukciók is piacra dobni, hogy fokozza az eladásait.

Évente akár 30 ezer dollárt termelhet a Teslának egy Robotaxi.

Az önálló működésre képes taxiknak azért is nagy a jelentőségük, mert kiváló bevételi forrásként szolgálhatnak. A Tesla egy korábbi számítása szerint egyetlen Robotaxi 30 ezer dollár bevételt hozhat össze, és akár 11 éven keresztül is üzemben lehet majd tartani egy járművet. 1 millió mérföldet is megtehetnek majd az életciklusuk során a járművek, miközben folyamatosan termének.

Musk elmondása szerint olyan lesz a jövő az önvezető Teslákkal, mintha az Ubert és a Airbnb-t kombinálnánk. A mostani csúszás pedig állítólag azért van, mert a tervezés nem megfelelően haladt, illetve jó eséllyel a szabályozók szólhattak közbe, ugyanis arról írt az üzletember, hogy az autó elején módosítani kell a dizájnt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére