Képet kaptunk az Nvidia Pascal GP100-as lapkáról

Rögtön kettőt is: az egyiken a chip belső felépítése, a másikon pedig a tokozása látható.

Képet kaptunk az Nvidia Pascal GP100-as lapkáról

A Hot Chips konferenciát azért is szeretjük, mert részben mérnököknek, iparági szereplőknek szól, így olyan részleteket is megtudunk, melyek jellemzően az átlagfogyasztókat nem nagyon érdeklik. Így például most kaptunk egy képet a Pascal-alapú GP100-as chip belső felépítéséről, valamint a külső tokozásáról is.

Kezdjük az előbbivel. Az ilyen jellegű képek eléggé ritkák mostanában, főleg a csúcskategóriás chipek esetén, így örülhetünk, hogy az Nvidia egyáltalán kiadta. A Pascal-alapú GP100 hatalmas, egészen pontosan 610 négyzetmilliméteres területet foglal el, és ez az első GPU az Nvidia felhozatalában, ami egyaránt tartalmazza a HBM2 memóriavezérlőt és az NVLink 1.0-s verzióját. A kép közepén láthatóak az olyan uncore részek, mint az ütemező, míg zölddel jelölve láthatjuk a 30 TPC klasztert, amik összesen 60 SM-et (streaming multiprocessor) foglalnak magukban a textúrázó egységekkel együtt.

A GP100 4096 bites buszon csatlakozik a HBM2 memóriához, ez a csatlakozás pedig a kép alján és tetején látható, és meglepően kevés helyet foglal el - többek között ez is az egyik előnye a HBM memóriának, hiszen magában a GPU-ban jóval kevesebb logikai áramkört igényel, így kevés területet kell erre fordítani a lapkában.

Végül a második képen magának a GPU-nak a tokozását láthatjuk, amiben a legérdekesebb, hogy az Nvidia mennyire sűrűn pakolta egymás mellé a dolgokat. Mivel a GP100-as chip nagy, így nyilván nem is volt vesztegetni való hely, így a memóriát és a GPU-t olyan szorosan tették egymás mellé, ahogy csak lehetett. Maga a GPU és a memória is az interposer rétegen ül, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az előbbi két részegység által lefedett terület.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward