Kémkedhetett a TikTok, de az iOS 14 tetten érte

Az Apple egyik biztonsági újítása lebuktatta a népszerű közösségi appot, a cég javítja a hibáját.

Kémkedhetett a TikTok, de az iOS 14 tetten érte

A TikTok a fiatalok körében brutális népszerűségnek örvend, szinte nincs olyan tini, aki nem ismeri a programot. Úgy van több mint 2 milliárd letöltése az applikációnak, hogy már a 20 éves korosztály is az idősebb vonalat erősíti, a 30-on felüliek pedig jó eséllyel nem is hallottak még a szolgáltatásról.

Kínai fejlesztésről van szó, a ByteDance áll mögötte, aki éppen nemrégiben halászta el a Disney-től Kevin Mayerst, hogy a működési igazgató szerepbe lépjen a vállalatnál. A TikTok megítélése meglehetősen vegyes, hiszen van egy óriási rajongótábora, viszont többször is felmerült már a neve kapcsán, hogy biztonsági kockázatot jelent. És most egy meglehetősen kínos esetbe keveredett, ami miatt magyarázkodni kényszerül a ByteDance.

A napokban jelent meg az iOS 14 operációs rendszer, aminek az az egyik kisebb biztonsági újítása, hogy képes jelezni egyebek mellett azt is, hogy egy alkalmazás megpróbált hozzáférni a vágólap tartalmához. És a rendszer visszajelzése szerint ilyen tevékenységen kapta az Apple biztonsági fejlesztése a TikTokot. A fejlesztő szerint viszont egyáltalán nincs arról szó, hogy a TikTok bármilyen módon is megpróbálná olvasni a vágólapot.

Galéria megnyitása

A vágólap olvasása nagyon komoly biztonsági kockázatot jelenthet, hiszen ezen elképesztően sok érzékeny információ fordulhat meg egy okostelefon esetében. Az emberek nemcsak érzékeny üzeneteket, privát telefonszámokat, hanem a kiberbűnözők számára hasznos adatokat is kimásolhatnak. Kerülhet a vágólapra felhasználói név és jelszó párosa, vagy akár bankkártyával kapcsolatos információ is.

A ByteDance természetesen azonnal tagadta, hogy a vágólap információinak megszerzésével próbálkozott volna. A vállalat szerint a TikTok egyik funkciója okozott galibát, és már folyamatban van a hiba, összeférhetetlenség javítása.

„Az ‌iOS 14‌ június 22-i bétaverzióját követően a felhasználók számos népszerű alkalmazás használata közben figyelmeztetéseket láttak. A TikTok esetében ezt egy olyan szolgáltatás váltotta ki, amely az ismétlődő, spam jellegű viselkedés azonosítására szolgál. Az alkalmazás frissített verzióját már benyújtottuk az App Store-ba, és eltávolítottuk a spam-ellenes funkciót az esetleges zavarok kiküszöbölése érdekében.” – közölte a ByteDance a The Telegraph-fal hivatalos közleményben. „A TikTok elkötelezett amellett, hogy megóvja a felhasználók magánéletét, és átlátható legyen alkalmazásunk működéséről.”

A vágólapot figyelő biztonsági frissítés csak egy újítása az iOS 14-nek, amivel a biztonság növelésére koncentrál. Hamar kiderült erről a fejlesztésről, hogy már munkába állt az első béta kiadással együtt, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a TikTok valóban nem próbált felhasználói adatokhoz jutni, és valóban csak egy hiba miatt generált a rendszer ilyen figyelmeztetéseket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap