Kamerával szerelt könyvolvasót mutatott be a PocketBook

Az újdonság nem kevesebbet ígér, mint hogy képes lesz digitalizálni a szövegeket.

Kamerával szerelt könyvolvasót mutatott be a PocketBook

A PocketBook egy viszonylag fiatal vállalat, hiszen a története 2007-ben kezdődött, és mostanra már igen jó pozíciót fogott magának, ha az E Ink kijelzős készülékek körében szétnézünk. A kínálatuk már telis-tele van érdekességekkel amellett, hogy nagyon versenyképes árakkal dolgoznak, és ennél a kettőnél több nem is kell a sikerhez.

A főleg európai érdekeltségekkel rendelkező cég palettáján minden konfigurációt megtalálhatunk, ami a konkurensek körében is megvan, és néha olyan különlegességekkel is szolgál, amire korábban még nem igazán, vagy csak ritkán volt példa. A felhozatalukban van egészen kicsi, 5 hüvelykes elektronikus könyvolvasótól kezdve a 13,3 colos méretű, ipari környezetbe szánt CAD Readerig mindenféle méretű gép. Nemrég bemutatták a világítással ellátott eszközüket is, korábban egy okostelefon tokjába épített E-Book olvasót is reflektorfénybe állítottak, a PocketBook 640 révén pedig még időjárásálló termékkel is rendelkeznek. Most pedig egy újabb különlegességgel álltak elő a mérnökök, amelynél szembe mentek az eddig megszokott névadási sémával, és a korábban használt számozásokkal ellentétben ezt az Ultra jelzővel illették.

Az újdonsággal kapcsolatban egyelőre nem sok információval szolgált a PocketBook, de a leginkább lényeges tulajdonságára már fény derült. Az Ultra hátoldalán egy kamera is lesz, akárcsak az okostelefonok vagy a táblagépek esetében, itt azonban nem éppen azt a célt szolgálja majd ez az egység, mint az említett masinák esetében, hanem sokkal magasztosabb feladata van. Az Ultra képes lesz szövegek digitalizálására, ezzel sokak munkáját megkönnyítve. Hogyan tudja kinyerni a képekből az E-Book olvasó a szöveget? A cég mérnökei erre egy speciális OCR (optikai karakterfelismerő) szoftverrel tették alkalmassá a kamerát. Az elmúlt évek során sokan fejlesztettek ilyen megoldásokat, de azt nem tudni egyelőre, hogy a PocketBook kinek a partnerségét élvezi ilyen tekintetben, és az is rejtély még, hogy milyen hatékonyságra van kilátás - nyomtatott szövegekkel biztosan nem lesz gondja, itt inkább a kézírás, ami kérdéses.

Az Ultra előlapját egy 6 hüvelykes megjelenítő fogja kitölteni, ami szintén újítás annak ellenére, hogy a méret maradt. Immáron nem E Ink Pearl technológiáról beszélhetünk, inkább Carta E Inket alkalmaztak. Ez egy fokkal magasabb kontrasztarányt ígér az elődjénél, így olvasni is kellemesebb lesz rajta, mint a korábbi PocketBook modelleken. Az szerkezet fém házat kapott, ami szintén nem megszokott, a smaragdzöld árnyalattal pedig még tisztességesen meg is bolondították a megjelenését (lesz belőle diszkrétebb fekete és fehér variáns is). A kapcsolati lehetőségei között van 802.11 b/g/n Wi-Fi, és más nem is derült ki róla egyelőre, de valószínűleg akárcsak a felmenőinek, ennek sem lesz gondja a fájltámogatással, és vélhetően a sebessége is rendben lesz, másra pedig nincs is szükség egy ilyen terméknél.

A PocketBook Ultra megjelenésére csak a későbbiekben kerül sor, tehát egy kicsit még várat magára. Az eszköz ugyan felbukkant néhány németországi webshop kínálatában, ám egyelőre csak előrendeléseket vesznek fel május 30-i szállítási dátum kíséretében. Az érdeklődőknek kereken 200 eurót kell majd a kasszánál hagyni a remekbe szabott készülékért cserébe, ami bizony nem kis összeg, de olyan extrát nem sok termék kínál, mint az Ultra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward