Shop menü

KAMERÁT KAPHAT AZ APPLE WATCH, ÍGY NÉZHET MAJD KI AZ ESZKÖZ

Egyre többször bukkan fel különböző helyeken a kamerával ellátott Apple Watch, most éppen szabadalmi leírások között köszön vissza.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kamerát kaphat az Apple Watch, így nézhet majd ki az eszköz

Az Apple folyamatosan próbálja csiszolni az okosóráit, de volt olyan időszak, amikor nem sok újjal szolgált egy-egy friss Watch generáció. Tavaly azonban megjött a Watch Ultra modell, ami sokaknak a szívébe lopta be magát azonnal, most pedig arról szólnak a hírek, hogy kamerát kaphat a vállalat viselhető kiegészítője.

A Watch Ultra érkezéséig ez a készülék kicsit beleszürkült a mezőnybe, de most az Apple sebességet válthat a fejlesztésekkel. A strapabíró modellt követően a vállalat újabb jelentős fejlesztésre adhatja a fejét, és így kerülhet bevetésre a kamera. Már amennyiben ebből tényleg lesz valami. Az okosórába épített kamerát igazából már sok gyártó megvalósította korábban különböző módokon, szóval nem lenne ez egy korszakalkotó újítás, de egyébként a nagy gyártók általában elkerülik ezt a funkciót.

Láttunk már kamerás okosórát a Samsungtól is egyébként, ilyen volt például sok évvel ezelőtt a Galaxy Gear 2 Neo, de a mostani eszközökben már nincs képalkotó semmilyen formában. A high-tech vonalon kamerával jelent meg a Nubia Alpha okosóra, ahol konkrétan a videohívások alkalmával lehet hasznát venni a kamerának. Illetve gyerekeknek szánt okosórákban is felbukkannak kamerák, de ezek általában kisebb kínai gyártók termékei szoktak lenni. Kíváncsian várjuk, hogy az Apple valóban meglépi ezt.

A vállalat legfrissebb szabadalmi ábrái alapján többféle módon el tudnák képzelni az integrált kamerát. Az egyik lehetséges opció, hogy az okosóra aljában lenne a kamera, és le lehetne csatlakoztatni az eszközt a szíjról a fotózás alkalmával. Hasonló megoldáson a Meta is dolgozott.

Egy másik elképzelés szerint a szíj felső részén lenne egy olyan rész, ami nem fixált, hanem lehajtható a szíjra, és fel is lehet billenteni, hogy a felhasználó felé nézzen, és ebben lenne a képalkotó. Ezáltal ugyebár meg lehetne azt oldani, hogy alkalmas lenne az egység alkalmi fotózásra, és lehetne használni videohívások során is.

A legtöbb okosórás kamerát vagy a felhasználó felé fordítva, vagy pedig az óra oldalába építik be, de így vagy fotózásra, vagy videohívásra használható kényelmesen, mindkettő dologra nem igazán. Viszont abban az esetben, ha flexibilisen van a szíjra integrálva, akkor igazából pillanatok alatt lehet úgy fordítani, hogy a megfelelő irányba nézzen. Persze ez a szabadalmi leírás felvet több kérdést is, hiszen ahhoz, hogy ez működjön, például kell egy kommunikációs kapcsolat az óra és a szíj között, ezt az Apple-nek minden bizonnyal a csatlakozóba kellene építenie.

Mint minden szabadalom esetében, itt sincs arra garancia, hogy bármelyik megvalósul, sok olyan szabadalom van, ami a fiókban marad – vagy perekben használják fel. Ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy az Apple-nél vannak a tervezői csapatban olyan mérnökök, akik azon dolgoznak, hogy miként lehetne kamerával felvértezni egy Watch okosórát. Tehát terítéken lehet a vállalatnál ez a fejlesztés, és könnyen lehet, hogy meg is valósul majd, ha nem is feltétlenül abban a formában, ahogy az a fenti ábrán látható.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére