Jönnek a digitális, e-ink alapú rendszámtáblák?

Kalifornia államban már tesztelik az E-Ink alapú rendszámtáblákat, amelyeken a rendszámon kívül akár egyedi üzenetek vagy reklámok is megjelenhetnek.

Jönnek a digitális, e-ink alapú rendszámtáblák?

Manapság a járműveken egyszerű, fémlemez alapú, dombornyomással készített rendszámtáblák foglalnak helyet, amelyek kellően ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, valamint a kavicsfelverődéseket és az egyéb behatásokat is jól viselik.

Kalifornia államban viszont már tesztelik a jövő rendszámtábláit, amelyek a lemez helyet E-Ink kijelzőt használnak, így tartalmuk igény szerint frissíthető, ami számos információ megjelenítésére ad módot. A tesztüzem első helyszíne Sacramento városa, a rendszámtábla kitalálója és fejlesztője pedig a Reviver Auto névre keresztelt vállalkozás.

Galéria megnyitása

Az E-Ink alapú rendszámtábla alapvetően ugyanúgy néz ki, mint lemez alapú társaik, azzal a különbséggel, hogy a kijelzőt védő réteg miatt fénylik és tükröződik is, ami napos időben nem biztos, hogy előnyös. A kijelzőn a jármű mozgása közben maga a rendszám jelenik meg, ahogy azt a lemez alapú megoldásoknál már megszokhattuk, ám ha a jármű megáll, lehetőség van egyedi üzenetek vagy ábrák megjelenítésére. Ezt nem csak „üzengetésre” lehet felhasználni, hanem reklámra is: az egyedi tartalom megjelenésének idejére a rendszám a jobb felső sarokba húzódik, lekicsinyített méretben. A tartalom módisítására webes felhasználói kezelőfelületen, illetve okostelefonos alkalmazáson keresztül van lehetőség.

Az RPlate Pro névre keresztelt rendszámtábla vandálbiztos házzal rendelkezik, TLS protokollt használ a http kommunikációhoz, de a felhővel is titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál. A rendszer lehetőséget biztosít a rendszámtábla, illetve az autó követésére, ugyanis GPS vevő is található benne, ami útvonalrögzítéshez és útvonal-nyilvántartás vezetéséhez éppúgy jól jöhet, mint egy ellopott autó követéséhez. Utóbbi esetben a rendszámtáblán a STOLEN felirat jelenik meg – ha a tolvaj hagyja. A GPS segítségével bizonyos határvonalak átlépésekor is értesülhet a tulajdonos vagy a flottakezelő.

Galéria megnyitása

A tesztüzem keretén belül Sacramento városa 24 ilyen rendszámtáblát rendelt, amelyek egyenként 699 dollárba kerülnek, azaz meglehetősen drágák. Ehhez havi szinten 7 dolláros egyéb költség is társul.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a későbbiekben szélesebb körben is szeretnék-e bevezetni a különleges rendszámtáblákat – ez valószínűleg a teszt során szerzett tapasztalatoktól függ. A felhasználók azonban nem nézik jó szemmel az újítást, azzal ugyanis az autó minden mozdulata követhető, ami céges autónál még talán elviselhető is lenne, de ha a magánszemélyekre is kiterjesztik az újítást, az adatvédelem szempontjából aggályos lehet. És az újfajta rendszámtáblák érkezésével újfajta visszaélésekre is mód nyílik – a tolvajok előbb-utóbb megtalálják majd a módját, hogy feltörjék a rendszert, így lopás esetén nem sokat ér majd a nyomkövetés lehetősége, plusz a „LOPOTT” felirat megjelenését is kijátszhatják. Kérdés, extrém körülmények között, azaz extrém hidegben vagy extrém melegben mennyire ellenálló az újdonság – és az is kérdés, hogyan viseli a kavicsfelverődéseket, illetve az egyéb fizikai behatásokat. Idővel kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward