Jöhetnek a 64-bites, FinFET alapú ARM SoC egységek

Az ARM és a TSMC együttműködéseként hamarosan 64-bites, nem-planáris tranzisztorokra alapozó SoC egységek készülhetnek.

Jöhetnek a 64-bites, FinFET alapú ARM SoC egységek

Az Intellel ellentétben az ARM alapú SoC egységek gyártói még nem profitálhatnak a 64-bites támogatás nyújtotta előnyökből, sőt, egyelőre a 3D-s tranzisztor technológia pozitívumait sem tudják kihasználni. A jelek szerint e két területen hamarosan változás történik, legalábbis a TSMC és az ARM között köttetett, több évre szóló együttműködési megállapodás erre enged következtetni. A megállapodásban – többek között – az szerepel, hogy a felek együttműködnek majd egymással, hogy 64-bites támogatással rendelkező, 20 nm alatti csíkszélességgel készülő, FinFET tranzisztorokra alapozó ARM processzorok készülhessenek.

Napjainkban az ARM nem közvetlen ügyfele a TSMC-nek. Jelenleg az ARM által kifejlesztett technológiákat licencelik a különböző nagyvállalatok, amelyek között a TI, a Qualcomm és az Nvidia egyaránt jelen van, majd a licencek felhasználása mellett megtervezik saját SoC egységeiket. Az így elkészült tervek a TSMC-hez kerülnek, aki bérgyártóként legyártja a kért SoC egységeket az egyes vállalatok számára.

A jövőben az ARM és a TSMC között szorosabb kapcsolat lesz, amelynek eredményeként a fentebb említett folyamat jelentősen felgyorsulhat, így az ARM legújabb CPU architektúrái még könnyebben, még gyorsabban helyet kaphatnak majd a különböző termékekben. A felek ennek érdekében megosztják majd egymással technológiai tapasztalataikat, így az ARM hatékonyabban fejlesztheti a különböző ARM processzorok elkészítéséhez szükséges technológiákat, a TSMC esetében pedig a gyártástechnológia fejlesztése lesz az eddiginél jóval hatékonyabb. Az ARM a gyártástechnológiával kapcsolatos adatok alapján optimalizálhatja az energiafelhasználást, a chip kiterjedését és teljesítményét is (PPA – Performance, Power, Area), így a kezdeti adoptáció alkalmával csökken a kockázat.

A TSMC az ARM legfrissebb processzor architektúráit a gyártástechnológia hatékonyságának méréséhez használja majd, így a bérgyártó hatékonyan optimalizálhatja a FinFET technológiához kapcsolódó gyártástechnológiai eljárásokat. A felek együttműködésének köszönhetően a gyárnélküli vállalatok fejlettebb gyártástechnológiához és fejlettebb processzor technológiához jutnak, amelyek együttesen újfajta SoC egységek elkészítését teszik lehetővé. A felek együttműködése tehát új lehetőségeket nyit a piacon és ezzel együtt a termékek piacra kerüléséhez szükséges időt is csökkenti.

A FinFET tranzisztorok egyébként nem-planáris (nem sík) megoldások, amelyek az Intel 3D tranzisztor technológiájában alkalmazott tranzisztorokra hasonlítanak. Az új, ARMv8-as architektúra köré épülő, 64-bites támogatással is ellátott ARM alapú SoC egységek ezeket a FinFET tranzisztorokat használják majd. Napjainkban az ARM alapú megoldások még az ARMv7-es architektúra köré épülnek, amely csak 32-bites támogatást kínál.

Hogy az újítás érkezésére mennyit kell még várni? Az EE Times informátorai szerint elég sokat, várhatóan a 2015-ös év második feléig, ugyanis nagyjából akkorra készül majd el a TSMC 16 nm-es CMOS gyártástechnológiája, ami az újfajta chipek gyártásához szükséges.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward