Jöhet a NAVI 12 alapú Radeon RX 5800-as VGA sorozat?

Az AMD a jelek szerint a felsőkategóriában is szeretne borsot törni az Nvidia orra alá.

Jöhet a NAVI 12 alapú Radeon RX 5800-as VGA sorozat?

Az AMD július 7-én tette elérhetővé 7 nm-es NAVI 10 GPU-val szerelt videokártyáit, amelyek a Radeon RX 5700-as sorozatot erősítik. Az újdonságok rajtja nem volt éppen felhőtlen, ugyanis a megjelenés előtt nem sokkal csökkenteni kellett az árakat annak érdekében, hogy az Nvidia új, RTX Super sorozatú videokártyáival szemben is versenyképesek lehessenek a termékek, amelyek eredetileg a GeForce RTX 2060 és 2070 ellen érkeztek. A Radeon RX 5700-as család tagjai összességében nem teljesítenek rosszul a konkurenciával szemben, ám a gyári hűtés mellett picit forróbbnak bizonyult a GPU – különösen a Radeon RX 5700 XT esetében –, mint kéne, de ezen az egyedi hűtéssel ellátott modellek egészen biztosan segíteni fognak. Az ASRock már be is mutatott két ilyen videokártyát, ám ezek majd csak augusztus közepe után jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban – az ASUS termékei a korábbi információk alapján csak szeptemberben érkeznek.

A Radeon RX 5700-as elnevezés alapján kézenfekvő azt gondolni, hogy egy Radeon RX 5800-as család érkezésére is számíthatunk a jövőben, amelynek tagjai egy nagyobb GPU-t kapnak annak érdekében, hogy a GeForce RTX 2080 és a GeForce RTX 2080 Super ellen is harcba szállhassanak. Erre utalnak azok a szivárgások is, amelyek az elmúlt napokban tűntek fel, ezek ugyanis a NAVI 12 GPU-ról pletykálnak, ami egy „nagy GPU” lesz. Konkrét információt egyelőre nem tettek elérhetővé a források, ám a NAVI 12 létezése elég valószínűnek tűnik, hiszen több olyan szivárogtató is bejelentette, akik a megjelenés előtt álló termékekkel kapcsolatban elég pontos adatokat szoktak szolgáltatni. Ettől persze ez még mindig nem több, mint egyszerű pletyka, így érdemes helyén kezelni. A NAVI 12 várhatóan az 500 és 700 dollár közötti árkategóriában juthat szerephez, méghozzá a Radeon RX 5800 XT és Radeon RX 5800 Pro formájában, amennyiben hihetünk az aktuális pletykáknak.

Egyes feltételezések szerint a NAVI 12 akár a TU102-es GPU-val szerelt kártyákat, azaz a GeForce RTX 2080 Ti modelleket is célba veheti, ám az egyelőre erősen kétséges, hogy tényleg így lesz-e. Nagy kérdés, mennyi erőforrással érkezik az új GPU, valamint az sem mellékes, hogyan alakul majd a végső TPD keret, illetve érdekes lesz látni a gyári hűtést is. És természetesen az ár/teljesítmény arányra is kíváncsiak vagyunk – jó lenne már, ha a felsőkategóriában is felpezsdülne egy picit a piac és beindulna az árverseny.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap