Jelentős győzelmet aratott a Qualcomm az FTC által indított perben

A Qualcomm nyerte a Kereskedelmi Bizottság „nincs licenc, nincs chip” perét az Egyesült Államokban, pedig egyszer már majdnem elbukta azt.

Jelentős győzelmet aratott a Qualcomm az FTC által indított perben

Az elmúld években a Qualcomm számtalan alkalommal lett elmarasztalva, és több milliárd dollárnyi büntetést kellett kifizetnie globálisan. Ezúttal viszont sikerült győzelmet elérnie, ami eddig még lényegében egyszer sem jött neki össze antitröszt perben.

A Qualcomm messze a legnagyobb mobilpiaci beszállító volt az elmúlt években, és ezt az általános vélekedések szerint nemcsak a versenyképes fejlesztéseinek és a kiváló árainak köszönhette, hanem annak is, hogy versenyellenes magatartást tanúsított. Ez elmúlt öt évben sorra büntették a Qualcommot rendkívül nagy összegekre az antitröszt szabályok megsértése miatt.

Kínában 2015-ben 975 millió dollárt kellett fizetnie a vállalatnak a versenytársak elleni cselekedetei miatt, Dél-Koreában pedig a döntéshozók 854 millió dolláros büntetést szabtak ki a chiptervező cégre. Az Európai Unió is elmeszelte a Qualcommot, 2018-ban egy 1,2 milliárd dolláros megrovást kapott, mert az Apple-lel előnytelen szerződést kötött. És Tajvanon is „sikerült” a vállalatnak egy 774 millió dolláros büntetést összeszednie a versenyellenes gyakorlatával.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) azért perelte be a vállalatot, mert az mindenféle jogcímen extra licencelési költségeket fizettetett a mobilgyártókkal, hogy azok megkapják az egyébként kifizetett modemeket, rendszerchipeket és más komponenseket. A licencdíjak más chiptervezők komponenseit is érintették, ha azok a Qualcomm fejlesztéseit is alkalmazták. Ha nem fizették ki a partnerek a járulékos költségeket, akkor a Qualcomm egyszerűen nem adott lehetőséget a rendelések teljesítésére.

Első körben úgy tűnt, hogy a Qualcomm ismét egy jelentős büntetést fizethet majd, legfeljebb annyi a kérdéses, hogy mekkora lesz a bírság mértéke, de végül másként alakult a helyet. A fellebbviteli bíróság másként látta a helyzetet az ügyben, és végül a Qualcomm számára kedvező döntés született, ami azért elég nagy meglepetést okozott.

Az ügyet tárgyaló bíró szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság központi vádja nem állta meg a helyét, miszerint a Qualcomm célzottan azért szed extra licencdíjakat a vállalatoktól, hogy a riválisokat kiiktassa a képből, és azok helyzetét ellehetetlenítse. Hiszen a Qualcomm technológiáiért akkor is fizetni kellett külön, ha az adott esetben más gyártó konkrét termékét érintette, mert az használta a fejlesztést. Az FTC szerint ezáltal lettek drágábbak a konkurensek lapkái a Qualcomménál, és így terelte a saját fejlesztéseihez a mobilgyártókat.

Galéria megnyitása

A döntéshozók azt kifogásolva adtak igazat a Qualcomm számára, hogy az FTC által felhozott vádak nem eléggé megalapozottak, nem állják meg minden esetben a helyüket. Szóval egyébként lehet, hogy a Qualcomm elítélendő módon jár el, de másként kell megközelítenie annak az ügyet, aki ezt bizonyítani szeretné. A mostani győzelem a Qualcomm számára különösen fontos, mert a későbbiekben erre hivatkozva újabb kedvező eredményeket érhet el, ha lesznek még hasonló perek a vállalat gyakorlatát illetően.

Az ügyet eredetileg vizsgáló bíróság elégedetlen a döntéssel, és elmondta, hogy vizsgálják, hogyan tudnák ezt még tovább vinni. A Qualcomm viszont üdvözölte a dolgot, és elmondta, hogy bizonyítást nyert, hogy az üzleti modelljük és a szabadalmi programjuk úgy van kialakítva, hogy az az ipar javát szolgálja. És megköszönték a döntéshozóknak, hogy objektíven jártak el a kiemelkedően fontos ügy vizsgálata során.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap