Shop menü

JACK DORSEY TELJESEN HÁTAT FORDÍTOTT A BLUESKY-NAK, ÉS AZ X-NEK SZAVAZ BIZALMAT

A Twitter alapítója és a Bluesky egyik legnagyobb támogatója csendben távozott a Bluesky igazgatói tanácsából.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jack Dorsey teljesen hátat fordított a Bluesky-nak, és az X-nek szavaz bizalmat

Jack Dorsey nagy hatással volt a közösségi média fejlődésére, jelentő szerepe volt Twitter megszületésében és felfutásában, az elmúlt években pedig a Bluesky platform mögött volt jelen, és azt is az indulása óta támogatta. Viszont most úgy fest, hogy innen (is) távozott, és már egy új szakembert keresnek a helyére. Ez meglehetősen nagy veszteség a decentralizált közösségi médiának.

2021 novemberében szakított a Twitterrel Dorsey, ezt követően ült be a Bluesky igazgatói tanácsába. A platformhoz nagy reményeket fűzött, ami nem meglepő annak fényében, hogy igazából ő hozta létre az alapját még 2019-ben. De jelentősebb aktivitást a fejlesztésben nem vállalat. Arról nem sokat lehetett tudni, hogy pontosan milyen módon járult hozzá a Bluesky fejlődéséhez, erről soha nem igazán beszélt senki, de az alapokat az üzletember rakta le az induláshoz, és pénzzel többször is hozzájárult a működéséhez.

Jay Graber, a Bluesky vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy tanácsadóként tekintenek rá, aki időnként visszajelzéseket adott a szolgáltatással kapcsolatban.

Tavaly valószínűleg megromlott Jack Dorsey viszonya a Bluesky platformmal, ugyanis felszámolta a felhasználói fiókját, eltűnt a decentralizált közösségi oldalról. Akkor nem derült ki, hogy mi történt, egyszerűen csak eltávolodott a szolgáltatástól, azonban az igazgatói tanácsnak még tagja maradt. Legalábbis egy ideig, mert mostanra már ez sincs. A Bluesky vezetőségéből is távozott Dorsey, amit egyszerűen az X-en árult el egy felhasználó kérdésére válaszolva.

Galéria megnyitása

A meglepő hírt később a Bluesky is megerősítette, tehát már kész tényként kezelhetjük, hogy Jack Dorsey semmilyen módon nem áll kapcsolatban a jelenlegi szolgáltatással. Ez azért nagy veszteség, mert a szakember jelenléte sokaknak adott bizalmat a szolgáltatás felé, az pedig, hogy ilyen módon távolodott el, a lehető legnagyobb csendben, nem vet jó fényt a platformra. Miután Dorsey beszámolt erről röviden az X-en, a Bluesky is nyilatkozott.

„Őszintén köszönjük Jacknek a Bluesky projekt finanszírozásában és elindításában nyújtott segítségét. Ma a Bluesky nyílt forráskódú közösségi hálózatként virágzik, amely az ATP-n, az általunk épített decentralizált protokollon fut.” – jelentette ki a vállalat. Hozzátették azt is, hogy nem marad üresen Dorsey széke, és már keresik azt a szakembert, aki elfoglalja majd a megüresedett helyet az igazgatói tanácsban. A cél az, hogy egy olyan embert találjanak, aki teljesen elkötelezett a Bluesky értékei iránt, és a platform építéséhez szeretne hozzájárulni.

Galéria megnyitása

Jack Dorsey az X-en aktív tag, annak ellenére, hogy korábban onnan is távozott. Viszont az utóbbi időben szinte minden embert törölt az általa követett személyek közül, mindössze három személy maradt az általa követett emberek névsorában. Elon Musk, Edward Snowden és Stella Assange (Julian Assange felesége) maradt az ismerősi körében. Dorsey és Musk viszonya általában jó volt az évek során, és az X mögött is kiáll, miközben a Bluesky-jal szakított.

Még egy olyan bejegyzést is közétett a szakember a napokban, amiben az X-en biztosított szabadságot méltatta. A „szabadság technológiájaként” utalt a mikroblogra Dorsey. Talán szervezi a visszatérését? Könnyen lehet, hogy hallunk még felőle a következő időszakban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére