Itt vannak a Gigabyte X99-es deszkái is

A legtöbb új X99-es alaplapot a Gigabyte kínálja, szám szerint nyolcat. Sajnos nincs köztük microATX formátumú példány.

Itt vannak a Gigabyte X99-es deszkái is

A Gigabyte 8 remekül felszerelt X99-es alaplappal rukkolt elő. Az újdonságok között három darab Gaming sorozatú modell, valamint négy darab UD sorozatú,nagyon jól felszerelt deszka található. A tuningosok mégsem ezeknek, sokkal inkább az X99 SoC Force modellnek fognak örülni.

A szóban forgó alaplap extrém tuningra kihegyezve érkezik, természetesen digitális tápellátással. A tápáramkör válogatott, igen jó minőségű komponensekből épül fel, de ez nem is csoda, hisz az eredményes tuninghoz biztos alapokra van szükség.

A termék OC Ignition funkcióval érkezik, ami autós nyelven egyfajta "gyújtás állapotnak" felel meg. OC Ignition módban a kikapcsolt rendszer komponensei áram alatt vannak, így a rendszerhűtő ventilátorok forognak, valamint így az i-ramdisk adatai is megőrizhetőek. Ez a mód frissen összeszerelt folyadékhűtő rendszer tesztelésére is tökéletesen megfelel, sőt, még a modderek is profitálhatnak belőle, ugyanis úgy mutathatják be az adott konfigurációt teljes pompájában, hogy a rendszer ezalatt kikapcsolva maradhat. A fedélzeten természetesen tuninghoz passzoló kapcsoló-erdő is helyet kapott. Az alaplaphoz OC Brace néven egy speciális keret is jár, ami a négykártyás rendszerekhez jöhet jól: segít a videokártyák stabil rögzítésében.

Említésre méltó dolog még, hogy az X99 SoC Force modell az egyetlen olyan X99-es Gigabyte alaplap, amelyen 20 Gbps-os M.2-es slot lapul. A többiek PCI Express 2.0 x2-es sávszélességet használnak. Igaz, ez tuningos szemmel nézve nem túl fontos extra.

A tuningosok mellett a gamerekre is gondolt a gyártó: őket Gaming sorozatú alaplapok veszik célba. Ezeken a deszkákon Creative SoundCore 3D típusú audió vezérlő lapul, méghozzá cserélhető műveleti erősítő társaságában, sőt, a kínálatból a Qualcomm Atheros Killer E2201-es Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik. Utóbbi hardveres csomagmenedzsmenttel gondoskodik arról, hogy a játékokat alacsony ping mellett élvezhessük. A Gaming és az UD sorozatban olyan modelleket is találunk, amelyek 802.11 ac WiFi, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlővel egyaránt rendelkeznek.

A friss termékek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatok összegzik:

Az új alaplapokról természetesen nem hiányzik a gyártó DualBios szolgáltatása sem. Említésre méltó extra, hogy az audió vezérlő esetében a jobb és bal csatornát külön nyomtatott áramköri lapi rétegen vezetik el, ami elvileg jobb hangminőséget eredményez.

A Gaming és a SoC sorozatú deszkákon kívül klasszikus "UD" sorozatú tremékek is lapulnak a kínálatban, amelyek között a csúcsot a GA-X99-UD7 WiFi képviseli, a belépőszintű megoldások piacát pedig a GA-X99-UD3-as modell veszi célba.

Az Ultra Durable technológiával készülő alaplapok processzorfoglalata, PCI Express foglalatai, illetve memóriafoglalatai 30µ vastagságú aranyozást kaptak annak érdekében, hogy az érintkezés még jobb, még hatékonyabb lehessen. Ez a normál mennyiség hatszorosa, de még az igényesebb megoldásokénál is kétszer több.

Extra szolgáltatás, hogy mindegyik X99-es Gigabyte alaplap Q-Flash Plus támogatással érkezik, azaz a hátlapi portok között található fehér USB csatlakozón keresztül egy gombnyomással lehet BIOS-t frissíteni – ehhez persze egy pendrive-ra is szükség lesz, rajta a legfrissebb BIOS-szal. Az ITE EC 8951E típusú vezérlő jóvoltából a rendszer BIOS akkor is frissíthető, ha a PC éppen nem képes a bootolásra. A folyamat végét egy LED jelzi. Ez a funkció még a GA-X99-UD3-as belépőszintű modellen is elérhető.

A Gigabyte új alaplapjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. Kínálatunkban már több modell is kapható: a GA-X99-Gaming G1 WiFi 108 000 forintba, a GA-X99-UD5 91 000 forintba, a GA-X99-Gaming 5 88 000 forintba, a GA-X99-UD4 pedig 74 000 forintba kerül.

Hasznos hivatkozások:

GA-X99-SoC Force

GA-X99-Gaming 7 WiFi

GA-X99-Gaming 5

GA-X99-Gaming G1 WiFi

GA-X99-UD7 WiFi

GA-X99-UD5 WiFi

GA-X99-UD4

GA-X99-UD3

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward