Intel: még idén érkezik a Kaby Lake CPU és az Optane SSD

Az új processzorok és az új SSD meghajtók mellett az olcsóbb mobileszközökbe szánt Apollo Lake platform is tiszteletét teszi a piacon az idei év folyamán.

Intel: még idén érkezik a Kaby Lake CPU és az Optane SSD

Az Intel a Computex alkalmával hivatalosan is megerősítette, valóban elrajtolnak idén a következő generációs Kaby Lake processzorok, illetve a 3D XPoint technológia köré épülő Optane SSD meghajtók. Ezzel együtt a Broadwell-E családot is bemutatták, amelynek tagjait egy híre erejéig már szemügyre vettük. Ezzel együtt az alacsony fogyasztásra kihegyezett Apollo Lake platform is érkezik idén – no de ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk inkább szépen, sorban.

Idén jelenhetnek meg a Skylake processzorok utódaiként érkező Kaby Lake modellek, amelyek az Intel új PAO stratégiájának értelmében még mindig a 14 nm-es csíkszélességnél maradnak – ezen a téren majd csak az utánuk érkező Cannon Lake esetében lesz változás. A hetedik generációs Intel Kaby Lake processzorok a Skylake modellekhez képest aligha kínálnak majd drasztikus teljesítménynövekedést, de fejlődés azért mindenképpen lesz ezen a téren is. Fontos újítás, hogy a friss termékek már natív USB 3.1-es és Thunderbolt 3-as támogatással érkeznek, TDP-jük pedig egészen 95 wattig terjed, ami csak 4 wattal több a Skylake alapú modellek 91 wattos felső TDP határánál.

SSD fronton az Intel háza táján a 3D Xpoint technológia, illetve az Optane SSD sorozat lesz a legnagyobb durranás. A 3D XPoint mind adatsűrűség, mind pedig teljesítmény tekintetében komoly előrelépés lesz a jelenlegi NAND Flash technológiákhoz képest, ahogy arról korábban már beszámoltunk. Most az Intel egy érdekes példát is mutatott, mennyire komoly előrelépést kínálnak az Optane sorozatú megoldások. A teszt során a Huidini segítségével egy offline 3D renderelést kellett elvégeznie két konfigurációnak: az egyikben az Intel 750-es sorozatú SSD-je, a másikban pedig egy Optane sorozatú SSD dolgozott. A 750-es SSD-vel szerelt rendszer 25 óra alatt végzett a rendereléssel, míg az Optane alapú konfigurációnak ehhez elég volt 9 óra is, ami hatalmas előrelépés. Hogy kevésbé „extrém” feladat alkalmával hogyan muzsikálnak az új SSD-k régi társaikhoz képest, az majd az első független tesztekből kiderül.

Az Intel szót ejtett az Apollo Lake SoC platformról is, amelynek érkezését idénre jósolták a korábbi pletykák. A Cherry Trail mobil SoC egységek helyére érkező Apollo Lake modellek a hivatalos megerősítés szerint valóban idén kerülnek az üzletek polcaira, fedélzetükön pedig Goldmont processzormagok, illetve kilencedik generációs iGPU kap helyet – utóbbi azonos a Skylake processzorokban alkalmazott iGPU generációval. Az előadáson elhangzottak alapján várható, hogy a 3D XPoint technológia az alsókategóriás termékekben is feltűnik majd, így 3D Xpoint alapú Apollo Lake mobil konfigurációkkal is találkozhatunk az elkövetkező hónapokban.

Pontos megjelenési dátumokat, illetve várható ajánlott végfelhasználói árakat egyelőre nem említettek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward