Shop menü

INTEL GYORSÍTÓKÁRTYÁK ADATKÖZPONTOKBA: ITT A DATA CENTER GPU FLEX SOROZAT

A friss gyorsítókártyák médiakódolásra, VDI infrastruktúra kiszolgálására, valamint AI dedukcióra és akár felhős játékszolgáltatások üzemeltetésére is használhatóak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Intel gyorsítókártyák adatközpontokba: itt a Data Center GPU Flex sorozat

Az Nvidia két speciális gyorsítókártyát mutatott be, amelyek kifejezetten az adatközpontok igényeihez igazodnak, ezen belül is azokhoz az alkalmazásokhoz, amelyeknél vizuális feldolgozásra, AI dedukcióra, virtuális asztal infrastruktúra biztosítására vagy éppen médiafeldolgozásra van szükség.

A termékek igény esetén akár felhő alapú játékszolgáltatásokat is kiszolgálhatnak. Mivel gyorsítókártyákról van szó, így igazából videó kimenetek sem állnak rendelkezésre, ezekre ugyanis abszolút nincs szükség a célszegmensben. Az új modellek a Data Center GPU Flex Series névre keresztelt sorozatban kapnak helyet és összesen ketten vannak.

Galéria megnyitása

A Flex Series 170-es modell egyetlen ACM-G10-es GPU köré épül, ami ezúttal 32 Xe maggal, azaz összesen 4096 stream egységgel rendelkezik. A szóban forgó GPU 4 média motorral, 32 Ray-Tracing egységgel és 256-bites memória-adatsínnel rendelkezik, magórajele 1950 MHz, maximális dinamikus órajele 2050 MHz. A VRAM szerepét 16 GB-nyi GDDR6-os chip tölti be, amelyek 576 GB/s-os memória-sávszélességet biztosítanak a rendszer számára.

Ez a modell normál magasságú és normál hosszúságú bővítőkártyaként érkezik, TDP kerete 150 W lesz, az adott alaplaphoz pedig PCI Express 4.0 x16-os csatolófelületen keresztül kapcsolódhat. Ez a modell igazából a nagy teljesítményt igénylő munkafolyamatokhoz készült, míg társa a kifejezetten nagy sűrűségű szerverekben keres magának helyet.

Galéria megnyitása

A Flex Series 140-es modell ennek megfelelően már félmagas és félhosszú kivitelben érkezik annak érdekében, hogy minél többet lehessen összezsúfolni belőle egy adott rackben. Ennél a terméknél már az ACM-G11-es GPU-t helyezték el a nyomtatott áramköri lapon, méghozzá duplán, a két chip között pedig PCI Express híd teremt kapcsoltot.

Ez a verzió a hivatalos weboldal alapján 16 Xe maggal, 2048 stream egységgel, 16 RT egységgel, valamint 2 média motorral érkezik. A GPU 1600 MHz-es magórajelen és 1950 MHz-es maximális dinamikus órajelen ketyeg, a 2 x 96-bites memória-adatsínre pedig 2 x 6 GB-nyi GDDR6-os VRAM kapcsolódik, így a memória-sávszélesség 336 GB/s. Ez a verzió már csak PCI Express 4.0 x8-os csatolófelülettel és 75 W-os TDP kerettel bír.

Galéria megnyitása

Az újdonságok közül az egychipes Flex Series 170-es modell maximum nyolc darab 4K-s videófolyamot tud átkódolni egyszerre, míg 1080p-s streamekből 30-nál is többet, 720p30-as videófolyamokból pedig akár 68 darabbal is megbirkózik. A Flex Series 140 ehhez képest 8K60p streamet tud valós időben átkódolni AV1 és HEVC formátumba, méghozzá akár HDR támogatással karöltve is. Ez a modell egyszerre 46 darab 720p30-as streamet kezelhet, többkártyás rendszerben pedig akár 216 játékstream feldolgozására is képes, ami öt kártya és 10 GPU jelenlétét igényelheti. Az újdonságok mellé természetesen jár OneApi, OpenVIO, VTuner Profiler és oneVPL támogatás is.

Az új gyorsítókártyák rövidesen megjelenhetnek a szervergyártók kínálatában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére