Shop menü

ÍME A MOBILOK LISTÁJA, AMIKRE TELEPÍTHETŐ AZ ANDROID 14 BÉTA

A Pixeleken túl már egy sor gyártó eszközein lehet próbálgatni az új rendszer előzetesét, de azért fokozott óvatosságra int a Google.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Íme a mobilok listája, amikre telepíthető az Android 14 béta

Gőzerővel halad az Android 14 operációs rendszer fejlesztése, és a Google azon is dolgozik, hogy minél több partnerrel dolgozzon együtt. Általában a Google I/O után szokott kiderülni, hogy melyek azok a cégek, akik részt vesznek a béta programban, és ezúttal is így alakult.

Sajnos azt lehet látni, hogy a lista a korábbi évekhez képest eléggé megritkult.

2022 májusában az Android 13 béta tesztelésének és fejlesztésének támogatásához 11 vállalat csatlakozott, ezt megelőzően pedig még többen vették ki a részüket ebből a munkából. Ehhez képest most 9 cégnek a neve szerepel a listán a Google mellett, aki természetesen a Pixelekkel a kezdetek óta nyújt tesztelési lehetőséget a fejlesztők számára.

Galéria megnyitása

A Google által most közölt listán szerepel az Oppo, a Realme, a Vivo, az iQOO, a OnePlus, a Xioami, a Lenovo és a Nothing, a sort pedig a Tecno zárja. Van új jövevény, de sokan tűntek el a névsorból. Nem szerepel már a listán az ASUS, pedig tavaly nagyon hangosan hirdette a keresőóriással közösen a kiemelkedő szoftveres támogatás biztosítását a tajvani brigád. Nyoma veszett a Nokiának is, a HMD Global alatt egyre ingoványosabb a talaj, így ez nem meglepő. A ZTE sem tagja már a béta programnak, és a Sharp neve is eltűnt. Újonc egyetlen egy van, a Nothing.

Látni kell azt is, hogy sajnos az Android 14 bétája mögött már alig lenne gyártó, ha a BBK Electronics is a távozás mellett döntene. Hiszen ez a konszern magában foglalja az Oppót, a OnePlus, a Vivót, az iQOO-t és a Realme-t is. Továbbá egyetlen név van, ami hivatalosan nem kínai, ez pedig a Nothing. Nem esett arról szó, hogy vajon minek tudható meg az érdeklődés jelentős csökkenése, de azt már tudjuk, hogy egy sor készülékre elérhető lett az Android 14 első bétája.

A Nothing Phone (1), a OnePlus 11, a Vivo X90 Pro, az iQOO 11, a Realme GT 2 Pro, a Xiaomi 13 és 13 Pro, a Xiaomi 12T, valamint az Oppo Find N2 Flip már tesztelésre fogható a natúr Android 14 operációs rendszerrel. Ezeknél a gyártók weboldaláról lehet beszerezni a telepítéshez szükséges fájlokat és leírásokat. A cégek és a Google egyaránt figyelmeztet mindenkit arra, hogy ennek meglehetnek a veszélyei, de bízunk abban, hogy senki nem szeretne úgy próbálkozni, hogy nincs tisztában ezzel.

Galéria megnyitása

Érdekesség egyébként annak kapcsán, hogy fogynak a tesztelésre jelentkező gyártók, hogy talán már a Google sem olyan vehemenciával próbál partnereket szerezni, mint néhány évvel ezelőtt.

A Pixel 5-nél látott mélypontról a vállalat nagyon szépen fel tudott állni, és minden eddiginél nagyobb a kereslet a Pixelek iránt. Szóval a fejlesztők is örömmel vásárolhatnak maguknak ilyen készüléket. Ezért már nem olyan égetően fontos az, hogy más cégeknek a készülékeit is bevonják ebbe a munkába, mint amikor a Pixelek gyengélkedtek, és sokszor érdektelenek voltak a vásárlóknak.

Arról szó nincs, hogy szép lassan ennek leáldozna, valószínűleg a jövőben is ki lehet majd próbálni különböző készülékeken az új Androidot, mert szükség van arra, hogy az emberek többféle környezetben próbálgathassák a friss operációs rendszert, de nem kizárt, hogy jövőre vagy azt követően még szűkösebb lesz a Google-lel ilyen szempontból is szorosan együttműködők tábora.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére