Ijesztő biztonsági hibát produkált az Android TV

Ijesztő biztonsági hibát produkált az Android TV

A Google letiltotta a Google Fotók szolgáltatásnak azt a funkcióját, ami lehetőséget nyújt a felhasználóknak a feltöltött tartalmaik Android TV eszközön történő megtekintésére. Erre azért volt szükség, mert a visszajelzések szerint valamilyen oknál fogva néhány ember számára léthatóvá váltak idegenek személyes felvételei is.

Egyelőre nem igazán lehet tudni, hogy egészen pontosan mi okozta a meglehetősen súlyos biztonsági hibát a rendszerben, de az biztos, hogy a Google Home alkalmazás is közre játszhatott a jelenségben, ugyanis ez listázta ki mások kapcsolódó fiókjait az Android TV rendszert futtató eszközön. A képeket és videókat ennyivel szerencsére azért még nem lehetett elérni a Google Fotókon belül, de a képernyővédőnél beállítható volt, hogy mások képei jelenjenek meg, amikor üresjáratban van a szerkezet.

A jelenségről először a Twitteren számoltak be felhasználók, tehát nem a keresőóriás jött rá arra, hogy kritikus hiba csúszott a szolgáltatások működésében. Amikor az érintett megpróbálta kideríteni, hogy miért látja teljesen idegen emberek tartalmait a képernyőkímélő beállításánál, akkor fedezte fel, hogy a profil beállításaiban elképesztő mennyiségű ismeretlen fiók szerepel a csatolt hozzáférések lajtromán. Az ismeretlenek által feltöltött képek és videók az érintett albumában nem jelentek meg, hanem „csak” az Ambient Mode képernyőkímélő beállításánál lehetett ezekhez hozzáférni. Persze ez már így is éppen elég súlyos problémát jelent.

Az első beszámolót követően többen is jelezték a kritikus hiba fennállását, és minden esetben különböző hardveres és szoftveres konstrukciókról lehetett hallani (pl. Vu Android TV, Xiaomi Mi Box 3), ez alapján pedig kijelenthető, hogy a Google oldalán történhetett valamilyen probléma. A beszámolók szerint a szerkezet gyári állapotra való visszaállítását követően eltűntek a furcsa hozzáférések a Google Fotók fiókból, szóval ezzel elhárítható a probléma, és nem is jelentek meg újra ezek a hozzáférések, szóval nem tudni, hogy mi idézhette elő a jelenséget.

Mivel nem sokat lehet tudni egyelőre a biztonsági kockázatot jelentő ügyről, ezért döntött úgy a Google, hogy a legegyszerűbb az lesz, ha átmenetileg letiltja ezt a lehetőséget. „Rendkívül komolyan vesszük a felhasználók magánszférájának a védelmét. Miközben kivizsgáljuk ezt a hibát, letiltottuk a Google Assistant segítségével történő távoli elérést, és a Google Fotók szolgáltatásból származó felvételek megtekintését az Android TV eszközökön.” – áll a vállalat hivatalos közleményében.

Kíváncsian várjuk, hogy mire jut a keresőóriás, milyen magyarázattal áll majd elő, és reméljük, hogy senkinek a képei és videói sem kerültek rossz kezekbe. Arra vonatkozóan nem mondott semmit a vállalat, hogy mikorra várható a javítás, ami rendet tesz a Google Fotók és az Android TV viszonyában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap