Így néz ki a Zotac Steam Machine belseje

Újabb fontos részletekről hullott le a lepel, amelyek alapján még vonzóbb választásnak tűnik az újdonság.

Így néz ki a Zotac Steam Machine belseje

A Zotac az idei GDC alkalmával egy félelmetesen jól felszerelt, erős hardverrel ellátott Steam Machine-ról rántotta le a leplet, amely kompaktabb és erősebb is, mint egy hagyományos játékkonzol. Az apróság fedélzetén Skylake sorozatú Intel processzor, illetve GeForce GTX 970M típusú videokártya teljesít szolgálatot, méghozzá két darab Gigabites Ethernet port, négy darab HDMI 2.0-s videó kimenet, egy HDMI videó bemenet és néhány USB port társaságában – ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Fotó: The Tech Report

Most a The Tech Report munkatársainak köszönhetően egyéb részletekről is lehull a lepel. Az SN970-es típusjelzéssel ellátott Zotac Steam Machine a bővíthetőséget szem előtt tartva született meg. Az alaplapon processzorfoglalat fogadja a 35 wattos TDP-vel rendelkező Skylake processzort, amiről sajnos most sem árultak el többet – még a processzorfoglalatot sem lehetett megtekinteni, de ez az Intel NDA miatt nem is túl meglepő. A processzorhoz hasonlóan a mobil videokártya is cserélhető, hiszen MXM modul formájában foglal helyet a rendszerben.

Fotó: The Tech Report

A GPU hűtéséről egyedi tervezésű, hőcső alapú hűtőrendszer gondoskodik, ami videokártya-csere alkalmával probléma forrása lehet, hiszen nincs rá garancia, hogy a régi hűtés az új MXM modulhoz is passzol majd. Ha átlagfelhasználói szemmel nem is túl zökkenőmentes a bővítés folyamata, gyártói szemmel nézve mindenképpen előnyös, hiszen idővel új hardverrel felszerelt, combosabb példányok piacra dobására is van mód, méghozzá minimális extra költséggel, hiszen optimális esetben csak a hűtést kell újratervezni.

Fotó: The Tech Report

A fotókon egyelőre egy prototípus látható, amelynek alaplapja némileg eltér a végleges változatba szánt deszkáétól. A prototípus két darab SATA csatolófelületet használ, a végleges példány azonban egy SATA és egy M.2-es bővítőhelyet kap. A processzor, illetve az egyéb komponensek az alaplap másik oldalán helyezkednek el – ezeket sajnos nem engedték megnézni.

Fotó: The Tech Report

A Zotac mérnökei természetesen nem csak az újdonság kompaktságára fordítottak komoly figyelmet, hanem a hűtés hatásfokára, illetve a zajszintre is. A tervező részleg vezetője szerint a vállalat eddigi a Zbox rendszerek kapcsán szerzett szakértelmét felhasználva sikerült frappánsan megoldaniuk a kihívást, azaz mind melegedés, mind pedig zajszint tekintetében rendben lesz az újdonság. Szerinte egyébként egy pici háznál nem is feltétlenül a belső légtér nagyságán múlik a hűtés hatásfokának alakulása, hanem a különböző komponensek elhelyezésén, illetve a légáramlatok terelésén.

A Zotac Steam Machine SN970 várhatóan idén novemberben kerül az üzletek polcaira, ára pedig 999 dollár lesz. Ezért az összegért kapunk az apróság mellé egy Steam kontrollert, valamint egy előtelepített SteamOS operációs rendszert is. A terméket persze akár már most, a Skylake processzorok rajtja előtt is szállítani tudná a gyártó, így a novemberi rajt nincs veszélyben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward