IFS Enterprise Explorer: innováció a vállalatirányításban

IFS Enterprise Explorer: innováció a vállalatirányításban

A svéd IFS ERP-szállító másfél éve jelentette be az ergonómia, a felhasználói élmény és hatékonyság fokozására indított programját, amelyet a színpompás természeti jelenség, a sarki fény latin neve alapján Aurorának keresztelt el. Ez a program fogja össze azokat a kutatásokat, illetve az ezek alapján végrehajtott fejlesztéseket, amelyek kifejezetten a felhasználók hatékonyabb, kellemesebb munkavégzését célozzák az IFS Applications használata során. Az Aurora program eredményeként már több jelentős fejlesztés látott napvilágot az elmúlt másfél évben. A program feladatai közül azonban mégiscsak a legfontosabb és legjelentősebb az IFS Enterprise Explorer, azaz az IFS Applications új felhasználói felületének fejlesztése - mondta el Weiszbart.

Egy ERP-rendszer használhatóságával kapcsolatban az iparági fókusz, valamint az együttműködési képesség mellett manapság főleg a felhasználói hatékonyság kerül szóba, azaz hogy az ERP-rendszer használata közben a felhasználók milyen arányban végeznek valóban hasznos tevékenységet, és mennyi idejük megy el a navigációra vagy éppen annak az adatelemnek a megtalálására, mellyel dolgozni kívánnak.

Az IFS konkrét kutatásokat végzett annak kiderítésére, hogy egész pontosan miként kezelik a felhasználók az ERP-rendszert, mely tevékenységgel mennyi időt töltenek a szoftver használata során. A kutatás eredményeképpen körvonalazódni kezdtek azok a területek (például navigáció, keresés, munkatársakkal való együttműködés), amelyekre az új felület fejlesztése során a legnagyobb hangsúlyt kellett helyezni. Mindezek figyelembevételével kezdődött meg az IFS Enterprise Explorer fejlesztése, amelyből 2007 októberében, az IFS berlini világkonferenciáján élőben kapott ízelítőt a közönség. Ez volt az első alkalom, amikor az új felülettel megismerkedhetett a szélesebb nyilvánosság, az IFS pedig igyekezett begyűjteni a visszajelzéseket, hogy felhasználhassa azokat a további fejlesztés során. Az IFS Enterprise Explorer gyakorlatilag osztatlan sikert aratott, így a fejlesztés a következő szakaszába léphetett - jelentette ki az ügyvezető.

A koncepcióval kapcsolatos visszajelzések alapján az IFS elkészítette az úgynevezett alfa verziót, ami már tartalmazta a legfontosabb funkcionális és dizájnelemeket, valamint elegendő tartalommal és funkcionalitással rendelkezett ahhoz, hogy az ügyfelek által is tesztelhető legyen. A visszajelzések objektivitása és relevanciája érdekében különös gonddal állították össze a tesztelésben részt vevők körét. A tesztelők között egyaránt voltak tapasztalt IFS-felhasználók, de olyanok is, akik még sohasem dolgoztak IFS Applications rendszerrel. Az IFS-felhasználók is több szakterületről képviseltették magukat különböző informatikai tapasztalattal. A résztvevők között felülreprezentált volt a negyven év feletti korosztály, amely feltehetően már felnőttkora derekán ismerkedett meg a számítástechnikával. A vizsgálatok eredményeit beépítve a fejlesztésbe az IFS elkészítette az IFS Enterprise Explorer béta verzióját, amely már alkalmas volt arra, hogy ellenőrzött körülmények között éles környezetben bevezethető, tovább tesztelhető legyen.

A béta verziónak már éles, ügyfélkörnyezetben, a napi munka során kellett bizonyítania. Az IFS több ügyfelénél telepítette az IFS Enterprise Explorer béta verzióját. A béta verzió a tervezett 1.0 kiadáshoz képest már jóval kilencven százalék feletti készültségi fokú, működő termék, mely esetében a még hátralévő fejlesztések pontosan dokumentáltak. Az Early Adopter, azaz a korai használatbavételi program végleg bebizonyította, hogy a gondosan felépített koncepció a gyakorlatban, a napi munka során is működik és képes biztosítani a követelményként előzetesen megfogalmazott mértékű felhasználói hatékonyságnövekedést - közölte Weiszbart.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward