Idén további drágulás várható a memóriapiacon

Az előrejelzés nem valami optimista: a piaci helyzetek miatt idén tovább emelkedhetnek a memóriaárak, az viszont nem tudható, pontosan milyen mértékben.

Idén további drágulás várható a memóriapiacon

A memóriapiacon tavaly nagy átrendeződés ment végbe, amelynek eredményeként úgy tűnt, az év utolsó negyedévében végre stagnálni kezdenek majd a memóriaárak, ám stagnálás helyett inkább emelkedés mutatkozott a piacon, hála az SK Hynix egyik kínai gyárában történt tűzesetnek, amelynek szerencsére jóval nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Persze az incidens így is felforgatta a memóriapiacot.

Előrejelzés

Hogy az idei év folyamán mire számíthatunk? A jelenlegi forgatókönyv szerint túl sok jóra nem: tovább folytatódhat a memóriaárak emelkedése. A DigiTimes ipari forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az idei év folyamán végig szoros termelés mutatkozhat a memóriapiacon, ami miatt tovább folytatódik majd a szerződéses árak emelkedése. Ezzel egy időben minden bizonnyal az átlagfelhasználói árak is növekedésnek indulnak, de az egyelőre kérdéses, pontosan mekkora drágulásra lehet számítani – ezt több tényező is befolyásolja. Az sem mindegy, lesz-e idén olyan újabb katasztrófa, ami a memóriapiac szereplőit komolyabb mértékben érinti (remélhetőleg nem).

A fotó láttán mindenki komoly tragédiára számított

Meglepő, de a szűkös termelés okaként még mindig az SK Hynix-et emlegetik a források. A tűzesetben érintett üzemben már megindult a termelés, ám a DigiTimes szerint még vannak kisebb-nagyobb problémák. Az egyik baj az, hogy a termelés jelenlegi teljesítménye még mindig a tűzeset előtti szint alatt helyezkedik el, de ami talán ennél is nagyobb probléma, hogy a kihozatali arány nem valami jó, így egyes PC gyártók a chipek gyenge minősége miatt olykor-olykor visszautasítják a megrendelt szállítmányok egy részét. Ennek fényében azért más megvilágításba kerül a helyzet. Az említett gyár egyébként a globális DRAM ostyatermelés 10%-áért felel, így szerepe abszolút nem lebecsülendő.

Az árak változása

Érdekesség, hogy tavaly az egyik legkedvezőbb árú 8 GB-os DDR3-1600 MHz-es memóriacsomag még 57,99 dollárba került, ma pedig ugyanez a csomag már 84,99 dolláros áron található meg a Newegg kínálatában. Sajnos a legolcsóbb 8 GB-os DDR3-1600 MHz-es memóriacsomag sem kerül sokkal kevesebbe, az ugyanis 76,99 dollárért vihető haza.

Hasonló tendencia sajnos hazánkban is megfigyelhető. Hogy példánál maradjunk, egy átlagos, két darab 4 GB-os memóriamodulból álló, 8 GB-os DDR3-1600 MHz-es Kingston HyperX Blu memóriacsomag árát néztük meg.

KINGSTON 8GB HyperX XMP Blu DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3B1K2/8GX

A szóban forgó csomag 2012 szeptemberében, amikor az árak padlón voltak, még csak 8500 forintba került. 2013 folyamán fokozatos, helyenként meredek áremelkedés után – és még a fentebb említett tűzeset előtt – elérte a 18 000 forintos árat ugyanez a memóriacsomag. A tűzeset után rövid időn belül 21 000 forint magasságába emelkedett a csomag ára, most pedig a 22 000 forintos szintet ostromolja. Az előrejelzések alapján a drágulás tovább folytatódik, várható mértékével kapcsolatban azonban egyelőre semmit sem tudni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward