Idén tovább zsugorodhat a PC piac

Az elemzők úgy látják, hogy az első félévben folytatódik a korábbi tendencia, viszont a második félévben már  növekedésre is lehet számítani.

Idén tovább zsugorodhat a PC piac

A korábban publikált adatok alapján már egy ideje nem titok, hogy a PC piac nem teljesített valami jól 2012 folyamán, igaz, ez a tény az előzmények ismeretében valószínűleg senkit sem ért meglepetésként.

A teljes évre vonatkozó globális szállítási mutató csökkent, sőt, a nagy karácsonyi bevásárlási láz időszakában is alacsonyabb forgalom mutatkozott, mint korábban, ami azért már némi aggodalomra adhat okot. Sajnos a tavalyi évben tapasztalt gyengélkedés idén is megismétlődik, legalábbis az IDC elemzői azt állítják, hogy az idei év sem lesz valami rózsás: a szakemberek a PC piac további zsugorodására számítanak.

Az elemzők szerint azok a hatások, amelyek a tavalyi év kedvezőtlen teljesítménye mögött állnak, továbbra is érvényesülni fognak, legalábbis az idei év első felében mindenképpen. Itt a kedvezőtlen gazdasági környezetre, a Windows 8 vártnál szerényebb térhódítására, illetve a táblák és okostelefonok egyre nagyobb népszerűségére kell gondolni - ezek mind-mind rontják a PC piac forgalmát.

Az idei év második felében némi javulásra számíthatunk, ám ez sajnos kevés lesz ahhoz, hogy a piac teljesítményét a pozitív tartományba lökje: a második féléves növekedés ellenére is 1,3%-os csökkenés várható idén, amennyiben a teljes, 2013-as év szállítási mutatóját nézzük.

A csapnivaló teljesítmény mögött persze nem csak a fenti dolgok, hanem egyéb hatások is állnak. A táblák várhatóan még nagyobb népszerűségre tesznek majd szert az elkövetkező hónapokban, plusz az sem segíti a PC piacot, hogy a fejlődő országokban továbbra is lassú marad a növekedés. Az elemzők látszólag már most temetik az idei évet, ám az 1,3%-os csökkenés mégsem annyira rossz eredmény, mint a tavalyi év -3,5%-os teljesítménye.

Hogy mi várható a távolabbi jövőben? Nos, az IDC szakemberei szerint 2014-ben és 2015-ben limitált növekedésre számíthatunk, ám az az időszak még nagyon messze van, így kár vele komolyabban foglalkozni, hiszen addig még rengeteg dolog változhat - akár pozitív, akár negatív irányba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward