Idén jöhet a Huawei rendszere, de másként, mint arra sokan számítank

A vállalat kezdi elfogadni, hogy ez a mostani helyzet visszaesést fog eredményezni a forgalomban, és a saját rendszerét sem úgy tálalhatja, ahogy arra az érdeklődők számítanak.

Idén jöhet a Huawei rendszere, de másként, mint arra sokan számítank

Egyre több forrásból kezd megerősítést nyerni, hogy lesz saját rendszere a Huawei-nek, és nem is kell már erre túlzottan sokat várni. Viszont a cég tisztában van azzal, hogy az Android nélkül nem lesz képes olyan ütemben megvalósítani a terveit, ahogy azt korábban szerette volna.

A Huawei az elmúlt hetekben rendre azt hangsúlyozta, hogy nem számít jelentős visszaeséssel az eladásokban. Azt is megerősítette a cég, hogy még a teljes gyártási kapacitást használja, nem vett vissza a megrendelésekből. Viszont a jelek szerint kezdi belátni a vállalat, hogy bizony elkerülhetetlen következményei lehetnek az Egyesült Államok által meghozott döntésnek, miszerint augusztus 19-étől nem férhet majd hozzá semmilyen amerikai kötődésű fejlesztéshez, technológiai megoldáshoz.

Shao Yang, a Huawei stratégiai vezetője a CES Asia eseményen tartott beszédében elmondta, hogy bizony nem úgy fognak menni a dolgok, ahogy azt korábban eltervezték. Ugyanakkor azt is igyekezett kihangsúlyozni, hogy nem vettek visszább a célokból, csak felkészültek arra, hogy nem az előzetes várakozásoknak megfelelően fognak haladni. „Szerettünk volna már akár az idei negyedik negyedévben a legnagyobb mobilgyártóvá válni, de most úgy érezzük, hogy ez a folyamat hosszabb időt vehet majd igénybe.” – ismerte el Shao Yang.

Galéria megnyitása

Azt nagyon nehéz megmondani, hogy miként alakulhat a Huawei pályafutása a továbbiakban, ez rendkívül nagy mértékben függ attól, hogyan tudja majd rendezni a helyzetét a cég, és attól is, hogy milyen alternatív operációs rendszert lesz képes letenni az asztalra az Android helyett/ellen. A Huawei saját szoftveres környezetéről már nagyon sok információt hallhattunk, és nehéz megmondani, hogy mi lesz a valóság, de az egyre biztosabb, hogy már idén debütálhat.

Egymástól függetlenül számos kínai forrás beszélt arról, hogy a különleges rendszer októberben kerülhet majd a terítékre. A HongMeng OS és az Ark OS neveken emlegetett rendszernek az alapját nagy valószínűséggel a nyíltan hozzáférhető, és ezáltal a korlátozások által nem érintett Android AOSP alap biztosíthatja majd, a grafikus felületét tekintve pedig nem lenne meglepő, ha nagyon hasonlítana a mostani Emotion UI-ra, amit a cég az Android esetében állandó jelleggel alkalmaz. A pletykák szerint októberben léphet a színre az egyed rendszerrel felvértezett termék, de sok más feltevéssel ellentétben, nem egy Mate szériás eszközön debütálhat.

Galéria megnyitása

Érdekes módon most arról lehet hallani, hogy a Huawei állítólag egy elérhetőbb árazású, alsó- vagy középkategóriás okostelefonnal karöltve vetheti majd a saját rendszerét, mely Kínában, a vállalat hazájában léphet először a piacra. Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az ottani igények nem azonosak a globális elvárásokkal. Ahogy korábban, úgy most is arról lehet hallani, hogy a tempóval nem lesz gondja a Huawei operációs rendszerének, lekörözheti az Androidot. És elvileg ennek a kifejlesztésében közreműködött a Tencent is, de még állítólag az Oppo és a Vivo is próbára tette mostanra a színfalak mögött. Ebből akár az is következhet, hogy a Huawei célja nem merül majd ki a saját márkás készülékeken felhasználásban, hanem más kínai gyártóknak is biztosíthatja ezt annak érdekében, hogy nagyobb sikert érhessen el.

Az elemzők szerint egyébként akár igaza is lehet a Huawei-nek abban, idén nem lesz nagyobb bukás amiatt, hogy az Egyesült Államok fellép ellene azért, hogy a kereskedelmi háborúban jobb pozícióba kerülhessen Kínával szemben. Nem kizárt, hogy a tavalyi eladási eredményt így is tartani tudja majd, és talán még egy kicsit meg is haladhatja azt, ami elegendő lehet ahhoz, hogy 2019-ben megőrizze a mobilpiaci második helyét. De persze most még tényleg nagyon nehéz ebben a helyzetben eligazodni, jöhetnek még váratlan fordulatok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap