Árcsökkenésre számítanak a memóriagyártók

Az iparági előrejelzések alapján ezért mind éves, mind pedig negyedéves szinten jelentős, 20% körüli, illetve azt meghaladó árbevétel-csökkenésre lehet számítani.

Árcsökkenésre számítanak a memóriagyártók

A NAND Flash és DRAM lapkák piacán egy ideje megindult egy lassú, de folyamatos árcsökkenés, ami nagyrészt a túltermelésnek köszönhető. A lapkák iránt a különböző piaci események miatt kisebb az igény a vártnál, ami lefelé nyomja az árakat, ez pedig kedvezőtlenül hat a nagy memóriagyártók árbevételeire.

Galéria megnyitásaA nagy piaci szereplők a DigiTimes iparági forrásai szerint elég komoly árbevétel-csökkenésre számíthatnak az év első negyedévében. A Micron, a Samsung és az SK Hynix esetében negyedéves szinten 26%-os, éves szinten pedig 29%-os mértékben csökkenhet az árbevétel az év első három hónapjában, ami mindenképpen fájó pont lesz a gyártóknak. A DRAM és a NAND Flash piac három legnagyobb szereplője már az elmúlt év utolsó negyedévében sem teljesített valami jó, hiszen az összesített adatok alapján negyedéves szinten 18%-kal, éves szinten pedig 26%-kal csökkent a teljes árbevételük.

És a jelek szerint a DRAM és a NAND Flash piacon tapasztalható árcsökkenés ebben a félévben tovább folytatódik, vagyis legalább még egy szűkös negyedévre mindenképpen fel kell készülniük az érintetteknek. A helyzeten az sem segít, hogy a kliensek jellemzően hezitálnak egy-egy rendelés leadása előtt, vagyis lényegében csak annyi lapkát rendelnek, amennyire feltétlenül szükség van, hiszen bíznak benne, hogy a közeljövőben tovább esnek a DRAM és NAND Flash árak. Ez a hozzáállás még lejjebb nyomja az árakat, ugyanis a kereslet így még csekélyebb, ami a gyártók számára aligha jó hír.

Az elemzői várakozások szerint az év második felében némi javulás várható, ugyanis a piaci igények fokozatosan emelkedni fognak, ahogy a gyártók árakat csökkentenek, illetve ahogy az újabb, jobb paraméterekkel rendelkező konfigurációk és termékek érkeznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap